Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

"Πιο δυναμική πολιτική από τα συνδικάτα"





"Εργασία και συνδικάτα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης", είναι ο τίτλος έρευνας της ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα και έγινε με τη μέθοδο συνεντεύξεων σε μισθωτούς και ανέργους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η έρευνα που έγινε από την εταιρία VPRC, πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2010, πριν την έλευση του ΔΝΤ και πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην τσέπη των εργαζομένων οι συνέπειες των νέων μέτρων.
Σε λάθος κατεύθυνση οδεύουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα σύμφωνα με το 67% των ερωτηθέντων, ενώ σε σωστή κατεύθυνση απαντά το 20%.
Σαν μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται η ανεργία και η μείωση της απασχόλησης το 30%, οι χαμηλοί μισθοί και η φτώχεια το 26%, το δημόσιο χρέος το 13%, η ακρίβεια το 12% και η διαφθορά το 9%.
Κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα απαντάει το 67% , ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 19% των θετικών απαντήσεων, με τη ΝΔ το 3%, το ΚΚΕ το 2% ΣΥΝ και ΛΑΟΣ από 1%.
Στο άμεσο μέλλον οι ερωτηθέντες προβλέπουν δυσμενέστερες οικονομικές εξελίξεις, με το 41% να δηλώνει ότι τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση και το 39% σε λάθος, ενώ ένα 15% δεν έχει άποψη και 5% δεν απάντησε. Πάντως κοινωνικά άδικα χαρακτηρίζει τα μέτρα το 76% και δίκαια το 21%, στην ερώτηση αν τα μέτρα πλήττουν περισσότερο τις χαμηλότερες κοινωνικές ομάδες.
Πιο δυναμική πολιτική από τα συνδικάτα θέλει το 63%, ενώ πιο ήπια το 28%, με ένα 9% να μην απαντά στο ερώτημα.
Διατεθειμένοι όμως να πάρουν μέρος σε απεργίες και κινητοποιήσεις, είναι το 50% των ερωτηθέντων, ενώ μη διατεθειμένοι είναι το 48% και χωρίς απάντηση το 2%.
Επίσης η έρευνα καταγράφει και αλλαγές στα εργασιακά δεδομένα ανά κλάδο και τομέα εργασίας, σε θέματα ωραρίων, δεύτερης εργασίας, μετακινήσεων από και προς την εργασία, κλπ.
Επισυνάπτουμε μερικούς από τους πίνακες της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: