Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (θεσμικές παρατηρήσεις)


Με το θέμα των ΣΣΕ να είναι ανοιχτό την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά επικεντρωμένο στη διάρκειά τους και στο ποσοστό αύξησης, αξίζει τον κόπο να παρουσιάσουμε και κάποιες σκέψεις για την «θεσμική» τους ανεπάρκεια, που υπονομεύει τις εργασιακές μας σχέσεις, ακόμα και αν στα άλλα επίπεδα (μισθός, διάρκεια ΣΣΕ) κάνουμε την υπόθεση εργασίας, ότι ο κλάδος κατακτά ικανοποιητικές ρυθμίσεις (υπόθεση είπαμε).


Στις ΣΣΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ημιαπασχόληση και αυτό πλήττει ιδιαίτερα τους νεότερους συναδέλφους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας και δεν πρόκειται ποτέ να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να γραφτούν στην ΕΣΗΕΑ, το καταστατικό της οποίας είναι ιδιαίτερα περιοριστικό.


Στις ΣΣΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μπλοκάκια (το καλύτερο είναι να καταργηθεί τελείως αυτή η απαράδεκτη εργασιακή σχέση). Έτσι έχουμε το φαινόμενο να απολύονται μισθωτοί και να επαναπροσλαμβάνονται σαν «εργολάβοι», φαινόμενο που περιορίζει τη μισθωτή εργασία και με βάση την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, βγάζει έξω τους «εργολάβους» από της όποιες προστατευτικές διατάξεις και τη δυνατότητα των όποιων παρεμβάσεων της επιθεώρησης εργασίας.


Στις ΣΣΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα όρια της απασχόλησης στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης φοιτητών από δημόσιες σχολές δημοσιογραφίας (ΑΕΙ) και σπουδαστών (ΙΕΚ). Επιπλέον δεν υπάρχει πουθενά η ρύθμιση ότι η πρακτική άσκηση πρέπει να αποκλείει στη συνέχεια του εργασιακού βίου το διάστημα του «δόκιμου», αφού έτσι διπλασιάζει την παρουσία νέων ανθρώπων με αμοιβή ισοδύναμη πινακίου φακής (φυσικά μιλάμε για τις νομότυπες περιπτώσεις, γιατί η μαύρη εργασία είναι η κυρίαρχη κατάσταση).

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι άνεργοι δημοσιογράφοι που παίρνουν μέρος σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσληφθούν σαν «δόκιμοι» αν και οι περισσότεροι έχουν από δεκαετία και πάνω προϋπηρεσία, αποτελεί σελίδα ντροπής για τους διοικούντες την ΕΣΗΕΑ και τον ΟΑΕΔ.


Το θέμα του ωραρίου παραμένει εθιμικό και πέρα από τις μέχρι τώρα «άτυπες» παραβιάσεις του, διαφαίνεται η εργοδοτική τάση να το ελαστικοποιήσει περισσότερο, απαιτώντας και πιο «θεσμικές» μορφές κάλυψης από την κυβέρνηση και τους νομοθετούντες γύρω από αυτή (οι πρόσφατες προτάσεις Κουκιάδη, σαν τέτοιος προσανατολισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί).


Όλα τα παραπάνω επιδρούν αρνητικά στο ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως για τους νεοεισερχόμενους σημαίνουν θολό ορίζοντα στο δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη και όχι προνοιακό επίδομα.Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια οι Financial Crimes έχουν καταθέσει προτάσεις και επισημάνσεις στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, πάνω στα ζητήματα αυτά, αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν πήραμε απάντηση, αλλά ούτε καν άνοιξε ο αναγκαίος διάλογος για τη διαμόρφωση διεκδικήσεων.

Αποτελεί κεντρικό σημείο της δράσης μας η ανάδειξη αυτών των ζητημάτων, ακόμα πιο έντονα, ακόμα πιο δυναμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: