Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Εργασιακή Επιτροπή Δ.Ο.Λ.


ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 αντιμετωπίσαμε αιφνιδιαστικά την απόλυση οκτώ συναδέλφων στο τμήμα πληροφορικής,μελών της ΕΠΗΕΑ. Η αντίδραση των εργαζομένων του Δ.Ο.Λ. ήταν άμεση και καταλυτική των εξελίξεων με την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων μας.
Η διοίκηση ανακάλεσε άμεσα την απόλυση των πέντε συναδέλφων και δεσμεύτηκε για την επαναπρόσληψη των άλλων τριών από 1-1-2010 ,αφού πρώτα έδειξε τις διαθέσεις τις καλώντας μονάδες δυνάμεων καταστολής να επιβλέψουν την,κατά τα άλλα νόμιμη και ειρηνική,συνέλευση των εργαζομένων που έλαβε χώρα έξω από την είσοδο των κεντρικών γραφείων.
Ενάμιση μήνα μετά την λήξη της προθεσμίας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων η ΕΠΗΕΑ σε συνεργασία με τα αδερφά σωματεία της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΠΗΤ κυρήττει δίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις με αφορμή την αθέτηση των υποσχέσεων από μέρους της διεύθυνσης αλλά και τη νέα επίθεση που δέχονται σε όλα τα μέτωπα οι εργαζόμενοι,με απειλές αποχωρήσεων στον ΒΗΜΑ FM,πρόγραμμα εθελούσιων στο ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ και κλίμα υποχρεωτικής εθελούσιας εξόδου-απόλυσης στο διοικητικό προσωπικό,ταυτόχρονα με μια διογκούμενη φημολογία περικοπής του 20% των υπαλλήλων του οργανισμού.
Με πρωτοβουλία της Εργασιακής Επιτροπής του Δ.Ο.Λ. καλείται έκτακτη συνέλευση με τεράστια συμμετοχή από όλους τους χώρους εργασίας και παρουσία μελών των Δ.Σ. των συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου.Η συνέλευση καταγράφει το έντονο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί και σχεδόν εν χορώ οι εργαζόμενοι απαιτούν από τις ενώσεις τους κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σε συνάντηση που ακολούθησε με την διοίκηση του Δ.Ο.Λ. δίνεται η διευκρίνηση ότι το 20% αφορά γενικές περικοπές διοικητικών δαπανών και ενδεχόμενη μείωση αποδοχών μεγαλοστελεχών του ομίλου.Όσον αφορά την επαναπρόσληψη των τριών συναδέλφων,δεν υπήρξε καμία δέσμευση.Επιβεβαιώνοντας τη διγλωσσία που χρησιμοποιεί η εργοδοσία,κατά τη διάρκεια της δίωρης στάσης των εργαζομένων στις 19 Φεβρουαρίου 2010 η Οικονομική Διεύθυνση προτρέπει τους διευθυντές των τμημάτων να προχωρήσουν σε μείωση 20% του προσωπικού ανά διεύθυνση.

Μέσα σε ένα πλαίσιο γενικευμένης επίθεσης εναντίον των εργασιακών κεκτημένων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά κέντρα που τη στηρίζουν,οι εκάστοτε εργοδοσίες στο χώρο της ενημέρωσης –αφού πρώτα απαξίωσαν το αντικείμενο- στη συνέχεια επιχειρούν να απαξιώσουν και τους εργαζόμενους σε αυτήν.Τα Golden Boys που σβήνουν νούμερα στα χαρτιά τους πρέπει να καταλάβουν πως πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται και μια ζωή,κι όχι η βενζίνη των AUDI τους.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις αυθαιρεσίες πρέπει να είναι ο συλλογικός αγώνας,η ενότητα και η αλληλεγγύη σε όλους τους χώρους δουλειάς.Σε ενδεχόμενη σκλήρυνση της εργοδοτικής πλευράς θα απαντήσουμε με αγώνα διαρκείας.

Φεβρουάριος 2010

Εργασιακή Επιτροπή Δ.Ο.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: