Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Eπιστροφή στο παρελθόν


Αυτές τις μέρες βγήκε η είδηση ότι το γνωστό ριάλιτι Big Brother, θα ξαναέρθει στις τηλεοπτικές οθόνες από τη νέα τηλεοπτική περίοδο στον Alpha (αρχικά είχε μεταδοθεί στη χώρα μας το 2001 από τον Ant1) και μάλιστα με τροποποιήσεις-«βελτιώσεις».
Χρειάζεται να θυμηθούμε τις πρώτες αντιδράσεις το 2001 για τα τηλεσκουπίδια που σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας προσφέρουν «δώρο» λεφτά, αναγνωρισιμότητα και δουλειά, εκτός βέβαια από το ιδεολογικό τίποτα που προβάλλουν. Ήταν Ιούνιος του 2001 και οι Financial Crimes ήταν στα πρώτα βήματά τους (τα θεσμικά με συμμετοχή σε εκλογές σωματείων, άργησαν και άρχισαν δειλά-δειλά το 2003 γιατί η ιδρυτική ομάδα δεν είχε τις «προϋποθέσεις» για να γίνουν μέλη σε κάποια ένωση των ΜΜΕ). Η οργάνωση κινητοποίησης έξω από τον Ant1 (από εκεί και η φωτο αρχείου) ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση (εκτός από δύο απεργίες για το ασφαλιστικό, που είχαν προηγηθεί) που οργανώθηκε από το ίδιο το σχήμα και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Τότε τα γνωστά παπαγαλάκια (ναι αυτοί που κατηγορούν τις απεργίες, κάνουν γαργάρα τα σκάνδαλα για τα ομόλογα, δέχονται δωράκια από τράπεζες και είναι οι σημερινοί φίλοι του ΔΝΤ), μας κατηγορούσαν σαν συντηρητικούς, περίπου σαν πνευματικούς Ταλιμπάν, κλπ
Από τότε ακολούθησαν και άλλα τηλεσκουπίδια μέχρι κορεσμού από τις παρακμιακές παραγωγές και τώρα που η κρίση οδηγεί σε περικοπές σε βάρος της ενημέρωσης και τον κόσμο σε αντιδράσεις για τα εργασιακά-ασφαλιστικά, ξαναζεσταίνεται το ίδιο άνοστο φαγητό από τους βαρόνους των ΜΜΕ (αλλά ταυτοχρόνως και τραπεζών και ναυτιλιακών εταιρειών και πετρελαϊκών,κλπ), με προφανείς στόχους. Καθόλου πρωτότυπος ο καπιταλισμός επιστρέφει στο παρελθόν, ανίκανος να κάνει παραγωγή έστω ενός πολιτιστικού προϊόντος. Όσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά οργανώσουμε την πάλη μας υπερβαίνοντας τις γραφειοκρατικές και παρωχημένες λογικές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που αποτελεί εμπόδιο στους αγώνες που απαιτεί η περίοδος, τόσο καλύτερα για κάθε εργαζόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: