Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Eπιστολή στην ΠΟΕΣΥ (portals)


Αγαπητοί κύριοι,


Όπως ίσως γνωρίζετε εδώ και μερικούς μήνες έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια για την αναγνώριση της δημοσιογραφικής δουλειάς που γίνεται στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης (portals).

Δημιουργήσαμε μια άτυπη επιτροπή από δημοσιογράφους εργαζόμενους στο διαδίκτυο με σκοπό την εξασφάλιση αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων και δημοσιογραφικής ασφάλισης.

Οι πρώτες σχετικές προσπάθειες είχαν ξεκινήσει το 2000. Τότε, τα ερείσματα περιορίζονταν στα κλαδικά αισθήματα αλληλεγγύης. Σήμερα το σκηνικό είναι διαφορετικό. Η ταχύτατη, και εκ μέρους των εργοδοτών, μεταφορά της δημοσιογραφικής εργασίας σε διαδικτυακό περιβάλλον αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο την ανυπαρξία οποιουδήποτε πλαισίου εργασιακών συνθηκών και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για οργάνωση και συντονισμένη δράση. Αν όχι για το «δίκαιο» ως αφηρημένη αξία, για τα συμφέροντα όλων μας.

Έχοντας ανακινήσει το θέμα ως άτυπη επιτροπή, θεωρούμε ότι οι βάσεις για την άμεση οριστική επίλυση του θέματος έχουν τεθεί. Πιστεύουμε ωστόσο, ότι οι κινήσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε χωρίς την βοήθεια του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου έχουν ολοκληρωθεί, και δια της παρούσης επιστολής ζητάμε τη συνδρομή σας, προς το συμφέρον παλαιών και νέων συναδέλφων.

Ανακεφαλαιώνουμε το τι έχουμε στα χέρια μας έως τώρα.

* Σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης της επιτροπής μας με μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ θέσαμε τις βάσεις και ολοκληρώσαμε την προεργασία. Εκπονήσαμε έναν ορισμό της δημοσιογραφικής δουλειάς στο διαδίκτυο και επιχειρήσαμε μια πρώτη καταγραφή των μέσων που πληρούν αυτούς τους κανόνες. Τέλος, προχωρήσαμε σε μια ενδεικτική καταγραφή των συναδέλφων που εργάζονται δημοσιογραφικά στο διαδίκτυο, καθώς και των συνθηκών με τις οποίες αυτοί αμείβονται.

* Η τεκμηριωμένη νομική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ κατόπιν ερώτησης εκ μέρους της Ομοσπονδίας είναι κατηγορηματική: Τα ηλεκτρονικά μέσα υποχρεούνται στην απόδοση αγγελιοσήμου και άρα στην δημοσιογραφική ασφάλιση των εργαζόμενων σε αυτά δημοσιογράφων.

* Η απόφαση του Πρωτοδικείου της Ροδόπης. Και η νομολογία είναι πλέον με το μέρος μας, αφού το δικαστήριο της Ροδόπης εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα portals υποχρεούνται σε απόδοση αγγελιοσήμου.

* Τιμολόγιο αγγελιοσήμου από διαδικτυακό μέσο. Πρόκειται για τιμολόγιο που κόπηκε για παρασχεθείσες υπηρεσίες προώθησης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος εισέπραξε αυτό το αγγελιόσημο και ότι κάποιος το απέδωσε.

* Η απόφαση του 2001 που αναγνωρίζει ότι και τα διαδικτυακά μέσα εντάσσονται στα ΜΜΕ, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά ως συντάκτες παράγουν δημοσιογραφική εργασία, έμεινε όλα αυτά τα χρόνια ανεκμετάλλευτη. Είναι όμως ισχυρή και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

* Έχει ζητηθεί και εκκρεμεί ήδη η εκ μέρους μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας εκπόνηση τεκμηριωμένου ορισμού για την φύση και τη λειτουργία των portals, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά του σαθρού επιχειρήματος περί «ασαφούς φύσης» της δημοσιογραφικής δουλειάς στο διαδίκτυο .

* Τα ψηφίσματα των κλαδικών σωματείων. Εχουμε στη διάθεσή μας ψηφίσματα αρκετών κλαδικών σωματείων που στηρίζουν τα αιτήματα για ασφαλιστική και συνδικαλιστική κάλυψη των εργαζόμενων στο διαδίκτυο.

* Οι αποφάσεις της ίδιας της ΠΟΕΣΥ. Εκ μέρους της ίδιας της ΠΟΕΣΥ πυκνώνουν οι αναφορές στη δέσμευσή της για οριστική επίλυση του θέματος τους αγγελιοσήμου και της εγγραφής των απασχολουμένων στα «νέα μέσα» στο φορέα ασφάλισης των δημοσιογράφων και στην οικεία ένωση.

* Οι θέσεις των παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ. Στον πρόσφατο εκλογικό αγώνα, δεν βρήκαμε ούτε μία παράταξη που να μην επισημαίνει την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος. Ήταν πράγματι η μόνη κοινή θέση σε όλο το φάσμα των υποψήφιων συνδυασμών. Ετσι, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, τα «νέα μέσα» βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αναμέτρησης.

Από την ΠΟΕΣΥ ζητάμε:

Τη άμεση μεσολάβησή της και την άσκηση πίεσης προς την πολιτεία, όπου πλέον πρέπει να μεταφερθεί η προσπάθεια, προκειμένου

* να εγγραφούν οι απασχολούμενοι στα διαδικτυακά δημοσιογραφικά μέσα στο φορέα ασφάλισης των δημοσιογράφων και να γίνουν μέλη της οικείας Ένωσης,

* να αρθούν βολικές για τους εργοδότες συγχύσεις για τη φύση της δημοσιογραφικής δουλειάς, που επιτυγχάνονται μέσω των «πολυειδικοτήτων» (περιπτώσεις που ο δημοσιογράφος πρέπει να εκτελεί εργασίες γραφίστα, μοντέρ ή σκηνοθέτη).

Χαρτιά λείπουν, γκρίζες ζώνες υπάρχουν, οι ερμηνείες των κειμένων διατάξεων δεν είναι πάντα σαφείς, λόγω παλαιότητας και ίσως σκοπιμότητας. Είναι αρκετά που πρέπει να γίνουν και τώρα είναι η ώρα. Ενα λογικό χρονοδιάγραμμα για την επόμενη δράση, είτε αυτή περιλαμβάνει συναντήσεις με βουλευτές που θα μπορούσαν να εκθέσουν το θέμα στο Κοινοβούλιο, είτε επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, θεωρούμε ότι είναι τα μέσα Ιουλίου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διαβούλευση και βέβαια συντονισμένη δράση.




Τα μέλη της άτυπης επιτροπής για τα portals
moikanos@hotmail.com, Λουκάς Βεληδάκης(πρώην flash.gr)
dg@euro2day.gr Δημήτρης Γλύστρας (euro2day.gr)
@dolnet.gr Βαγέλης Κιούσης (in.gr)
bratsos@hol.gr, Νάσος Μπράτσος (ert.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: