Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Δημοτικά ΜΜΕ


1) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ Μ.Μ.Ε.

Προς: Υφυπουργό Εσωτερικών, κο Κωνσταντίνο Γκιουλέκα
Κύριε Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς που ως συνάδελφός μας και με προϋπηρεσία σε δημοτικό μ.μ.ε. έχετε την πιο ξεκάθαρη εικόνα μεταξύ των μελών της κυβέρνησης για το τι διακυβεύεται από την επιχειρούμενη μετατροπή των δημοτικών μέσων ενημέρωσης σε Ανώνυμες Εταιρίες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε προχθές από το Ναύπλιο ότι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι εργαζόμενοι που ανησυχούν για τη δουλειά τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στα δημοτικά μ.μ.ε. - σε ένα χώρο που ήδη δοκιμάζεται και πολλοί συνάδελφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Η μετατροπή σε Α.Ε. αυτών των μέσων ενημέρωσης, που δεν δημιουργήθηκαν για να λειτουργούν με όρους αγοράς αλλά για να εξυπηρετούν άλλους κοινωνικούς σκοπούς, θα σημάνει την αρχή του τέλους τους και θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την αγορά εργασίας για πολλούς εργαζόμενους. Η βιωσιμότητά τους τίθεται εν αμφιβόλω εφ' όσον αποκοπεί ο κύριος - σχεδόν αποκλειστικός - πόρος εσόδων τους, η επιχορήγηση από τους Δήμους.
Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα η κυβέρνηση θα δείξει ειλικρινές ενδιαφέρον για όλους εμάς τους σκληρά εργαζόμενους - που έχουμε τσουβαλιαστεί και χαρακτηριζόμαστε συλλήβδην ως "ρουσφέτια" και αργόμισθοι - και χωρίς άλλες λεκτικές υπεκφυγές θα προστατέψει τις θέσεις απασχόλησης και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Θυμόμαστε προ καιρού τις δηλώσεις σας στον FM 100 της Θεσσαλονίκης ότι δεν κλείνουν τα δημοτικά ραδιόφωνα, ενώ το σαββατοκύριακο διαβάσαμε σε εφημερίδα της συμπρωτεύουσας ότι δεσμευτήκατε απέναντι σε συναδέλφους των δημοτικών μ.μ.ε. της Θεσσαλονίκης πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η μετατροπή τους σε Α.Ε.
Αναμένουμε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, ελπίζοντας ότι δεν θα μείνει στα λόγια, αφού τα χρονοδιαγράμματα καθίστανται όλο και πιο ασφυκτικά βάσει των όσων προβλέπονται στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (παρά την παράταση που έδωσε ο προϊστάμενός σας Υπουργός κ. Παυλόπουλος) και στο νόμο για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που επιβάλει στα δημοτικά μ.μ.ε. να καταθέσουν φάκελο ως Α.Ε.
Η ΕΣΗΕΑ υπέβαλε στην κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο σχέδιο τροπολογίας. Αυτό για την ώρα μένει στο συρτάρι εν αναμονή - σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο - των θέσεων της ΚΕΔΚΕ, το προεδρείο της οποίας πεισματικά αρνείται να ασχοληθεί με το θέμα και δεν δείχνει καμία διάθεση συνεννόησης με τα Σωματεία μας. Ζητάμε να ασκηθεί και προς την ΚΕΔΚΕ η ίδια πίεση όπως αυτή που άσκησε ο Υπουργός προς την ΕΣΗΕΑ για να καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις της, πάντα με γνώμονα την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, τη βιωσιμότητα και την ανεξαρτησία των δημοτικών μ.μ.ε. , τα οποία σε πείσμα των καιρών εξακολουθούν να υπηρετούν την αντικειμενικότητα και την πολυφωνία.
Η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά ως μέλος της, εφ' όσον υπάρχει η πολιτική βούληση, έχετε όλα τα εργαλεία για να νομοθετήσετε προς αυτή την κατεύθυνση και να κάμψετε τις όποιες αντιρρήσεις από πλευράς ΚΕΔΚΕ.
Ελπίζουμε ότι το κακό προηγούμενο (με την αιφνιδιαστική κατάθεση της παρ. 14 στο Αρ. 21 του ν/σ για τη δημοτική αστυνομία που προκαταλαμβάνει τη μετατροπή σε Α.Ε. ΟΤΑ) δεν θα είναι οδηγός για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Δηλώνουμε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στα δημοτικά μέσα ενημέρωση να αντιδράσουν σθεναρά απέναντι σε όποια κίνηση θέσει σε κίνδυνο τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας της Αττικής και οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο τη ΕΣΗΕΑ.

Ε. Κουμάντου - Γ. Λαυράνος (ΑΘΗΝΑ 9,84)
Γ. Πολυχρονιάδης - Ν. Σηφάκης (ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ 90,4)
Τ. Τατάρογλου (ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
Δ. Κωνσταντινίδης -Κ. Γεωργακόπουλος (ΞΕΝΙΟΣ FM 94,3 Α. ΛΙΟΣΙΩΝ)



2) ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ ΤΩΡΑ

Την αποφασιστικότητά τους να απαντήσουν στην παρελκυστική τακτική κυβέρνησης και δημάρχων, που πετούν ο ένας στον άλλον το «μπαλάκι» της λύσης στο πρόβλημα της επιχειρούμενης μετατροπής των δημοτικών ΜΜΕ σε Ανώνυμες Εταιρίες, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας.

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούμε 4ωρη στάση εργασίας από 14.00 έως 18.00 προκειμένου μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να παραστούμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεινόμενη εκκρεμότητα και την άρνηση του Δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη να συναντηθεί με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο απεργιακής μας κινητοποίησης και παράστασης διαμαρτυρίας στο Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ, αν οι Δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης εξακολουθήσουν να αρνούνται να συναντηθούν με το Σωματείο μας.





Γιάννης Λαυράνος



Εκπρόσωπος ΑΘΗΝΑ 9,84 στο

Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: