Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Η άποψή μας για την κατάληψη στην ΕΣΗΕΑ

Από το Σάββατο 10 Γενάρη το κτίριο της ΕΣΗΕΑ βρίσκεται σε κατάληψη από πρωτοβουλία έμμισθων, «μπλοκάκηδων», άνεργων, «μαύρων», άμισθων και φοιτητών στο χώρο των ΜΜΕ. Δηλώνουμε από την αρχή ότι η απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ είναι ο υποκινητής αυτής της κινητοποίησης όσο και αν ψάχνει το προεδρείο της Ένωσης να βρει «παρασκήνια» και «μαριονέτες» πίσω από την κατάληψη.
Μιας ΕΣΗΕΑ που προσπαθεί να κλείσει ερμητικά τις πόρτες στους νέους συνάδελφους και να μετατρέψει την Ένωση σε κλαμπ, σε πολιτιστικό και πνευματικό όμιλο.
Μιας ΕΣΗΕΑ που κοιτάζει ατάραχη τις απολύσεις και τις επιθέσεις των εργοδοτών στο δικαίωμα στη δουλειά.
Μιας ΕΣΗΕΑ που έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους χώρους εργασίας.
Μιας ΕΣΗΕΑ που αρνείται να δώσει την μάχη για να υπερασπίσει τα ασφαλιστικά μας ταμεία από την επέλαση της κυβερνητικής πολιτικής.
Μιας ΕΣΗΕΑ που σαμποτάρει την διασωματειακή ενότητα του κλάδου και την προοπτική του Συνδικάτου Τύπου.
Μιας ΕΣΗΕΑ που δεν έχει συγκαλέσει μικτό συμβούλιο και συνέλευση εδώ και άπειρους μήνες και μετά τολμάει να μιλάει για δημοκρατία.
Μιας ΕΣΗΕΑ που όταν διαδήλωνε και απεργούσε όλος ο κόσμος στις 10 Δεκέμβρη έκανε 2ωρη στάση εργασίας στηρίζοντας με τη στάση της την κυβέρνηση των δολοφόνων.
Μιας ΕΣΗΕΑ του ο πρόεδρος της λειτουργεί σαν εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Μιας ΕΣΗΕΑ που σιωπά εκκωφαντικά για την σφαγή στην Παλαιστίνη και κλείνει τα μάτια της μπροστά στο μπλοκάρισμα της ενημέρωσης από το κράτος του Ισραήλ.

Αυτή η πολιτική στάση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ μας γεμίζει με οργή και θυμό όπως και χιλιάδες συναδέλφους που παλεύουμε καθημερινά με αξιοπρέπεια για το μεροκάματο και την ενημέρωση. Αλλά ξέρουμε όλοι, ότι η κατάληψη του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να δώσει λύση. Αν μπορούσαμε να ξεμπερδέψουμε με τη γραφειοκρατία στα συνδικάτα με την κατάληψη ενός κτιρίου θα ήταν αλλιώς τα πράγματα στον κλάδο εδώ και χρόνια. Ούτε προσφέρει ιδιαίτερη υπηρεσία σε αυτήν την προσπάθεια μια ακόμη καταγγελία για το πόσο ξεπουλημένη είναι η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ. Αυτό που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στον κλάδο είναι το δυνάμωμα της βάσης, το χτίσιμο συλλογικότητας στους χώρους δουλειάς ανεξάρτητα με την ειδικότητα, τον τρόπο αμοιβής και το ταμείο του κάθε εργαζόμενου. Και αυτή είναι μια επίπονη διαδικασία που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία συμβολική κίνηση.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ
Ξέρουμε από το πρόσφατο παρελθόν ότι μπορέσαμε σε διάφορες στιγμές να παλέψουμε αποτελεσματικά αναγκάζοντας την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Υπερασπίσαμε συναδέλφους που είχαν απολυθεί από τους εργοδότες τους και κερδίσαμε την επαναπρόσληψή τους (στον Τράγκα, στον Επικοινωνία, στον ΔΟΛ κλπ). Κάναμε απεργιακές συγκεντρώσεις χωρίς την συγκατάθεση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τους αναγκάσαμε να συρθούν σε αυτές. Κερδίσαμε με την συλλογική δράση των από τα κάτω, μια πρώτη μάχη για την υπεράσπιση των δημοτικών ραδιοσταθμών. Τους αναγκάσαμε να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ προγραμμάτιζαν δίωρες και τρίωρες στάσεις εργασίας για το ασφαλιστικό.
Ίσως μοιάζουν λίγα μπροστά στον όγκο και το μέγεθος των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο. Όμως είναι χειροπιαστές κατακτήσεις που έγιναν, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων, μέλη και μη των ενώσεων, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και υπάλληλοι, έδωσαν την μάχη στους χώρους δουλειάς, οργάνωσαν τις μάχες με επιμονή και ενωτικό προσανατολισμό.
Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο τρόπος για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τις κατακτήσεις μας, να τις διευρύνουμε ακόμη περισσότερο, και να αποτρέψουμε τις επιθέσεις των εργοδοτών και της κυβέρνησης με αφορμή την κρίση.
Δεν λείπει από την πλειοψηφία του κλάδου η οργή και η απέχθεια για την στάση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ αλλά και άλλων ενώσεων του χώρου. Αυτό που λείπει είναι οι πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δύναμη των από τα κάτω και ο ενωτικός προσανατολισμός. Και σε αυτή την κατεύθυνση η κατάληψη του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ δεν προσφέρει τίποτε. Αντίθετα δημιουργεί αυταπάτες για το με ποιο τρόπο μπορούμε να παλέψουμε αποτελεσματικά τα αφεντικά και την γραφειοκρατία. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν στο ξεδίπλωμα της δυναμικής του κινήματος τους καλούμε να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, όχι μέσα σε κάποιους τοίχους, αλλά έξω από αυτούς στους χώρους δουλειάς, στις περιφρουρήσεις και στις διαδηλώσεις.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
Πιστεύουμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην υλοποίηση της απόφασης του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, για την δημιουργία σε κάθε εφημερίδα, περιοδικό και portal, σε κάθε ραδιόφωνο και τηλεοπτικό σταθμό, Επιχειρησιακής Διασωματειακής Επιτροπής.
Όλοι οι συνάδελφοι στα ΜΜΕ, να προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, και να εκλέξουμε επιχειρησιακή διασωματειακή επιτροπή. Η δημιουργία τέτοιων επιτροπών στους χώρους δουλειάς, είναι ένα πρώτο άμεσο βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας του Συνδικάτου Τύπου. Όλη αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να κορυφωθεί σε Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, με πρωτοβουλία όλων των παρατάξεων που συγκρούονται με την διαρχία στο ΔΣ της Ένωσης, να προχωρήσουμε σε εκλογές στην Ένωση για να διώξουμε αυτούς που διαλύουν τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων νέων και παλιότερων συναδέλφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: