Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Αλληλεγγύη (σκίτσο και ανακοίνωση)



σκίτσο από το Νίκανδρο και ανακοίνωση από τη Λέσβο για τον Ελεύθερο Τύπο



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για την ανάλγητη απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να κλείσουν τον Ελεύθερο Τύπο, το ραδιόφωνο City 99.5, τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και το ETypos.com και να αφήσουν περισσότερους από 450 εργαζομένους στο δρόμο.

Η κίνηση αυτή είναι μία ακόμα απόπειρα –μετά π.χ. τις προτάσεις για «εκ περιτροπής εργασία» στον όμιλο Εξπρές, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA και τις σποραδικές αλλά καθημερινές απολύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα με στόχο να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο του τύπου και τελικά να υποβαθμιστεί η ίδια η ενημέρωση.

Οι εργοδότες στο όνομα της κρίσης, έχουν επιλέξει ξεκάθαρα: μείωση του προσωπικού. Άλλοτε με μαζικές απολύσεις, άλλοτε με βίαιο πέταγμα στην ανεργία μέσω πτωχεύσεων, άλλοτε με συγχωνεύσεις ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, άλλοτε με «οικιοθελείς» αποχωρήσεις. Ταυτόχρονα με διλήμματα του τύπου «δουλειά χωρίς δικαιώματα ή απόλυση», εκβιάζουν τους εργαζόμενους, να αποδεχτούν την περιστολή των δικαιωμάτων τους, τη μη πληρωμή υπερωριών, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση.

Παρόλο που το θησαύρισμα τόσων χρόνων, από τη δουλειά μας και τις τεράστιες επιχορηγήσεις που έχουν εισπράξει, φτάνει και περισσεύει για να μη γίνει απόλυση και για να δοθούν μεγάλες αυξήσεις, στις συνθήκες κρίσης, η διατήρηση των κερδών τους παρουσιάζεται ως πανκοινωνική ανάγκη και ο εργαζόμενος ως «εμπόρευμα μικρότερης αξίας».

Με κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας προσπαθούν να μας σταματήσουν.

Να μην τους αφήσουμε! Κάθε απόλυση να γίνει μάχη όλων μας!

Το επόμενο διάστημα, δε χωράει καμιά αναμονή. Σήμερα κυβέρνηση και εργοδότες μας καλούν να κάνουμε θυσίες για την κρίση τους, χθες μας καλούσαν να κάνουμε θυσίες και για την ανάπτυξη τους. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να ακολουθήσει τη λογική της ατομικής διαπραγμάτευσης. Ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι «ο επόμενος» απολυμένος, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση.

Γι’ αυτό δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα συναινέσουμε στο να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Με όπλο την ενότητα, με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.


ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Για αυτό, η απάντηση δεν πρέπει να είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων του ομίλου, αλλά του συνόλου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Αυτό που άμεσα απαιτείται είναι:
- Αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στο Ελεύθερο Τύπο και τον CITY και τις όποιες αγωνιστικές αποφάσεις αυτοί λάβουν.

- Κοινό απεργιακό μέτωπο ΟΛΩΝ των σωματείων στο χώρο του Τύπου ενάντια στο «δικαίωμα» των εργοδοτών να ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν έντυπα, να πετούν σαν αναλώσιμα αντικείμενα τους εργαζόμενους. Για να απαγορευθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων. Για να αποσπαστούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και να σπάσει η αλυσίδα της λιτότητας και των μισθολογικών περικοπών. Για το δικαίωμα στη σταθερή, πλήρη και ανθρώπινη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Μ.Μ.Ε.Λ., μετά και από τις εργασιακές συσκέψεις που πραγματοποίησε με εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου το προηγούμενο διάστημα, δηλώνει, ότι εμείς σαν εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα Μ.Μ.Ε. (συντάκτες, διοικητικοί, τεχνικοί) δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, δεν βάζουμε σε διαπραγμάτευση τα κεκτημένα και τις ζωές μας.

Τη λύση στα προβλήματα δεν θα τη φέρουν αυτοί που τα δημιούργησαν, αλλά ο δικός μας μαζικός ανυποχώρητος αγώνας, η συσπείρωση γύρω από τα σωματεία, η καθημερινή μάχη να μη μένουν κενό γράμμα οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, οι συλλογικές συμβάσεις, ο συντονισμός των ίδιων των εργαζομένων και των σωματείων, η μαζική συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

ο πρόεδρος η γενική γραμματέας

Θράσος Αβραάμ Θάλεια Βουγδή

Δεν υπάρχουν σχόλια: