Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Τι "δεν είδε" ο πρωθυπουργός





Ο Γ. Παπανδρέου στην Ικαρία


Στον Αρμενιστή της Ικαρίας βρέθηκε για λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σίγουρα όμως υπήρξαν και πτυχές της Ικαρίας που δεν είδε ή δεν θέλησε να δει και που όσοι ζουν, επισκέπτονται το νησί, ή κατάγονται από αυτό (όπως ο γράφων που το ίδιο διάστημα βρέθηκε εκεί), αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν χρόνια προβλήματα και πεδίο διεκδικήσεων από την τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα το κίνημα των εργαζομένων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι "δεν είδε" ο πρωθυπουργός


Δεν είδε τις αγωνίες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Δεν είδε τις αγωνίες και τις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Δεν είδε το οδικό δίκτυο, όχι τον περιφερειακό δρόμο, που κι αυτός έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά τις ορεινές διαδρομές.
Δεν είδε την απόγνωση των καταστηματαρχών για το "στεγνό" καλοκαίρι, την αναμενόμενη συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Δεν μίλησε με τους συνταξιούχους του νησιού για να δει πώς τα βγάζουν πέρα με τις συντάξεις-επιδόματα.
Δεν μίλησε με τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων για να μάθει τί ψωνίζει φέτος ο κόσμος σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
Δεν κολύμπησε στην "τουριστική" παραλία της Μεσακτής για να μετρήσει στις 4μμ της ίδιας μέρας που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο "Τοξότης" τις μισές ομπρέλλες που διατίθενται δωρεάν από το Δήμο Ραχών, να είναι άδειες (ναι τις μέτρησα) γιατί ο κόσμος είναι τραγικά λιγότερος από πέρυσι.
Δεν κυκλοφόρησε σε μη "αποστειρομένες ζώνες" για να αντιληφθεί αν η οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων, αντιμετωπίζεται από τους ίδιους σαν αναγκαία θυσία, ή σαν άλλη μια ληστεία σε βάρος όσων δεν έφταιξαν για την κρίση, αλλά την πληρώνουν (και πάλι).
Και σίγουρα οι "τηλεεισαγγελείς κινητοποιήσεων" στα δελτία των 8, αν καλύψουν τέτοιες πρωθυπουργικές επισκέψεις (για σερφινγκ λέει το ρεπορτάζ, ήρθε ο πρωθυπουργός) δεν πρόκειται να αναδείξουν τις πληγές των τοπικών κοινωνιών, που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν.

Ν.Μ.

αναδημοσίευση από το http://nasosbratsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: