Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

"Μεσόγειος": θα αποτελέσει παρελθόν?


Να μην κλείσει η εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Ηράκλειο Κρήτης (ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ)
1 Ιουλίου 2009


Μια οδυνηρή έκπληξη ανέμενε τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους της εφημερίδας «Μεσόγειος» Ηρακλείου, την τελευταία ημέρα του Ιουνίου. Ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Γραμματικάκης, με αφορμή τον αποκλεισμό της «Μεσογείου» από την επετηρίδα του Υπουργείου Επικρατείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και επικαλούμενος λόγους ηθικής τάξης ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσης της στο τέλος Ιουλίου.
Η απόφαση για αναστολή της έκδοσης της «Μεσογείου», μιας από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της χώρας που κυκλοφορεί αδιάλειπτα από το 1950, θέλουμε να πιστεύουμε ότι πάρθηκε εν θερμώ και θα πρέπει να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις από τον ιδιοκτήτη της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων πιστεύει ακράδαντα ότι το Υπουργείο Επικρατείας θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει την απόφαση του, διορθώνοντας την αδικία που συντελείται εις βάρος της ιστορικής εφημερίδας, αλλά και ο κ. Γραμματικάκης θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε η ιστορικός τίτλος της «Μεσογείου» να μη λείψει από την κοινωνία της Κρήτης την οποία με τόση θέρμη και συνέπεια υπηρέτησε και υπηρετεί. Άλλωστε ο ίδιος, ως επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων, γνωρίζει άριστα τα προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου αλλά και τις παρενέργειές που ο νόμος για τις κρατικές διαφημιστικές δαπάνες προκαλούσε.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί τον Κώστα Γραμματικάκη, με τη σύνεση που τον διακρίνει αλλά και συλλογιζόμενος τα προβλήματα που μια τέτοια απόφαση δημιουργεί στους εργαζόμενους της εφημερίδας, να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του και να δημιουργήσει στο διάστημα που μεσολαβεί ως το τέλος του μήνα τις προϋποθέσεις ώστε η εφημερίδα να μην αναστείλει την έκδοση της και να διασφαλιστεί έτσι το σύνολο των θέσεων εργασίας.
Παράλληλα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ διατρανώνει τη θέληση του να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τις θέσεις εργασίας που απειλούνται για επαγγελματίες δημοσιογράφους, καταξιωμένους στο χώρο μας, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν, δίχως να φταίνε, τις συνέπειες μιας οδυνηρής απόφασης.
Από σήμερα κιόλας η ΕΣΗΕΠΗΝ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να αναθεωρηθεί η επετηρίδα του Υπουργείου Επικρατείας και να αποκατασταθούν κραυγαλέες αδικίες σε βάρος εφημερίδων με ιστορική αναφορά και συνεπή διαδρομή στον χώρο του περιφερειακού Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: