Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τέσσερις μισθοί χρέος στους εργαζόμενους


ΠΡΟΣ
Ενώσεις Διασωματειακής Επιτροπής στο χώρο του Τύπου


Καλλιθέα, 9 Φεβρουαρίου 2009


ΘΕΜΑ: Ενημέρωση – Πώς η ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ και το Πρακτορείο ΑΡΓΟΣ στραγγαλίζουν 110 οικογένειες εργαζομένων

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εχει απασχολήσει και παλαιότερα το Διασωματειακό η υπόθεση της ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε., που επιχειρεί να ενταχθεί στο Αρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές). Η εταιρεία χρωστά στους εργαζομένους της αυτή τη στιγμή μισθούς τεσσάρων μηνών, κάνοντας εφιαλτική τη ζωή συντακτών, τεχνικών και υπαλλήλων. Τον περασμένο Οκτώβρη, μετά από πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία να εκχωρηθούν στους εργαζομένους την άνοιξη 2010, έσοδά της από το Πρακτορείο Εφημερίδων ΑΡΓΟΣ, στο ύψος των έως τότε χρεωστουμένων (τριών) μισθών.
Νέα όμως εμπλοκή προέκυψε τούτες τις μέρες. Επειδή το Δικαστήριο που έγινε για το άνοιγμα της διαδικασίας του Αρθρου 99 απαγόρευσε τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων από και προς την ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε., η νομική σύμβουλος της ΑΡΓΟΣ (Αγγ. Γκούσκου) αποφάσισε ότι υπάρχει θέμα με τη διάθεση ρευστού προς την ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, εννοώντας τα έσοδα από τις πωλήσεις των περιοδικών της τελευταίας. Απέστειλε λοιπόν ερώτημα προς το Πρωτοδικείο για να... ερμηνεύσει την προηγούμενη απόφασή του, το οποίο όμως θεωρεί εαυτόν αναρμόδιο για να απαντήσει.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τώρα να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, και με τον τρόπο αυτό να αυξάνεται ακόμη περισσότερο το ποσό που τους χρωστά η εταιρεία.
Η ιδιοκτησία της ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε., αλλά και το Πρακτορείο Εφημερίδων και Περιοδικών ΑΡΓΟΣ, με την επιλογή του να μπλοκάρει τα έσοδα της ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ και να αιτείται... ερμηνείας της Απόφασης του Πρωτοδικείου, ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ περισσότερες από 110 οικογένειες, που περιμένουν να πληρωθούν το μισθό Ιανουαρίου (συνυπολογίστε και τους τρεις μισθούς που ήδη χρωστά η εταιρεία) ενώ ήδη τρέχει ο Φεβρουάριος και δεν φαίνεται στον ορίζοντα επίλυση του θέματος. Όπως καταλαβαίνετε, η ερμηνεία που ζητεί το ΑΡΓΟΣ αφορά το αν η ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει δικαίωμα να έχει συναλλαγές.
Τους 110 εργαζομένους δεν τους αφορά το αν υπάρχουν παιχνίδια εκδοτών που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από την υπόθεση. Τους αφορά η επιβίωση η δική τους και των οικογενειών τους. Σκοπός της επιστολής αυτής είναι καταρχάς η ενημέρωσή σας επί του θέματος. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ζητήσω οποιαδήποτε συμβολή μπορεί να δοθεί, στη βάση της καλής συνεργασίας που έχει η ΕΣΠΗΤ με όλες τις Ενώσεις του Διασωματειακού.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Χρήστος Πραμαντιώτης
Εργαζόμενος στην ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε. και
Μέλος Δ.Σ. ΕΣΠΗΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: