Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Θεσσαλονίκη: η μη απεργία



αναδημοσίευση ανακοίνωσης και φωτο από τον Ασύνταχτο Τύπο της ΕΣΗΕΜΘ

Για τη σημερινή διαμαρτυρία στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ

Τηλεγραφικά: Σήμερα Πέμπτη 17/12/2009 το μεσημέρι, στην είσοδο του κτιρίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, πραγματοποιήσαμε την προαναγγελθείσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την –κατά πλειοψηφία 5-3- απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να μη κηρύξει απεργία στα ΜΜΕ Μακεδονίας-Θράκης. Αρκετοί συνάδελφοι, στο μέτρο του δυνατού, αφού ήταν… εργάσιμη ημέρα, πέρασαν και συμμετείχαν στην κουβέντα μπροστά στο κτίριο. Αναρτήσαμε ένα πανό στην πρόσοψη του κτιρίου με την υπογραφή του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που έγραφε: «ΕΝΩΣΕΙΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και ΟΧΙ των ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ». Μία (ή δύο κατά άλλους) διμοιρία των ΜΑΤ και 15 μοτοσυκλετιστές Ζήτα και Δέλτα έκαναν αιφνιδιαστικά την εμφάνισή τους σε απόσταση αναπνοής από τους συγκεντρωμένους! Κάποια στιγμή αποχώρησαν έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες. Αντί η ΕΣΗΕΜ-Θ να καταγγείλει αυτό το πρωτοφανές γεγονός, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία όχι μόνο δεν αναφέρει τίποτα γι’ αυτή την πρόκληση αλλά επιτίθεται κατά της σημερινής μας διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας παράλληλα και μία άλλη δράση στην ΕΤ-3 από μέλη του ΠΑΜΕ.

Ο κατήφορος δεν έχει τέλος…


Δύο λόγια παραπάνω για τη σημερινή διαμαρτυρία και την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ

Οι θεματοφύλακες της… ορθής και αντικειμενικής πληροφόρησης, όταν επικαλούνται τη δημοκρατία, να μη ξεχνούν, όταν εκδίδουν ανακοινώσεις, να αναφέρονται και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα στην καταγραφή των γεγονότων, το δικαίωμα στο ρεπορτάζ, πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά γεγονότα έξω από την πόρτα ενός συνδικαλιστικού οργάνου, όπως της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Αναφερόμαστε φυσικά στην προκλητικότατη παρουσία της αστυνομίας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ στη διάρκεια της διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, και την απαίτησή της να σταματήσουμε να καταγράφουμε με οπτικοακουστικά μέσα, το γεγονός! Όταν ενημερώσαμε τους αστυνομικούς ότι βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, ότι είμαστε δημοσιογράφοι και έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να καταγράφουμε τα γεγονότα, δεχτήκαμε, μεταξύ άλλων, το ειρωνικό σχόλιο από έναν «καβαλάρη»: «ωραίο ρεπορτάζ»! Ήρθε η αστυνομία να μας υποδείξει και τον τρόπο της δουλειάς μας! Επιπλέον, μία χακί διμοιρία των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση και έτοιμη για… επέμβαση βρισκόταν στη γωνία των οδών Στρατηγού Καλλάρη και Προξένου Κορομηλά την ώρα της προγραμματισμένης ανοιχτής μας συνέλευσης στην οποία καλούσε τις τελευταίες δύο ημέρες (δεν ήταν κρυφό και αιφνιδιαστικό) η συνδικαλιστική παράταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, «Ασύνταχτος Τύπος».

Δεν γνωρίζουμε ποιος κάλεσε την αστυνομία σε μία συνδικαλιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση οι κύκλοι που, λογικά, είχαν λόγο να ανησυχήσουν από τη σημερινή μας κινητοποίηση…

Ερώτηση: Γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ στην ανακοίνωσή της (διαβάστε την ολόκληρη παρακάτω) με την οποία καταγγέλλει τόσο τη σημερινή μας κινητοποίηση όσο και την ολιγόλεπτη παρέμβαση μελών του ΠΑΜΕ στη διάρκεια δελτίου ειδήσεων στην ΕΤ-3, αποκρύπτει την προκλητική παρουσία της αστυνομίας έξω από τα γραφεία της και δεν βγάζει ανακοίνωση καταδίκης αυτού του άκρως προσβλητικού γεγονότος για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τη στιγμή μάλιστα που, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, θέλει να υπηρετεί την… «Αλήθεια (με κεφαλαίο Άλφα;)». Έτσι αντιλαμβάνεται την Αλήθεια; Και ποια ακριβώς είναι η «παραπληροφόρηση» στην οποία αναφέρεται; Ποιος από τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ ισχυρίστηκε ποτέ ότι η διαμαρτυρία μας σήμερα έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ έγινε στο πλαίσιο μιας απεργίας που κήρυξε το ΠΑΜΕ;! Οι ανακοινώσεις μας υπάρχουν (δημοσιευμένες και στο blog μας) και η προκήρυξη που μοιράσαμε σήμερα περιέχει το σκεπτικό και τα αιτήματα της διαμαρτυρίας μας. Να το επαναλάβουμε: Αιτία είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κλάδος και αφορμή ήταν η κατά… (δημοκρατική) πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να μην κηρύξει απεργία για σήμερα 17/12/2009. Αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί δε ότι οι χιλιάδες συνάδελφοι της Αθήνας που απεργούν σήμερα (στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ) αποτελούν ουρά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, τότε να μας το πει για να ετοιμαζόμαστε για τη… δικτατορία του προλεταριάτου!

Διαπιστώνουμε από την άλλη ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ συντάσσεται πλήρως με τη γραμμή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που έβγαλε μία πρωτοφανή ανακοίνωση στα ελληνικά συνδικαλιστικά χρονικά με την οποία επιχείρησε να απονομιμοποιήσει τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

Αν ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ είναι για την πλειοψηφία των γραφειοκρατών της ΕΣΗΕΜ-Θ, το… ΠΑΜΕ της δημοσιογραφίας, με γεια τους με χαρά τους. Εμείς το έχουμε δηλώσει καθαρά: Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές ταμπέλες και εξαρτήσεις θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια δικαιότερη κοινωνία. Αυτό το στίγμα μας το γνωρίζουν πολύ καλά οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜ-Θ. Το γνωρίζουν όμως και όλοι οι συνάδελφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ ακόμα κι αν διαφωνούν με ορισμένες θέσεις και προτάσεις μας. Και αυτό είναι που τους τρομάζει τους διοικούντες την ΕΣΗΕΜ-Θ.

Όσο για την «αυτονόητη προϋπόθεση» κάθε φορά που θα κινητοποιούμαστε, (ακόμα και στο κτίριο που αν δεν κάνουμε λάθος αποτελεί τη συνδικαλιστική στέγη όλων των μελών της Ένωσης και όχι την έδρα ενός κλειστού συνδικαλιστικού κλάμπ) «να ενημερώνουμε απευθείας την ΕΣΗΕΜ-Θ για τις προθέσεις μας», αυτό έχουμε μόνο να πούμε: Θα κινητοποιούμαστε όποτε θέλουμε και όπου θέλουμε χωρίς να ζητάμε την άδεια κανενός. Η Δημοκρατία έχει και το «κόστος» της για κάποιους που τη θέλουν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Όσο για την παρέμβαση του γραμματέα του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ προς τις αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό να αποχωρήσουν από το σημείο, (μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας), τη θεωρούμε μία κίνηση το λιγότερο αυτονόητη. Προφανώς, μετά τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε σε συγκεντρωμένους, περαστικούς και περιοίκους η πρωτοφανής αστυνομική παρουσία σε μία συνδικαλιστική συγκέντρωση δημοσιογράφων μπροστά στα γραφεία τους και με τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι κάποιοι «από μέσα» τους κάλεσαν εκεί για να επιβάλλουν την… «τάξη», η παρέμβαση αυτή ήταν μονόδρομος.

Το γεγονός πάντως παραμένει, συνέβη, δεν ήταν της φαντασίας μας και πρώτη η ΕΣΗΕΜ-Θ θα έπρεπε να το καταγγείλει ως πρωτοφανές περιστατικό που βάλλει ευθέως κατά του δημοκρατικού δικαιώματος του συναθροίζεσθαι και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Όσο για την τυπολατρική εμμονή ορισμένων μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ «να μην κηρύσσουν απεργίες όταν δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις», όπως δικαιολογείται στην ανακοίνωσή της η πλειοψηφία του ΔΣ, τους υπενθυμίζουμε ότι και άλλοι στο παρελθόν ισχυρίζονταν ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό» με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν παταγωγώς μαζί με την κυβέρνησή τους…

Τέλος, είναι εκπληκτική η κατάληξη της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΜ-Θ, από την άποψη ότι προσπαθεί να απολογηθεί για τη σημερινή μη κήρυξη απεργίας ρίχνοντας το μπαλάκι στην…ΠΟΕΣΥ που κράτησε ρόλο «παθητικού θεατή», στάση που «σέβεται» (αλλοίμονο!) όπως αναφέρει. Σε αυτό μπορεί να συμφωνούμε ότι η ΠΟΕΣΥ θα έπρεπε να πάρει σαφή θέση, αλλά η έλλειψη αυτής της θέσης από την ΠΟΕΣΥ, δεν αφαιρεί το δικαίωμα από την ΕΣΗΕΜ-Θ να κηρύξει απεργία σε μια δραματική στιγμή για τον χώρο του Τύπου και τις δυσμενέστατες εξελίξεις για την εργασιακή θέση των δημοσιογράφων σε Μακεδονία και Θράκη.

Όσο για τα μαθήματα περί «παραπληροφόρησης» που επιχειρεί να δώσει ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΜ-Θ, θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο όταν ο ίδιος παραπληροφορεί λέγοντας στην πρώτη παράγραφο: «Έναντι της πρωτοφανούς εκστρατείας παραπληροφόρησης σχετικά με τη μη συμμετοχή της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στη σημερινή παραταξιακή απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε το ΠΑΜΕ (…).

Ρωτάμε για την περίπτωση που αυτή η αιχμή αφορά τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ: Ποιος και πότε συνέδεσε την κριτική του για τη μη κήρυξη απεργίας από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ με τη φερόμενη ως «παραταξιακή απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε το ΠΑΜΕ»;;; Πολύ βολική η υπεκφυγή! Η κριτική μας περιέχεται στην πρώτη παράγραφο της δικής μας ανακοίνωσης που μοιράσαμε στη διάρκεια της σημερινής μας διαμαρτυρίας: «Την ώρα που οι χιλιάδες δημοσιογράφοι της Αθήνας θα απεργούν και θα διαδηλώνουν, ζητώντας να σταματήσουν οι απολύσεις, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ, εμείς οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας θα παρακολουθούμε αμέτοχοι, βουβοί και άφωνοι;».

Είναι πολύ φτηνή η απόπειρα να θολωθούν τα νερά.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ τόσο με την απόφασή της να μην κηρύξει ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, απεργία, όσο και με την ανακοίνωση καταγγελίας μιας συνδικαλιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες αστυνομοκρατίας, απέδειξε για ακόμη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Και αυτό το πρόσωπο, το βλέπουν κάθε μέρα –δυστυχώς γι’ αυτήν- όλο και περισσότεροι συνάδελφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: