Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μάχη ενάντια στις απολύσεις


ΔΟΛ
Μάχη ενάντια στις απολύσεις

αναδημοσίευση από φύλλο εφημερίδας εργ.αλληληεγγύη: 938, με δηλώσεις της Γιάννας Σακελλαρίου (Financial Crimes), εργαζόμενης στο ΔΟΛ.



Σε έξι μέρες απεργία προχώρησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΔΟΛ κοντράροντας τις απολύσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά συγκροτήματα της χώρας. Στην προσπάθεια της εργοδοσίας να φορτώσει την κρίση της στις πλάτες του προσωπικού, οι εργαζόμενοι απάντησαν με έναν πρωτόγνωρο για τον κλάδο ανυποχώρητο και πολυήμερο αγώνα. Η αναστολή της κινητοποίησης, την Τρίτη 12 Οκτώβρη κόντρα στη διάθεση των εργαζόμενων, χρεώνεται αποκλειστικά στην πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ αλλά και στην παράταξη του ΚΚΕ στην Ενωση που συντάχτηκε μαζί της.

Την ίδια ημέρα ο επικεφαλής της εργοδοσίας Ψυχάρης είχε ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων. Εκεί παρουσιάστηκε πιο αδιάλλακτος από ποτέ, επιμένοντας στο σχέδιό του για απόλυση του 50% του προσωπικού ανά τμήμα. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία κοινής επιτροπής εργαζόμενων και διοίκησης που θα συναποφασίσει ποιοι απολύονται.

«Ο Ψυχάρης ήθελε τη συναίνεση των εκπροσώπων μας στις απολύσεις», μας είπε η Γιάννα Σακελλαρίου, εργαζόμενη στο ΔΟΛ, «Αυτό εξόργισε τους συναδέλφους. Ακολούθησε μία μαζικότατη συνέλευση με την πλειοψηφία να είναι ξεκάθαρα με τη συνέχεια του αγώνα και να συζητάει το πώς θα οργανωθεί καλύτερα.


Μόνο μια μειοψηφία πρόβαλε την αναστολή με το επιχείρημα της ανασύνταξης δυνάμεων και της επανεξέτασης της συνέχειας σε λίγες μέρες. Πάνω σε αυτή τη μειοψηφία πάτησαν οι συνδικαλιστές της ΑΣΚ αλλά και της ΔΑΣ για να αναπαράγουν τα επιχειρήματα της απογοήτευσης και της απομόνωσης και να σταματήσουν τον αγώνα. Κι όμως η μάχη μπορούσε να συνεχίσει και να νικήσει. Με καλύτερη οργάνωση των συγκεντρώσεων και των περιφρουρήσεων, με αποφάσεις για στάσεις εργασίας που να καλύπτουν το τεχνικό προσωπικό όταν βγαίνουν οι απεργίες παράνομες, με μια σειρά μέτρα που όλοι οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι βοηθάνε μια απεργία να κρατήσει αλλά που τα αποσιωπούν και τα υποτιμούν. Αυτά προτείναμε από τη μεριά μας σαν Financial Crimes».


Αποκλεισμός

Η απεργία διαρκείας ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη 5 Οκτώβρη, όταν οι διοικητικοί αποφάσισαν να αποκλείσουν το κτίριο του ΔΟΛ ως άμεση απάντηση στην προκλητική κίνηση της Διοίκησης να απολύσει 30 συναδέλφους τους μέσα σε μία ημέρα, ανεβάζοντας στους 45 τον αριθμό των απολυμένων. Η κινητοποίηση των εργαζόμενων ήταν άμεση. Αποκλεισμός του κτιρίου από νωρίς το πρωί, περιφρούρηση και συζήτηση με όλους τους συναδέλφους τους ανεξαρτήτου ειδικότητας για να συμπαρασταθούν, ανακοινώσεις με μικροφωνική για να γίνει γνωστή στον κόσμο η επίθεση, γενική συνέλευση για τη συνέχεια του αγώνα.

Ο ξεσηκωμός ανάγκασε την ηγεσία της ΕΠΗΕΑ να κηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τετάρτη 6/10, καλύπτοντας τους εργαζόμενους που συνέχισαν τις καθημερινές συγκεντρώσεις και περιφρουρήσεις. Τη Δευτέρα 11/10 την απεργία κήρυξε η ΠΟΕΠΤΥΜ και την Τρίτη 12/10 το νέο ΔΣ της ΕΠΗΕΑ.

Το πογκρόμ των απολύσεων στο ΔΟΛ είναι χαρακτηριστικό δείγμα ότι η κρίση χτυπά και τα ΜΜΕ. Κι όπως παντού, τα αφεντικά του κλάδου προσπαθούν να γλυτώσουν απολύοντας εργάτες, ξηλώνοντας εργασιακά δικαιώματα, κόβοντας μισθούς, επιβάλλοντας ελαστικά ωράρια, κλείνοντας ολόκληρα τμήματα. Το κύμα των απολύσεων δεν περιορίζεται άλλωστε στο ΔΟΛ. Αγγίζει όλα τα μαγαζιά, όπως στον Πήγασο που παράλληλα με το ΔΟΛ προχώρησε στην απόλυση 15 εργαζόμενων ή την Ελευθεροτυπία που το τελευταίο διάστημα έχει απολύσει δεκάδες τεχνικούς και άλλους εργαζόμενους. Αυτό που γίνεται στο ΔΟΛ, με την κλιμάκωση της επίθεσης, είναι η πρόβα τζενεράλε για την κλιμάκωση και στα άλλα μαγαζιά.

Γι' αυτό και η διοίκηση του ΔΟΛ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της την τελευταία βδομάδα για να απομονώσει και να σπάσει την απεργία. Την Τετάρτη 6/10 κατέφυγε στα δικαστήρια και έβγαλε την απεργία παράνομη, την Πέμπτη 7/10 που απεργούσαν οι δικαστικοί υπάλληλοι και δεν μπορούσε να γίνει η αντίστοιχη δίκη γέμισε τους τοίχους με παραπλανητική ανακοίνωση ότι η απεργία είναι παράνομη για να εκφοβίσει τους απεργούς και να πάνε για δουλειά, κάθε μέρα υπήρχε και ένα νέο κρούσμα τρομοκρατίας των εργαζόμενων.

Καμία απόπειρα της εργοδοσίας, όμως, δεν κατάφερε να σταματήσει την απεργία. Αντίθετα, αυτό που απλώθηκε ήταν η αλληλεγγύη. Εκατοντάδες ήταν οι συμπαραστάτες από το ΔΟΛ και τα άλλα μαγαζιά που συμμετείχαν καθημερινά στις περιφρουρήσεις. Σε όλο τον κλάδο ακουγόταν η απαίτηση οι ηγεσίες των Ενώσεων να συντονίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα σε όλο το ΔΟΛ και σε όλα τα ΜΜΕ. Χωρίς να είναι οι μόνοι που προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση, οι συντάκτες του Βήματος διατύπωσαν αίτημα προς την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, παράλληλα με την ανάγκη για γενική απεργία στον τύπο, να οργανωθεί η οικονομική ενίσχυση των απεργών.

Ο αγώνας των διοικητικών στο ΔΟΛ έγινε κέντρο για όλα τα ΜΜΕ. Εδειξε ότι η αυτοπεποίθηση, η μαχητικότητα και η διάθεση κόντρας με τα αφεντικά αγγίζει τους εργαζόμενους του κλάδου μέχρι το σημείο της απεργίας διαρκείας. Εδειξε ότι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι δύναμη απέναντι στις επιθέσεις. Από την άλλη, έδειξε για πολλοστή φορά την αδράνεια που επικρατεί στις ηγεσίες των Ενώσεων και ιδιαίτερα της ΕΣΗΕΑ που αρνήθηκε την κλιμάκωση, αφήνοντας μόνους τους εργαζόμενους στο ΔΟΛ. Οπως ενημέρωσαν οι Financial Crimes από την τελευταία συνεδρίαση του διασωματειακού την Πέμπτη 7/10: «ΕΣΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ ήταν κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων (και στο ΔΟΛ και γενικά στον κλάδο των ΜΜΕ), ενώ όλοι οι άλλοι δήλωναν υπέρ. Μάλιστα όταν η πίεση μεγάλωσε, ο Σόμπολος επικαλούμενος ότι η ΕΣΗΕΑ δεν έχει πάρει απεργιακή απόφαση και ότι έχει δουλειά, την κοπάνησε. Νέο διασωματειακό θα γίνει μέσα στη βδομάδα, δεν ξέρουμε όμως πότε γιατί δεν έχει οριστεί. Κάτι ακούγεται για Τρίτη».

Μπορεί οι συνδικαλιστές της ΕΠΗΕΑ που υποστήριξαν την αναστολή της απεργίας να την παρουσιάζουν σαν προσωρινή απόφαση, όμως η εμπειρία δείχνει ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τέτοιες ηγεσίες που μετατρέπουν τις προσωρινές αναστολές σε μόνιμες. Ο τρόπος για τη νίκη είναι αυτός που υποστήριξαν οι Financial Crimes στη συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: