Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Συνέλευση στο ΒΗΜΑ (ψήφισμα)

Συγκλονισμένοι από τις εξελίξεις στον τύπο, ιδιαίτερα με το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και του City, εμείς οι εργαζόμενοι στο Βήμα, στη γενική μας συνέλευση, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
1) Η κρίση γενικά και η κρίση στον τύπο ειδικότερα όχι μόνο δεν μπορεί να αποδοθεί στους εργαζόμενους, αλλά και οφείλεται ακριβώς σε μια διαχείριση που έχει ελαστικοποιήσει και απαξιώσει την εργασία, αγνοώντας και τις ανάγκες ενημέρωσης των πολιτών. Οι προωθούμενες «λύσεις» προς την ίδια κατεύθυνση, για να τονωθεί η μια ή η άλλη εταιρεία, αναπαράγουν, σε υψηλότερο επίπεδο, τα ίδια αδιέξοδα.
2) Όπως και σε άλλους κλάδους, αλλά ειδικότερα στην ενημέρωση, η κύρια αιτία των προβλημάτων δεν είναι η σημερινή οικονομική συγκυρία, αλλά η εμπορευματοποίηση των ΜΜΕ, που έχει οδηγήσει σε διαπλοκή των ΜΜΕ με την πολιτική και οικονομική εξουσία, σε απαξίωση της πληροφόρησης και ενημέρωσης, σε έντυπα-απλό περιτύλιγμα διάφορων CDs, κλπ.
3) Καθώς το «πρόβλημα» δεν είναι πρόβλημα του κάθε Μέσου ξεχωριστά, αλλά του συνόλου των ΜΜΕ, αν συνεχίσει να αφήνεται στη ζούγκλα των ιδιωτικών τους αποφάσεων με κριτήριο τα ιδιωτικά τους κέρδη και την πρόσβασή τους στις πολιτικές και άλλες εξουσίες (διαφήμιση, κλπ.), θα επιδεινώσει και τη σημερινή κρίση και την κατάσταση ενημέρωσης γενικότερα.
4) Για αυτό και θεωρούμε ότι, πέρα από τη δεδομένη αλληλεγγύη μας προς όλους τους άμεσα και έμμεσα θιγμένους εργαζόμενους, ηθική ακόμα και υλική, τα σωματεία μας οφείλουν να οργανώσουν μια συνολικότερη απάντηση. Ιδιαίτερα οφείλουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με τα σωματεία μας, να απαιτήσουμε συνολική δέσμευση και κανόνες από την πολιτική εξουσία και από τους εργοδότες μας, που να εξασφαλίζουν στην πράξη την ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων, τον κοινωνικό χαρακτήρα του προϊόντος της ενημέρωσης, τη διαφάνεια του κεφαλαίου που επενδύεται στο χώρο μας. Επιπλέον, οποιασδήποτε μορφής κρατική ενίσχυση οφείλει να συνδέεται άμεσα με ρήτρα για τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας.
5) Το ζήτημα είναι επείγον, γιατί η κρίση δίνει την ευκαιρία στην εργοδοσία (ή και πιέζει τον κάθε εργοδότη) να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Για αυτό και εξουσιοδοτούμε τους εκπροσώπους μας, σε όλο το χώρο του τύπου:
* να προχωρήσουν σε οργάνωση της άμεσης απάντησής μας σε κάθε επίθεση σε εργαζόμενο
*να οργανώσουν το συντονισμό όλων των εργαζομένων και σωματείων στο χώρο του τύπου.
*να οργανώσουν, στο εσωτερικό των εταιρειών τύπου, το συντονισμό όλων των εργαζομένων
*να απαιτήσουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την έμπρακτη εξάλειψη όλων των πρακτικών ελαστικοποίησης και εξαθλίωσης (π.χ. μπλοκάκια)


Η Γενική Συνέλευση εργαζομένων στο Βήμα
15/7/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: