Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

G20: οι Financial Crimes στο Λονδίνο




φωτο από τη διαδήλωση,το φύλλο των spoof F.Times και φωτο από το ανατρεπτικό site www.ft2020.com

του απεσταλμένου μας Κώστα Σαρρή
Μια ασυνήθιστη εφημερίδα κυκλοφόρησε στο Λονδίνο, στα πλαίσια των διαδηλώσεων ενάντια στους G20. Περίπου 10.000 αντίτυπα (όσα πουλάει στο Λονδίνο) της εφημερίδας Financial Crimes μοιράστηκαν την Παρασκευή σε σταθμούς του μετρό στο Λονδίνο, από αντικαπιταλιστές, μόνο που δεν ήταν "κανονικά" αλλά spoof (μαϊμούδες)με 12 σελίδες, το ίδιο χρώμα και σελιδοποίηση με τα "κανονικά", αλλά τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.
Οικονομικά το κόστος εκτύπωσης (10.000 λίρες) καλύφθηκε από δωρεές και ενισχύσεις μέσω ίντερνετ. Ο οργανωτής της καμπάνιας Ραούλ Τζουγκάνοβιτς, ήταν δημοσιογράφος στο Ρόιτερς και τους Νew York Times, ντύθηκε με κοστούμι, φόρεσε κουκούλα και άφησε στα γραφεία των Financial Times περίπου 200 αντίτυπα.
Όπως και οι Financial Crimes στην Ελλάδα, εμπνεύστηκαν από ομώνυμο έντυπο στην αντικαπιταλιστική διαδήλωση της Πράγας το 2000, έτσι και τώρα που μπαίνουμε σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων μπροστά στην απόπειρα να φορτωθεί η κρίση στους εργαζόμενους, η παραγωγή πρωτότυπων ιδεών και πρακτικών, είναι σημάδι των καιρών.

The 12-page paper, complete with the slogan "We live on Financial Crimes" – a parody of the FT's advertising strapline "We Live in Financial Times" – was handed out to commuters from dawn today at London's Waterloo station.

G20 protesters produce spoof FTAnti-capitalism campaigners hand out copies of fake Financial Times at London's Waterloo station ahead of G20 summit


Τα άρθρα http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/mar/27/g20-media-spoof

http://www.guardian.co.uk/media/2009/mar/27/g20-spoof-financial-times-ft

το site των spoof FT διακωμωδεί το ρόλο των συντηρητικών εφημερίδων
www.ft2020.com

το φύλλο σε pdf
http://ft2020.com/FT2020.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: