Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

"Ασυγκράτητος" εκδότης


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΜΕ ΛΕΣΒΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απορία και έκπληξη παρακολουθήσαμε και πάλι τον εκδότη της Ημερήσιας Εφημερίδας Μυτιλήνης «Αιολικά Νέα» κ. Γιώργο Κονδυλούδη να επιδίδεται, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Δευτέρας 15ης Μαρτίου στον τηλεοπτικό σταθμό «Τηλεόραση Μυτιλήνης», σε μία ακόμα επίδειξη δύναμης και σε σκηνοθετημένη παρουσίαση της πραγματικότητας με τη μορφή ακριβώς που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τους ισχυρισμούς του. Όσο και να «διαριγνύει τα ιμάτιά του» όμως, η πραγματικότητα δεν θα πάψει να είναι εντελώς διαφορετική.
Η πραγματικότητα είναι ότι, από τους πέντε συντάκτες που αναγράφονταν στο δελτίο ταυτότητας της εφημερίδας, οι δυο δηλώνονταν, ασφαλίζονταν και αμείβονταν με την αναληθή ειδικότητα του υπαλλήλου γραφείου (!) και ότι η ίδια συνειδητή παρανομία επιχειρήθηκε –με τα πιο πιεστικά και τρομοκρατικά μέσα– να επιβληθεί και σε πέντε ακόμα εργαζόμενες, που ασκούσαν την ειδικότητα της σελιδοποίησης. Γνωρίζουν οι τηλεθεατές του δελτίου ότι ο “χουβαρντάς” και “στοργικός” κ. Κονδυλούδης ήταν… τόσο “χουβαρντάς” και τόσο “στοργικός”, που παραβίαζε εν ψυχρώ υπογεγραμμένες και απόλυτα έγκυρες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας; Γνωρίζουν, επίσης, ότι για την πράξη του αυτή, έχει κατατεθεί εναντίον του μηνυτήρια αναφορά αυτεπαγγέλτως από το Σώμα ΕΠιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και όχι από τους εργαζομένους που πλήττονταν;
Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι οι πέντε παραπάνω εργαζόμενες ασκούσαν τα καθήκοντά τους σε αδιανόητες συνθήκες πλήρους έλλειψης υγιεινής και ασφάλειας, πάνω ακριβώς από την τυπογραφική αίθουσα, όπου χρησιμοποιούνταν χημικά στοιχεία και τοξικά χρώματα αποδεδειγμένως επιβλαβή. Τα στοιχεία, δε, αυτά, τους προκαλούσαν συνεχείς αναθυμιάσεις. Γνωρίζει η λεσβιακή κοινωνία ότι το προαναφερθέν τυπογραφείο λειτουργούσε σε ισόγειο διαμέρισμα κατοικούμενης πολυκατοικίας κατά παράβαση κάθε σχετικού κανόνα δικαίου; Γνωρίζει ότι η παραπάνω παράβαση έχει βεβαιωθεί επανειλημμένα και έχουν επιβληθεί και πρόστιμα;
Η απάντηση είναι ότι όχι, ως τώρα δεν τα γνώριζαν όλοι. Γνώριζαν μόνο όσα αναφέρθηκαν στην τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Κονδυλούδη, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε από προφανή μεροληψία της δημοσιογράφου στα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας: Γνώρισαν δηλαδή ότι ο εκδότης πρόκειται να σταθεί ανυποχώρητος, να διεκδικήσει πολλές χιλιάδες ευρώ και να μηνύσει τους εργαζόμενους της εφημερίδας για την ενημερωτική έκδοση που εξέδωσαν και που –κατά την άποψή του, πάντα– περιέχει συκοφαντικές δυσφημήσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι ουδέποτε ο «Ασκός του Αιόλου» συκοφάντησε τον (συνηθισμένο, άλλωστε, σε τέτοιες δικαστικές διαμάχες) κ. Κονδυλούδη, αντιθέτως αποκάλυψε την αλήθεια που εκείνος φρόντιζε επιμελώς να παραμένει κρυφή. Και αυτός είναι ο λόγος της επίθεσης εκφοβισμού που εξαπέλυσε, με όπλα του τις απειλές μηνύσεων και αγωγών αποζημιώσεων.
Από τη μεριά μας πιστεύουμε ότι δεν είναι και μεγάλη η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης επιθετικής στρατηγικής του κ. Κονδυλούδη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι συναντούν μπροστά τους την προσπάθεια της εργοδοσίας να σπείρει το φόβο. Φωνές, προσβολές, δεσποτισμός, ήταν κάποιες μόνο από τις συμπεριφορές που είχαν επί χρόνια ανεχθεί.
Ένα, μάλιστα, τέτοιο επεισόδιο εκτυλίχθηκε και την Τρίτη 16 Μαρτίου στους χώρους του ΣΕΠΕ Λέσβου, όπου ενώπιον των αρμοδίων υπαλλήλων και χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στο ρόλο και το λειτούργημά τους, ο κ. Κονδυλούδης ανερυθρίαστα εξύβρισε τους υπαλλήλους του ως «ανεγκέφαλους».
Όσον αφορά τις ανιαρές τηλεοπτικές επαναλήψεις του κ. Κονδυλούδη περί ομηρίας του μέσα στην επιχείρησή του και περί εκβίασής του με ανέντιμο και ανήθικο τρόπο, θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε κι εμείς ποια ήταν η ομηρία και ποια η εκβίαση, αφ’ ης στιγμής ο μόνος που έθετε τέτοιο εκβιαστικό δίλημμα ήταν ο ίδιος, διακηρύσσοντας «υπογράψτε τις αναληθείς συμβάσεις, ή αλλιώς το κλείνω». Δεν τρέφουμε, όμως, καμία αυταπάτη ότι θα λάβουμε σαφή και έντιμη απάντηση, όπως δεν έλαβε και κανένας που τον ρώτησε σχετικά ως τώρα. Προφανώς, δε, αποκυήματα όπως ότι μετά τη σχετική τετράωρη σύσκεψη (που αντικανονικά βαφτίστηκε και “διαβούλευση” από τον εκδότη), οι εργαζόμενοι συμφώνησαν, δεν χρήζουν καν απαντήσεων, καθώς είθισται οι απαντήσεις να δίνονται επί πραγματικών και όχι επινοημένων ισχυρισμών.
Τελειώνοντας, θέλουμε να καταδικάσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις απαράδεκτες τηλεοπτικές δηλώσεις του εκδότη ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η συλλογική αντίσταση των εργαζομένων δεν εκπορεύεται από την ανθρώπινη και αγωνιστική τους αξιοπρέπεια, αλλά από την χειραγώγησή τους, και μάλιστα από συγκεκριμένο πολιτικό μέτωπο-κόμμα. Ας γνωρίζει λοιπόν ό κ. Κονδυλούδης ότι η εποχή των φακελωμάτων, των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων και της στοχοποίησης της πολιτικής αντίληψης των εργαζομένων έχει παρέλθει προ ετών και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να επιτρέψουμε να αναβιώσει, όσο διακαώς κι αν να το επιθυμεί. Διακηρύσσουμε και αποδεικνύουμε έμπρακτα καθημερινά ότι ο αγώνας, τόσο των εργαζομένων των «ΑΙ.Ν.», όσο και όλων των Εργαζομένων των ΜΜΕ γενικά, οι οποίοι στεκόμαστε στο πλευρό τους, είναι απολύτως ακηδεμόνευτος, στηρίζεται στη μαζική συμμετοχή, την ισομερή συνδιαμόρφωση και την απόλυτη ανεξαρτησία από οποιοδήποτε πολιτικό κέντρο. Κι αν επιμένει ο κ. Κονδυλούδης να ψάχνει «υποκινητές», δεν έχει παρά να τους αναζητήσει στο πρόσωπό του, καθώς οι αδιανόητες, ανάλγητες, παράνομες και καταδικαστέες πράξεις του ήταν που… «υποκίνησαν» τους εργαζομένους να αντισταθούν σε αυτές..


Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας

Θάλεια Βουγδή Νίκος Κασκαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: