Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Εκδήλωση τιμής και μνήμης



ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1941-1952
«Ο ΑΤΤΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ»
Σταδίου 39 ΑΘΗΝΑ 105 59, τηλ. και FAX 210-5819145
http://attikostimvos.blogspot.com/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Όμιλος Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών 1941-1952 «ο Αττικός Τύμβος» ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση των ονομάτων των εκτελεσμένων στο Γουδί για την συμπλήρωση του μαρτυρολογίου των αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης και την απόδοση τιμής στην υπέρτατη θυσία των πεσόντων για την Ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την Εθνική ενότητα και συμφιλίωση.
Με πρωτοβουλία ορισμένων συγγενών και συγκρατούμενων των εκτελεσμένων στο Γουδί, κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, έγινε έρευνα και τα ανευρεθέντα σε αρχεία 370 ονόματα χαράχτηκαν διάτρητα σε ανοξείδωτο μέταλλο και πλαισίωσαν την βασική μαρμάρινη στήλη.
Ο Όμιλος θέλοντας να ολοκληρώσει τον κατάλογο των εκτελεσμένων αντιστασιακών αγωνιστών και να συμπληρώσει το μνημείο, συνέχισε και ολοκλήρωσε την έρευνα και για την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Οι εργασίες συμπλήρωσης του μνημείου θα γίνουν μόλις ολοκληρωθούν τυπικές διαδικασίες.
Παρακαλούμε όλους όσοι γνωρίζουν άτομα που εκτελέστηκαν «εις τον συνήθη τόπον όπισθεν του Σανατορίου ΣΩΤΗΡΙΑ» (όπως αναφέρεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου) να έλθουν σε επαφή με το Δ. Συμβούλιο και να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους, δεδομένου ότι δεν ανευρέθησαν αρχεία των κατακτητών που να αναφέρουν στοιχεία των εκτελέσεων και οι καταστάσεις των ονομάτων βασίζονται σε μαρτυρίες συγκρατούμενων , συγγενών και ανακοινώσεις μέσων ενημέρωσης.
Η ετήσια τελετή τιμής και μνήμης θα γίνει στις 23 Μαΐου 2010 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 το πρωί στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται μέσα στον περίβολο του Νοσοκομείου Σωτηρία.
Είσοδος από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου.

Ευχαριστούμε
Για το Δ. Συμβούλιο
Η πρόεδρος, Η γ.γραμματέας
Ξανθή Παπαναστασίου-Πατμανίδου, Αγγελική Μιχαλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: