Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Η κρίση και τα ΜΜΕ στην Ισπανία

Η Ομοσπονδία των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ισπανίας (FAPE) ζήτησε σήμερα δημόσια αρωγή για τον τομέα του Τύπου, ο οποίος απαντά στην οικονομική κρίση προχωρώντας σε απολύσεις.
Από τον Ιούνιο 2008 ως τον Απρίλιο, 2.221 ισπανοί δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση αυτής της οργάνωσης, η οποία συμμετέχει στην έκκληση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FEP) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεσμεύσει δημόσιες αρωγές προς τον τομέα.
Την περασμένη εβδομάδα, η FEP ζήτησε γραπτώς από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου να ληφθούν επείγοντα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων του Τύπου που πλήττονται από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Τύπος "είναι ένας στύλος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας", η FEP κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εντάξουν τις διεκδικήσεις της στα προεκλογικά προγράμματά τους ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.
Η FEP ζήτησε να αναληφθεί δράση "πριν είναι πολύ αργά".
Η οικονομική κρίση πλήττει σκληρά τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα Metro που διανέμεται δωρεάν έκλεισε, ενώ πανεθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες, όπως οι ABC και El Periodico, συζητούν σημαντικές απολύσεις προσωπικού.
Η El Pais, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, ανακοίνωσε στις 30 Μαρτίου μια αύξηση της τιμής της από 1,10 σε 1,20 ευρώ, για να αντιμετωπίσει την πτώση των διαφημιστικών εσόδων (περίπου -20% το 2008).
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Τύπου Μαδρίτης (APM), η οικονομική ύφεση που πλήττει την Ισπανία μπορεί να επιφέρει την απώλεια ως το 2010 5.000 θέσεων δημοσιογράφων, δηλαδή του 20% του συνόλου των απασχολουμένων στον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: