Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Νέα "σύννεφα" στα ΜΜΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενημέρωση για κομβικά ζητήματα του Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου

Αθήνα, 18 Απριλίου 2010

1. Για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010
Με προκλητικό τρόπο αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ) το αίτημα της ΕΣΠΗΤ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεχείς αναβολές (με ευθύνη του ΣΕΠΤ) η πρώτη συνάντηση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, στην οποία οι εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ (Πρόεδρος Γιάννης Πλαχούρης, Αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαζαίος, Γενικός Γραμματέας Σπύρος Κρίκος και το μέλος ΔΣ Θέμης Μπερεδήμας) άκουσαν με έκπληξη τον πρόεδρο του ΣΕΠΤ Θεοχάρη Φιλιππόπουλο και το νέο γενικό γραμματέα Κώστα Κιμπουρόπουλο να προτείνουν το πάγωμα των αυξήσεων στα κλιμάκια έως 1.500 ευρώ και περικοπή κατά 8% στα υψηλότερα κλιμάκια, με «αντάλλαγμα» αόριστες υποσχέσεις για εργασιακή ειρήνη και «προσπάθεια» να μην γίνουν απολύσεις.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΤ απέρριψαν τις προτάσεις τις ΕΣΠΗΤ για κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, για περαιτέρω ρυθμίσεις στο ζήτημα των Δ.Π.Υ. και σε γενικά θεσμικά αιτήματα του κλάδου, για την κατοχύρωση του ρόλου και χαρακτήρα του περιοδικού Τύπου.

Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. απέρριψαν αμέσως τις προτάσεις του ΣΕΠΤ. Tο ζήτημα τίθεται τη Δευτέρα 19 Απριλίου, στις 14:30 για συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ (Διασωματειακό), ενώ ενημερώθηκαν ήδη σχετικά η ΠΟΕΣΥ και άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις, επειδή αρχίζουν ή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για υπογραφή των υπόλοιπων ΣΣΕ του κλάδου.

Καλούμε τα μέλη της ΕΣΠΗΤ να ενημερώνουν άμεσα την Ένωση για τυχόν προσπάθειες εφαρμογής στην πράξη τέτοιων απαράδεκτων ρυθμίσεων.


2. Επιχείρηση περικοπών προϋπολογισμού παροχών περίθαλψης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Απριλίου, στις 13:00, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση εκπροσώπων των Συνδικαλιστικών Ενώσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που υπάγονται στον κανονισμό περίθαλψης του ταμείου, με σκοπό το συντονισμό των δράσεων απέναντι στις επιχειρούμενες περικοπές που έχει ζητήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων (από την ΕΣΠΗΤ μετείχε ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαζαίος και το μέλος του ΔΣ Θέμης Μπερεδήμας) είχαν συναντηθεί και την περασμένη Πέμπτη 15 Απριλίου στα γραφεία της ΕΤΗΠΤΑ, όπου ενημερώθηκαν από τον Γιώργο Μυλωνά (ο οποίος μετέχει και στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ότι από τις 12 Μαρτίου το Υπουργείο Εργασίας απέρριψε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό 2010 του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Επίσης, έχει ζητήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία να μειώσουν τόσο τα λειτουργικά έξοδα όσο και τον προϋπολογισμό παροχών περίθαλψης.
Στην πρώτη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ενώσεων συμφώνησαν να απαντήσουν με στοιχεία στις αιτιάσεις του υπουργείου, να αντιδράσουν ενιαία, να ενημερώσουν για τις εξελίξεις τo Διασωματειακό και να επιδιώξουν νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.


3. Αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Σε ότι αφορά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, την περασμένη Τετάρτη 14 Απριλίου εκπρόσωποι από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις (ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος, ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης, ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης) συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.

Στη συνάντηση ενημερώθηκαν από τον κ. Κουτρουμάνη για το γενικό σχέδιο του ασφαλιστικού και τα τρία στάδια εφαρμογής των προτεινόμενων ρυθμίσεων (τα ΜΜΕ έχουν ήδη καταγράψει στις σελίδες τους αναλυτικά τις κυοφορούμενες αλλαγές).

Πέρα από τις γενικές ρυθμίσεις, το υπουργείο προτίθεται:
• Να απαιτήσει το 10% των αποθεματικών
• Να διατηρηθεί το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως έχει, με πρόθεση σε πρώτη φάση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές (που σημαίνει διοικητική ενοποίηση των υπηρεσιών, αλλαγή του ΔΣ, οργανωτικές βελτιώσεις κτλ) με προτάσεις των Ενώσεων.
• Να μην αλλάξει το καθεστώς του ΕΔΟΕΑΠ και των τομέων υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (για τους κλάδους που προέρχονται από το πρώην ΤΑΙΣΥΤ, πρώην ΤΑΤΤΑ και πρώην ΤΣΕΥΠ).
• Να απαλλάξει από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσους ασκούν δημοσιογραφικό έργο, εφόσον είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
• Να αφήσει στην πλήρη ευχέρεια των Ενώσεων τη συμμετοχή ή όχι του κλάδου περίθαλψης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στη συνεργασία ΙΚΑ-ΟΓΑ-ΟΑΕΕ κλπ. για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, διατηρώντας τις παροχές του. Ο Γιάννης Πλαχούρης επιφυλάχθηκε να απαντήσει η ΕΣΠΗΤ στην πρόταση, μετά και την ενημέρωση των άλλων Ενώσεων, κατέστησε όμως σαφές ότι διεκδίκηση της ΕΣΠΗΤ είναι η ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η εξάλειψη των ανισοτήτων.

Επίσης:
• Έγινε δεκτό αίτημα να υλοποιηθούν προγράμματα επιδότησης και απασχόλησης ανέργων δημοσιογράφων, με ρυθμίσεις όπου χρειαστεί.
• Δεν επηρεάζεται τυχόν δεύτερη επικουρική σύνταξη (π.χ. ΤΕΑΠΕΡTΤ)

Συμφωνήθηκε να καταθέσει η ΠΟΕΣΥ στο αμέσως επόμενο διάστημα προτάσεις:
• Για τον τρόπο απόδοσης αγγελιοσήμου από τα διαδικτυακά ΜΜΕ, ενόψει ρύθμισης της σχετικής υποχρέωσης.
• Για την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ των εργαζομένων σε διαδικτυακά ΜΜΕ.
• Για τα Δ.Π.Υ. που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

• Για ένα λειτουργικό οργανωτικό σχήμα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
• Για την άμεση έναρξη ασφάλισης εργαζομένων στα ΜΜΕ, με την ίδρυση κάθε εταιρείας.
• Για τη διαχείριση των αποθεματικών.

Ο Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Πλαχούρης, Σπύρος Κρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: