Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΤΕΡ για τις εξελίξεις στην ΠΟΣΠΕΡΤ


Ε.Τ.Ε.Ρ. Αθήνα, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009
Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

Συνδικαλιστικά φαντάσματα από τις μέρες του ’36 προσπάθησαν να αναστηθούν στο 24ο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ήταν μια δοκιμή για το πόσο μπορεί να αντέξει το εργατικό κίνημα τις συντονισμένες επιθέσεις διάσπασής του σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου κυβέρνηση-εργοδοσία και τα παπαγαλάκια της, εκτός από όλα τα άλλα (κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων - μη εφαρμογή ΣΣΕ - ομηρία συμβασιούχων-ελαστικά ωράρια-μαύρη εργασία κτλ) επιδιώκουν να μετακυλήσουν την οικονομική κρίση που δημιούργησε ο ίδιος ο νεοφιλελευθερισμός στις πλάτες των εργαζομένων.

Γιατί δεν πέρασαν οι συνταγές… Καρακίτσου
Η δοκιμή στην ΠΟΣΠΕΡΤ, ευτυχώς, απέτυχε. Απέδειξε την εγρήγορση, τη σύμπνοια, τη γόνιμη δράση και την αγωνιστική διάθεση όλων των συναδέλφων μας. Συσπείρωσε ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο με πολλές ιδεολογικές αφετηρίες. Ο δρόμος για παραβίαση της βούλησης των μελών της Ομοσπονδίας μας, που για κάποιους αποτελούσε πρόκριμα, έκλεισε από τις συντονισμένες συνδικαλιστικές και νομικές κινήσεις, την ενότητα και την αποφασιστικότητα της πλειοψηφίας των συνέδρων, των φορέων και Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Αυτοί βγήκαν μπροστά, όταν άλλοι παρέμειναν κρυμμένοι σε ρόλο αυτουργού, συνεργού ή δράστη.

Τα είχαμε όλα. Περιστατικά βγαλμένα από τις εποχές δράσης του αλησμόνητου Καρακίτσου, μέσα από χρονοντούλαπα βίας και αυθαιρεσίας. Γνωστές συνταγές αμετανόητων «απογόνων» που:

Øπροσπάθησαν να απαγορεύσουν την συμμετοχή σε εκλεγμένους αντιπροσώπους,

Øπαρερμήνευσαν πεντακάθαρες δικαστικές αποφάσεις,

Øπεριφρόνησαν πλήρως τις εντολές θεσμικών οργάνων,

Øεπιστράτευσαν σεκιουριτάδες με πολιτικά ως ενεδρεύουσες δυνάμεις,

Øχρησιμοποίησαν ένοπλους φρουρούς και τις γνωστές γλάστρες για το φίμωμα κάθε αντίθετης άποψης.


Διέλυσαν το συνέδριο ελπίζοντας μάταια να διασωθούν
Όταν η μειοψηφία διαπίστωσε πως με τίποτα δεν μπορούσε να ανατρέψει την προοδευτική, πλατιά διευρυμένη σε πολλές ιδεολογικές αφετηρίες πλειοψηφία του Συνεδρίου, το ματαίωσε.
Ο συνδικαλιστικά θλιβερός Άρης Κοντιζάς που εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας συμφερόντων της ΔΑΚΕ και ενός κομματιού της διασπασμένης ΠΑΣΚΕ, σε μια παγκόσμια πρωτότυπη κίνηση, κήρυξε από τα μικρόφωνα τη… λήξη ενός συνεδρίου, το οποίο ποτέ δεν ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει. Νομικά τερτίπια και εφαρμογή συμβουλών για την δημιουργία μιας βαθιάς διοικητικής κρίσης στην Ομοσπονδία μας. Πρόκειται για έργο που το ξαναείδαμε πρόσφατα, σε άλλα σωματεία των ΜΜΕ και όχι μόνο.
Έτσι εξηγείται η παραπληροφόρηση στην οποία συστηματικά επιδόθηκε με ανακοινώσεις, σε μια προσπάθεια να μεταστρέψει τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει. Ελπίζει με αυτή την τακτική να μην εστιάσουμε στις ευθύνες αυτής της διοίκησης που γκρεμίζεται επειδή:

● συνεργάστηκε απροκάλυπτα με την κυβέρνηση,

● δεν τίμησε τις δεσμεύσεις της,

● ανέτρεψε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες ακόμα και τις ίδιες τις αποφάσεις της,

● διαχωρίστηκε, προφανώς ύστερα από εντολές, από τα αιτήματα των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ,

● θυσίασε τον συνδικαλιστικό αγώνα στο βωμό του παραγοντισμού,

● συντάχθηκε και συνεργάστηκε με πρόσωπα ή κέντρα τα οποία για τους παραπάνω λόγους σαρώθηκαν –σαρώνονται-θα σαρωθούν σε όλες τις εκλογές τόσο των πρωτοβάθμιων Ενώσεων, όσο και των Ομοσπονδιών

Ακροβατισμοί και προσπάθεια διάσπασης
Η περασμένη διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ πληρώνει, όπως και άλλοι, το αντίτιμο των επιλογών της. Όσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα που επικαλέστηκε και για να αποδείξουμε ποιοι είναι οι ανακόλουθοι και οι διασπαστές, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε:

Παραμονές του 24ου Συνεδρίου «ανακαλύπτονται χρέη» συνολικά 180.000 ευρώ από «μη καταβολή συνδρομών τριών Ενώσεων», έτσι ώστε να αποκλειστούν 37 από τους 147 συνέδρους. Και «ανακαλύπτονται» χρέη, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τρεις Ενώσεις συμμετέχουν κανονικά στις διαδικασίες και οι ισολογισμοί είναι κανονικοί χωρίς να καταγράφεται ούτε ένα ευρώ χρέος ή έλλειμμα. Η πραγματικότητα είναι ότι, για να αποφεύγεται η γραφειοκρατία, αποφασίστηκε στο 21ο Συνέδριο οι συνδρομές των τριών Ενώσεων που καλύπτουν τον ιδιωτικό τομέα να συμψηφίζονται με ισόποση προς αυτές οικονομική ενίσχυση από την Ομοσπονδία- απόφαση που στήριξε και ο Κοντιζάς.

Και για να τελειώνουμε: εμείς δεν υπογράφουμε ως Δ.Σ. Ομοσπονδίας μετά την λήξη της θητείας, χωρίς να έχει υπάρξει στο μεταξύ σχετική απόφαση παράτασης και χωρίς εξουσιοδοτήσεις. Εμείς δεν κρύψαμε τα Βιβλία, τα Πρακτικά, το Ταμείο, το Μητρώο Αντιπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ποιος θα μας απαντήσει γιατί ο οικονομικός απολογισμός αποτιμάται μόνο σε στρογγυλεμένους αριθμούς; Εμείς ζητήσαμε την έναρξη του Συνεδρίου, παραμείναμε μέχρι τέλους στον χώρο. Ακόμα και τώρα αποδεικνύουμε στην πράξη την προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ενότητα της ΠΟΣΠΕΡΤ και την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της. Άλλοι φοβούνται την ετυμηγορία των αντιπροσώπων και οφείλουν να απαντήσουν γιατί επέλεξαν τον ρόλο του εκλογικού πραξικοπηματία.

Διορισμός νέας διοίκησης
Πριν από τρεις ημέρες, δορυφορικό Σωματείο της πρώην διοίκησης ζήτησε και πέτυχε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΠΟΣΠΕΡΤ. Το δικαστήριο, διορίζοντας και τους τρεις Προέδρους των ΕΤΙΤΑ, ΕΤΙΤΒΕ και ΕΤΕΡ ως μέλη της προσωρινής Διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ, ουσιαστικά απέδειξε το δίκαιο των αιτημάτων των τριών σωματείων. Η νέα διοίκηση έχει την ευθύνη να οδηγήσει την ΠΟΣΠΕΡΤ με ενότητα και σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, σε εκλογές.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους και συνοδοιπόρους που μας στήριξαν σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, για να ξαναγίνει ο συνδικαλισμός όπλο των εργαζομένων στα ΜΜΕ και όχι γρανάζι εργοδοτικοκυβερνητικών γραφειοκρατών.

Τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΕΚΑ, την ΠΟΕΣΥ, την ΠΟΕΠΤΥΜ, την ΠΑΣΚΕ-συνεργαζόμενοι, την παράταξη Συσπείρωση-Δούρειος Τύπος της ΕΣΗΕΑ, τους Financial Crimes-Πρωτοβουλία Γένοβα εργαζομένων στα ΜΜΕ, την παράταξη ΠΑΡΑΤΥΠΟΣ της ΕΣΠΗΤ, την παράταξη Ενωτική Κίνηση της ΕΣΠΗΤ, την παράταξη Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση της ΕΠΗΕΑ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσωπικού ΕΡΤ Α.Ε. (ΠΣΥΠΕΡΤ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τεχνικών Εργοδηγών ΕΡΤ Α.Ε., το Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών-Διευθυντών Παραγωγής ΕΡΤ Α.Ε., το Σωματείο Εικονοληπτών Τηλεοράσεως ΕΡΤ Α.Ε., το Σωματείο Τεχνικών Εργαζομένων Πλατό (Σ.Τ.Ε.Π. ΝΕΤ).


Συνάδελφοι,
Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε τα συνδικάτα και οι Ενώσεις των ΜΜΕ σύντομα να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση - δίπλα στους εργαζόμενους των ΜΜΕ και όχι όργανα των εργοδοτικοκυβερνητικών επιδιώξεων και σκαλοπάτια προσωπικοκοινωνικής ανέλιξης των καρεκλοκένταυρων εργατοπατέρων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος Δημήτρης Καραπανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: