Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Διήμερο αφιερωμένο στο Γ. Κοίλιαρη


O πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που σκοτώθηκε σε εμπόλεμη ζώνη, ήταν ο Γιώργος Κοίλιαρης της ΝΕΤ. Στη μνήμη του είναι αφιερωμένο το διήμερο συνέδριο για τη Βαλκανικη ειρήνη που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου στη Νομική το Σάββατο και στην ΟΤΟΕ την Κυριακή.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, μίλησαν δημοσιογράφοι, φίλοι του Γ. Κοίλιαρη και εκπρόσωπος της Συμμαχίας σταματήστε τον πόλεμο, που διοργανώνει το διήμερο, στο οποίο συμμετέχουν 13 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Σχολιάσθηκε, ιδιαίτερα, το ότι στον 21ο αιώνα έχουν καταγραφεί πολλές απώλειες δημοσιογράφων στα διάφορα πολεμικά μέτωπα, γεγονός που καθιστά τους πολεμικούς ανταποκριτές στις εμπόλεμες ζώνες «στόχους προς εξόντωση».
Όπως είπαν οι ομιλητές, «ο Γιώργος Κοίλιαρης δεν ανήκε στην κατηγορία των δημοσιογράφων με "κρατική κάλυψη", ενώ σε διάστημα τριών ημερών χρειάστηκε να αλλάξει έντεκα νοσοκομεία μέχρις ότου, τελικά, καταλήξει στο ΚΑΤ, γεγονός που αποδεικνύει αδράνεια, σε υψηλό επίπεδο, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας».

Μαρία Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος, φίλη Γιώργου Κοίλιαρη
Δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τον Γιώργο Κοίλιαρη. Έχω μεγάλα αναπάντητα ερωτηματικά για το πώς έχασε την ζωή του. Να ευχαριστήσω την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο για ότι αφιέρωσε μια τόσο σημαντική εκδήλωση προς τΙμή του. Θέλω οπωσδήποτε να εκπληρώσουμε την αποστολή στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε ο Γιώργος.



Εκ μέρους της Συμμαχίας, ο Γιάννης Σηφακάκης χαρακτήρισε το θάνατο του Γιώργου Κοίλιαρη «παράπλευρη απώλεια και δολοφονία που έγινε σε ένα πόλεμο, στον οποίο συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση συμβάλει στο να εντείνονται οι πολεμικοί εξοπλισμοί και οι αντιπαραθέσεις». Τόνισε δε, ότι ένας από τους στόχους της βαλκανικής συνάντησης ειρήνης είναι και ο συντονισμός σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο γα την πανευρωπαϊκή διαδήλωση στο Στρασβούργο, 3-5 Απριλίου, ενάντια στο ΝΑΤΟ.



Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας, Καμπάνια 60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά!
Η βαλκανική Συνάντηση Ειρήνης είναι αναγκαία. Είναι βήμα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο και πρόσφατα πάνω από 2000 διαδηλώσαμε στα Χανιά για να κλείσει η βάση της Σούδας που μάλιστα την επεκτείνουν. Για τον φίλο Γιώργο Κοίλιαρη τι να πούμε. Θα τον προσθέσουν σαν άλλο ένα αριθμό στις μακάβριες απώλειες δημοσιογράφων που αναζητούσαν την αλήθεια. Είναι ένα δείγμα ο θάνατος του πόσο για τους κυβερνώντες έχει απαξιωθεί η ανθρώπινη ζωή αφού την βάζουν κάτω από τα κέρδη τους. Να ετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα γιατί οι κρίσεις τους φέρνουν πολέμους.

Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην πρόεδρος ΟΤΟΕ
Στη Βαλκανική συνάντηση πρέπει να συνδέσουμε την απάντηση στη κρίση, με το κίνημα ειρήνης, την ώρα που μας λένε οι τραπεζίτες ότι μας κάνουν χάρη αποδεχόμενοι τα 28δις. Οι πόλεμοι γίνονται για τα οικονομικά συμφέροντα και να μην ξεχνάμε ότι η κρίση του 1929 τέλειωσε στο σφαγείο του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Για τον Γιώργο Κοίλιαρη τον θυμάμαι στην απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων να μου λέει «κράτα γερά, μην κάνεις πίσω» και όχι να καλύπτει ψυχρά τα γεγονότα.

Λουκάς Δημάκας, δημοσιογράφος ΤΑ ΝΕΑ
250 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει κάθε χρόνο η συμμετοχή της Ελλάδας σε πολέμους. Σκεφτείτε πόσα σχολεία και νοσοκομεία θα φτιάχναμε με αυτά τα χρήματα. Άραγε ποια σύνορα και τι υπερασπίζονται σε εκστρατείες σε σχεδόν 18 χώρες οι 2250 έλληνες στρατιωτικοί; Το τελευταίο διάστημα μάλιστα στέλνουμε επιπλέον τζίπ και μας πιέζουν αφόρητα για να στείλουμε ελικόπτερα Απάτσι; Για τον Γιώργο Κοίλιαρη διαβάζοντας την αναφορά του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και συνομιλώντας με έλληνες αξιωματικούς έχω να πώ: Ναι κάποιοι ρίσκαραν την ζωή τους μεταμφιεσμένοι για να πάνε να τον περιμαζέψουν από ένα νοσοκομείο. Όμως για να φτάσει στο ΚΑΤ πέρασε από 11 νοσοκομεία. Ηταν 11 μαχαιριές στο σώμα της ελληνικής πολιτείας αντί για μια και μόνη μεταφορά με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο..
Μάλιστα η περιοχή στην οποία έχασε την ζωή του είναι καυτή εμπόλεμη ζώνη και μου είναι σαφές ότι έτρεχαν για να ξεφύγουν από τις συνθήκες της περιοχής την ώρα του σούρουπου.

Ντίνα Βαγενά, δημοσιογράφος ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ο Γιώργος Κοίλιαρης μάλλον είναι ο πρώτος έλληνας δημοσιογράφος που έχει σκοτωθεί σε αποστολή. Ο αριθμός των συναδέλφων διεθνώς που χάνουν την ζωή τους σε πολεμικά μέτωπα ανεβαίνει τρομακτικά. μετά τον αποκλεισμό της Γάζας όπου χάθηκαν έξι και το ξεκίνημα του πολέμου στο Ιράκ δεκατρείς. Θέλω να σας καλέσω να υποστηρίξουμε μια αποστολή βοήθειας στο Αφγανιστάν που θα ολοκληρώνει την προσπάθεια του Γιώργου Κοίλιαρη, να πάμε στο Νουριστάν εκεί που ο ίδιος ξεκίνησε να πάει και δεν έχουμε ακόμη όλα τα στοιχεία πως έχασε την ζωή του.

Δημήτρης Καρανικόλας, δημοσογράφος ΕΡΤ
Είναι πολύ θετικό ότι μια εκδήλωση σαν την Βαλκανική Συνάντηση Ειρήνης στις 29-30 Νοέμβρη αφιερώνεται στην μνήμη του Γιώργου Κοίλιαρη. Εμείς τον Γιώργο τον ζούσαμε καθημερινά με τα ρεπορτάζ του αλλά και την αγωνιστική του στάση στη ζωή. Διαβάζοντας τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης συμπεραίνουμε ότι ήταν μια παράπλευρη απώλεια. Πρώτο, ο θάνατος του έγινε σε εμπόλεμη ζώνη με χαμηλές δυνατότητες ιατρικής περίθαλψης. Δεύτερο, υπάρχει το ερώτημα πώς πήγε σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Δήμου Αθηναίων χωρίς την απαραίτητη στρατιωτική κάλυψη; Παραπέρα, είναι δυνατόν να υπήρξε η αναίδεια ότι δεν μπορεί να τον περιθάλψει το ιατρικό σύστημα γιατί δεν είχε επίσημα έγγραφα; Θα μιλήσω στην Βαλκανική συνάντηση Ειρήνης γιατί θέλω να προσπαθήσω να δώσω συνέχεια στον αγώνα του Γιώργου Κοίλιαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: