Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Αντιπολεμική διαδήλωση (χωρίς την ΕΣΗΕΑ)




φωτο ο δολοφονηθείς Αλ Ταμίμι και το συλλαλητήριο
1)Το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Μάρτη, οι Financial Crimes πήραν μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Πέντε χιλιάδες πήραν μέρος στην αντιπολεμική συναυλία στο Σύνταγμα με την ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και μετά διαδήλωσαν στην αμερικάνικη πρεσβεία. Την διαδήλωση κάλεσαν η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, τα συνδικάτα,η Μουσουλμανική Ένωση, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά με αφορμή τα πέντε χρόνια από την εισβολή στο Ιράκ και τα εννέα χρόνια από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Τα κεντρικά πανό είχαν συνθήματα «Έξω ο Μπους από Ιράκ και Αφγανιστάν», «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων με πανό Give peace a chance. Φοιτητές από την Θεσσαλονίκη με πανό ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ,ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.Συμμετείχαν με μπλοκ φοιτητές από την Νομική, την Φιλοσοφική, το Πάντειο,τις σχολές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου Κρήτης.Στο κεφάλι της πορείας ακούστηκαν τα οργισμένα συνθήματα των Αράβων, των Παλαιστινίων και των Πακιστανών μεταναστών. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης η νεολαία ΠΑΣΟΚ και οι Financial Crimes.
Χαιρέτησαν:
Σαμπάχ Τζαουάντ, εκ μέρους των συνδικάτων εργατών πετρελαίου Ιράκ.
Βλαντιμίρ Ουνκόφσκι-Κορίκα, φοιτητής από το Βελιγράδι
Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο
Δημήτρης Τσουκαλάς, εκ μέρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
Λουκάς Κορφιάτης, ΟΛΜΕ
Ναήμ Ελγαντούρ, Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος

Οι ομιλητές κατήγγειλαν την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και απαίτησαν την άμεση αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο και το Αφγανιστάν. Τόνισαν ότι η αντιπολεμική διαδήλωση είναι συνέχεια της μάχης για το ασφαλιστικό γιατί η ίδια η κυβέρνηση που κλέβει τα Ταμεία συμμετέχει σε μια κούρσα εξοπλισμών για να δυναμώσει την εμπλοκή της στον βάρβαρο πόλεμο του Μπους που έχει κοστίσει τις ζωές σε εκατομμύρια. Κάλεσαν σε εγρήγορση γιατί μας φέρνουν τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Χαιρετισμούς απέστειλαν οργανώσεις από το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα όπως το STOP THE WAR COALITION της Βρετανίας, η Κίνηση για την Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη της Τουρκίας, η Διεθνής Καμπάνια κατά της αμερικάνικης ηγεμονίας και του σιωνισμού του Καΐρου. Η λαϊκή ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη συγκλόνισε με τις φωνές της Μαρίας Βλάχου, Γλυκερίας, του Κώστα Θωμαϊδη, της Υακίνθης Λάγιου, του Βασίλη Λέκκα, της Σωτηρίας Λεονάρδου ,του Δημήτρη Μπάση, του Γιάννη Σιδηρά, του Αλέξανδρου Χατζή το αραβικό συγκρότημα Al Mahaba έδωσε το δικό του τόνο.


2)Δυστυχώς παρά το γεγονός, ότι έγκαιρα είχαμε στείλει στην ΕΣΗΕΑ επιστολή ζητώντας να εκδώσει ανακοίνωση υποστήριξης του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη δολοφονία του Σιχάμπ αλ -Ταμίμι, προέδρου του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού συνδικάτου των Ιρακινών δημοσιογράφων, το σωματείο των Ελλήνων δημοσιογράφων έλαμψε δια της απουσίας του. Ο αλ Ταμίμι, 74 ετών, ήταν ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος συνεργαζόμενος με πολλές τοπικές εφημερίδες και ήταν γνωστός για την έντονη κριτική που είχε ασκήσει κατά της αμερικανικής εισβολής του 2003, αλλά και κατά της συνεχιζόμενης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα του. Τα άρθρα του στρέφονταν συχνά και κατά της εθνοτικής βίας..Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στο Ιράκ ως την πιο επικίνδυνη στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, καθώς από το 2003 έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή 126 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και 50 εργαζόμενοι σε συναφή επαγγέλματα.


3)μάθαμε ότι μπλοκαρίστηκε η αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στο Κόσσοβο, με τη μή χορήγηση άδειας.Υπάρχει εξήγηση κύριοι της κυβέρνησης, για το τί είναι αυτό που δεν πρέπει να δούν?
Υ.Γ κι εδώ σιωπή από την ΕΣΗΕΑ?


4)Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διοργάνωσε η πολιτική και πολιτιστική λέσχη «εκτός γραμμής» το Σάββατο 22 Μάρτη. Το θέμα ήταν «Το διαρκές σκάνδαλο μιας κατεστημένης ενημέρωσης». Ομιλητές ήταν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τρίμμης (μέλος ΔΣ της ΕΣΗΕΑ), Αθηνά Μός (ΔΣ της ΠΟΕΣΥ), Γιώργος Παυλόπουλος (αριστερόΜΜΕτωπο), Χρήστος Πραμαντιώτης (μέλος ΔΣ της ΕΣΠΗΤ) και Νάσος Μπράτσος (Financial Crimes).
Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλές ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό,τόσο για γενικότερα ζητήματα των ΜΜΕ, όσο και για τα τρέχοντα εργασιακά ζητήματα της περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: