Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Όχι στην φιμωμένη πληροφόρηση"












Μαζική διαδήλωση πραγματοποίησαν το Σάββατο οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, διαδηλώνοντας υπέρ της ελευθεροτυπίας, μετά από κάλεσμα της Ένωσης Ιταλών Δημοσιογράφων, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας Ιταλίας (CGIL), της κεντροαριστερής πολιτικής αντιπολίτευσης και της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα". Οι διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα "No all' informazione imbavagliata", που σημαίνει, "Όχι στην φιμωμένη πληροφόρηση".

Τόπoς συγκέντρωσης ήταν στη Ρώμη η "Piazza del Popolo" και κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να μην περιορισθεί η ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων, η δυνατότητα άσκησης κριτικής από μέρους των εφημερίδων και η μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών που αναφέρονται στα προβλήματα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
Αδιόρθωτος ο σεξομανής Μπερλουσκίνι, που πρόσφατα αποκάλεσε "αχρείους" τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε "φάρσα" τη διαδήλωση και δήλωσε ότι στην Ιταλία υπάρχει η ελευθερία της γνώμης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δημιούργησε προβλήματα στην επανέναρξη εκπομπών της "Rai Tre", που πρόσκειται παραδοσιακά στην κεντροαριστερά. Επίσης αρνήθηκε να απαντήσει στις δέκα ερωτήσεις της "Λα Ρεπούμπλικα" για τη σχέση προσωπικής ζωής και πολιτικής δράσης.
Την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές έδωσαν 12 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ από όλο τον κόσμο, αλλά και συνάδελφοί τους που οργάνωσαν κινητοποιήσεις στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και στην Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: