Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Όλοι στους δρόμους



Αυτές τις μέρες όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν ένα, να μην περάσει η νέα ληστεία όχι μόνο στις ρηχές ούτως ή άλλως τσέπες μας, αλλά και η ληστεία στο μέλλον μας.
Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στο Δήμο Νέας Ιωνίας, άφησαν τις δουλειές τους και κατέβηκαν στο δρόμο, ενώ μετά έκαναν γενική συνέλευση.
«Αμα κυβερνάει το ΔΝΤ και η Μέρκελ, τότε γιατί υπάρχουν βουλευτές, να παραιτηθούν και να κλείσουν τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά μια εργαζόμενη στο Δήμο.



Βγήκε απεργιακή επιτροπή, ακολούθησε τοπική διαδήλωση και ψηφίστηκε πρόταση προς την ΠΟΕ ΟΤΑ για απεργία διαρκείας.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Απεργία στις 5 Μάη


Σε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 5ης Μάη που ήδη έχουν ανακοινώσει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προσανατολίζονται και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΜΜΕ που αυτή την ώρα συνεδριάζει το άτυπο διασωματειακό τους.
Υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του διασωματειακού δεν έχουν θεσμική κάλυψη και απαιτείται η όποια συμφωνία υπάρξει να περάσει και από συνεδριάσεις των ΔΣ των πρωτοβάθμιων κλαδικών οργανώσεων (να δούμε αν θα υπάρξει φαινόμενο «αποστασιοποίησης» κανενός, όπως δυστυχώς έγινε στην αντίστοιχη περίπτωση για τις 22 Απρίλη).
Με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχουμε οι λεονταρισμοί για 48ωρη, μάλλον έχουν πάει (ξανά) στην άκρη.
Υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον από το Νοέμβρη του 2008 εξαγγέλονται «48ωρες κλιμακώσεις» που εξαερώνονται εν ριπή οφθαλμού.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι τώρα είναι ΕΔΩ το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ.



TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Και το διασωματειακό οριστικοποίησε τη συμφωνία του για συμμετοχή στην 24ωρη, ενώ και η ΠΟΕΣΥ (στο διασωματειακό δε συμμετέχουν ομοσπονδίες, αλλά πρωτοβάθμια) ανακοίνωσε απεργιακή κινητοποίηση για τις 5 Μάη. Πράγματι η κλιμάκωση (εκτός από ευχολόγιο που θα υπάρχει στο κείμενο που θα βγεί, μένει χωρίς προσδιορισμό μορφής πχ 48ωρη και χρονικής στιγμής).
Την ίδια ώρα οι εφημερίδες ετοιμάζουν πρωτοσέλιδα για την ανακοίνωση των μέτρων, με έντονη φημολογία για κόψιμο 13ου και 14ου μισθού και διάφορα άλλα αντικοινωνικά μέτρα.

TΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30πμ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Συνέλευση συμβασιούχων στην ΕΡΤ


Συνέλευση πραγματοποίησε το σωματείο συμβασιούχων της ΕΡΤ. Στην ενημέρωση ακούστηκε ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Γαμπρίτσος ενημέρωσε το προεδρείο του σωματείου τους, ότι θέλουν να κρατήσουν όλους όσους εργάζονται και για το λόγο αυτό μέχρι τις 10 Μαΐου θα έχουυν βρει και τη νομική φόρμουλα. Όπως δήλωσε στην ενημέρωση προς τη συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων, ο πρόεδρος της ΕΡΤ του είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τους συμβασιούχους (το σωματείο περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες, εκτός των δημοσιογράφων), αλλά με τους δημοσιογράφους, διότι στους 3.600 μονίμους της ΕΡΤ οι 1.100 είναι δημοσιογράφοι και στους 1.080 συμβασιούχους οι 680 είναι δημοσιογράφοι. Επίσης ίσως χρειαστούν αλλαγές στο ΓκΠ (γενικός κανονισμός προσωπικού) για να γίνουν ενέργειες υπέρ των συμβασιούχων, αλλά μπορεί να αντιδράσουν οι μόνιμοι, φοβούμενοι ότι θα περάσουν και ανατροπές σε βάρος τους από το παράθυρο).Επόμενη συνέλευση μετά τις 10 Μαΐου.

Σχόλιο των Financial Crimes: Εκτός από τα αναληθή για τον αριθμό των συμβασιούχων δημοσιογράφων, που είναι ο μισός, όπου ακούς για πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι, ιδίως όταν μετά τις 15 Μάη τα κοράκια των αγορών θα απαιτήσουν και νέα μέτρα. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι από την κυβέρνηση και τη διοίκησή της, γίνεται συνειδητή προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων, επιχειρώντας να έρθουν σε αντίθεση ειδικότητες εργαζομένων και γι αυτό το λόγο επιστρατεύεται ο δήθεν μπαμπούλας των μονίμων και των δημοσιογράφων. Αλλά παρά το γεγονός ότι αυτό δείχνει και τη γύμνια του καρπαζοεισπράκτορα Σόμπολου και της παρέας του, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Kαι για μια αναγκαία υπενθύμηση δείτε και το http://financialcrimesnews.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html

Στη συνέλευση μοιράστηκε το κείμενο που ακολουθεί, από επιτροπή σωματείων και συνδικαλιστών της περιοχής, στην οποία συμμετέχουν και οι Financial Crimes, όπως και άλλοι εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, ανεξάρτητα από ειδικότητα και είδος εργασιακής σχέσης.




ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΔΝΤ, ΕΕ, τραπεζών

Η προσφυγή του Γ. Παπανδρέου στον μηχανισμό «στήριξης» ΔΝΤ - ΕΕ είναι μια νέα ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση σε βάρος των εργατών και της νεολαίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συντάχτηκε ανοιχτά με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του ΔΝΤ και βάζει μπροστά να κλιμακώσει τις επιθέσεις της με νέα μείωση μισθών, απολύσεις στο δημόσιο, νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας, επέκταση των μέτρων λιτότητας και στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση του ορίου απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των υπουργών και των αντιπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ομολογία πολιτικής χρεοκωπίας του ΠΑΣΟΚ που πλέον το μόνο αποκούμπι που έχει είναι η ΝΔ και το ΛΑΟΣ.
Όλος ο συρφετός προσπαθούσε αρχικά να μας πείσει ότι τα μέτρα που πήραν μαζί με την ΕΕ θα «ηρεμούσαν» τις αγορές. Όλες τους οι ελπίδες κατέρρευσαν, τα spreads εκτινάχτηκαν ξανά και τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ΔΝΤ από εφιάλτης έγινε σωτήρας. Επιταχύνουν τις επιθέσεις απαιτώντας νέο γύρο θυσιών. Την ίδια ώρα που με περίσσιο θράσος βάζουν ξανά μπροστά το πακέτο στήριξης των 28δις για τους τραπεζίτες, χαρίζουν φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, ετοιμάζονται για νέα λεηλασία των ασφαλιστικών μας ταμείων, θέλουν να διευρύνουν τις μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Μπορούμε να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν όλα πίσω. Απέναντι στους διαχωρισμούς που προσπαθούν να επιβάλλουν ανάμεσά μας, για να στρέψουν τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλο (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες), έχουμε κάθε συμφέρον, όλοι μαζί, να συσπειρωθούμε, να σπάσουμε τις ρατσιστικές προκαταλήψεις που θέλουν να μας διαχωρίζουν και να δώσουμε κοινό αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ ΤΟΥΣ

Ενάντια στην προπαγάνδα της κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΣΕΒ-ΕΕ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την συνέχιση των περικοπών στους μισθούς και την σφαγή των ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων μας. Η διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση προς όφελος των εργαζομένων βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Να σταματήσουμε εδώ και τώρα την πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων στους τραπεζίτες, να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες με εργατικό έλεγχο, να φορολογηθούν οι πλούσιοι και οι offshore εταιρίες να φορολογηθεί η μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία, να γίνει δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους μισθούς και τις συντάξεις μας.
Χρειαζόμαστε παρατεταμένο απεργιακό αγώνα κοινό όλων των εργαζόμενων για να μπορέσουμε να νικήσουμε. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ είναι πολύ πίσω από αυτή τη διάθεση και ανάγκη των εργαζόμενων να οργανώσουν τους αγώνες για την ανατροπή αυτών των επιθέσεων. Ενώ θα έπρεπε η φετινή Πρωτομαγιά (μια βδομάδα μόλις μετά τον ερχομό του ΔΝΤ) να σημάνει πανεργατικό ξεσηκωμό, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οργανώνουν συναυλία την Κλαυθμώνος αυτήν την ημέρα. Γι’ αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία για να οργανώσουμε τον συντονισμό στις βόρειες και ανατολικές περιοχές, σωματείων, συνδικαλιστών αλλά και εργαζόμενων που θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή αυτών των επιθέσεων. Ο συντονισμός είναι ανοιχτός σε όλους όσους θέλουν αν παλέψουν μαζί μας.

να ανατρέψουμε τα μέτρα που λεηλατούν τις ζωές μας
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση για την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ που οργανώνει ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων το Σάββατο 1η Μάη στο Μουσείο στις 11πμ και πορεία στη βουλή και την ΕΕ
Νέας συνάντησης του συντονισμού την Παρασκευή 30 Απριλίου στις 6.30 μμ στο Δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής.
τηλ επικοινωνίας: 6944608916, 6972724130, 6946367121

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ στα Βόρεια και Ανατολικά (συμμετέχουν εργαζόμενοι από τράπεζες, χώρους εκπαίδευσης, την ΕΡΤ,νοσοκομεία, Δήμους).

Στα δικαστήρια η ΕΤΕΡ


Στα δικαστήρια πάει σήμερα στη 1.30μμ την ΕΤΕΡ η ΕΙΙΡΑ (η ένωση των ιδιοκτητών των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής) για να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική.
Κουβέντα όμως για το ατόπημα του μέλους της (για την εργοδοσία του Rock FM μιλάμε) να απολύσει εργασιακό εκπρόσωπο της ΕΤΕΡ επειδή έφερε την επιθεώρηση εργασίας, η οποία διαπίστωσε παρανομίες στο σταθμό.
Κουβέντα για την παρανομία του Σκάι (για την οποία έχει ήδη ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) να μεταδίδει το ραδιόφωνο, το πρόγραμμα της τηλεόρασης).

Και κάτι πιο "εσωτερικό":
Όταν στο διασωματειακό πριν μια βδομάδα, ζητήθηκε από την ΕΤΕΡ να ταυτίσει χρονικά την 48ωρη που είχε αποφασίσει να κάνει από την προηγούμενη βδομάδα, με κοινή 48ωρη του διασωματειακού αυτή τη βδομάδα (την οποία έκαναν γαργάρα οι λεβέντες δεξιοί, κεντροαριστεροί κι αριστερούτσικοι εκεί μέσα, γιατί μάθαμε πόσοι μουγκοί ήσασταν), τότε "συμπτωματικά" αναθάρρησε η εργοδοσία, απέλυσε τον εκπρόσωπο της ΕΤΕΡ και αποφάσισε να την πάει και στα δικαστήρια.
Συμπέρασμα: όταν δεν οργανώνεις εσύ τις μάχες σου, αφήνεις τον αντίπαλο να οργανώνεται καλύτερα.

Εργασιακή επικαιρότητα




1)Σε συνεχή αναταραχή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον «επικοινωνία 94FM», που σήμερα Τετάρτη έχουν νέα γενική συνέλευση, καθώς παραμένουν τρεις μήνες απλήρωτοι.

Ήδη από το σταθμό αποχώρησαν μερικοί συνεργάτες που ήταν επιλογές του δημάρχου για διευθυντικές θέσεις, διότι έληξαν οι συμβάσεις τους, ο δήμαρχος δεν τους είπε να φύγουν, αυτοί συνέχισαν να εργάζονται, αλλά δεν τους πλήρωνε. Ο ένας μάλιστα έχει φορέσει φέσι 14 μισθών από τα «κόλπα» του αποτυχημένου δημάρχου.




2)Το πρόγραμμα της τηλεόρασης αναμεταδίδει παρανόμως το ραδιόφωνο του Σκάι, λόγω της απεργίας της ΕΤΕΡ. Να κάνουμε και μια πρόβλεψη: αργά ή γρήγορα το μπάχαλο θα έρθει από τα μέσα, καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια για τις ανακοινώσεις της διεύθυνσης να πρχωρήσει σε περικοπές του 13ου και 14ου μισθού όταν και αν υπάρξει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, την ώρα που στο συγκρότημα έχουν έρθει ακριβές μεταγραφές από την ΕΡΤ.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ραν ταν πλαν η ΕΣΗΕΑ


Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
27 Απριλίου 2010

Πληροφορούμαστε ότι με αποφάσεις Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, (όπως του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ, Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης αλλά και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) για το ιδιωτικού δικαίου προσωπικό, επιχειρείται αυθαίρετη ερμηνεία των διατάξεων του ν. 3833/2010 («Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης») με στόχο την περικοπή των μισθών και επιδομάτων αυτών.

Καταγγέλλουμε τη σπουδή για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει με σαφήνεια τις ευθύνες της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθούμε την με οποιοδήποτε τρόπο ανατροπή των όσων οι ΣΣΕ ορίζουν.

Οποιαδήποτε δε κυβερνητική παρέμβαση, η οποία τείνει στην κατάργηση της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα μας βρει απέναντι.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Σχόλιο των Financial Crimes: Αργήσατε λίγο, κοντά στο μήνα (σαν τον Ραν ταν πλαν, που τον χτυπάνε στην πρώτη σελίδα και αντιδρά στο τέλος του κόμικ) αλλά το καταλάβατε ότι ήδη έχουν γίνει περικοπές και μάλιστα παράνομες κατά 30%, όχι μόνο στο Δώρο Πάσχα, αλλά και σε επιδόματα που δεν προβλέπεται. Αλλά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του διασωματειακού τις κάνατε γαργάρα μαζί με την υπόλοιπη τρελοπαρέα. Αυτό δε με την κυβέρνηση να αναλάβει με σαφήνεια τις ευθύνες της, πρέπει να τους δημιούργησε πανικό.
Σοβαρευτείτε (όσο γίνεται) με πρώτη άμεση ευκαιρία την απεργία της 5 Μάη.


Σας θυμίζει κάτι αυτό?
http://financialcrimesnews.blogspot.com/2010/03/e_26.html

48ωρη Απεργιακή κινητοποίηση


Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου
48ωρη Απεργιακή κινητοποίηση.
Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Από αύριο, Τετάρτη 28 Απριλίου 2010, από τις 6.00 το πρωί σε όλους τους ραδιοσταθμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας κατά την συνεδρίασή του σήμερα αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης από την ώρα 06.00η της Τετάρτης 28ης Απριλίου 2010 μέχρι και την 06.00η ώρα της Παρασκευής 30ης Απριλίου 2010, σε όλους τους ραδιοσταθμούς.
• Επειδή απαιτούμε αυξήσεις στην υπό κατάρτιση ΣΣΕ και την πραγματική αναπλήρωση του εισοδήματός μας που χάνεται μέσα στον ορυμαγδό των καθημερινών αυξήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα, πολλώ δε μάλλον όταν η εργοδοτική πλευρά δεν εγγυάται ούτε καν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τις οποίες τα μέλη μας κατέχουν σήμερα.
• Επειδή δεν έλειψαν ακόμα και περιπτώσεις που απελύθησαν συνδικαλιστές, μετά από τους ελέγχους σε παρανομούσες επιχειρήσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
• Επειδή δεν είναι ανεκτή η εξαγγελθείσα από την εργοδοτική πλευρά τακτική της καθυστέρησης, του παγώματος των αποδοχών και των μηδενικών αυξήσεων, όπως αυτή εκφράστηκε από τους νόμιμους εκπροσώπους της ΕΙΙΡΑ.
• Επειδή η ΕΤΕΡ εξάντλησε κάθε χρονική και ουσιαστική δυνατότητα καλόπιστου διαλόγου και υπομονής.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ :
ü Επαναπρόσληψη του συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΤΕΡ στον ραδιοσταθμό Rock FM από τον οποίο και απελύθη χθες, μετά από τους ελέγχους στην εν λόγω επιχείρηση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και αφού βεβαιώθηκε σωρεία παραβιάσεων. Και όλα αυτά εν μέσω Συλλογικής Διαπραγμάτευσης.
ü Άμεση υπογραφή ΣΣΕ σύμφωνα με τα αιτήματα της από 22/01/2010 καταγγελίας μας- πρόσκλησης προς διαπραγματεύσεις, καθώς και της από 18/3/2010 αίτησής μας προς τον ΟΜΕΔ, που να διασφαλίζει την κάλυψη της εισοδηματικής απώλειας των εργαζομένων – μελών μας και τη βελτίωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι το αποκούμπι του εργαζόμενου και βεβαιώνουμε τους πάντες ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να την αγγίξει κανείς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος, Δημήτρης Καραπανάγος
ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στο www.eter.gr

Rock FM: Εκδικητική και παράνομη απόλυση




Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Αθήνα, Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

Το απεχθέστερό της πρόσωπο δείχνει η εργοδοσία, απολύοντας τον εργασιακό εκπρόσωπο της Ένωσής μας στον ραδιοσταθμό Rock Fm, μετά από ελέγχους του ΣΕΠΕ και εύρεση σωρείας παρανομιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας καταδικάζει την απαράδεκτη και αναίτια απόλυση του συνδικαλιστικού εκπροσώπου του ραδιοσταθμού Rock Fm.

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση ΣΣΕ η εργοδοτική πλευρά δυναμιτίζει καταλυτικά το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μετά την εμμονή των πρώτων για μηδενικές αυξήσεις.

Το Δεκέμβριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2010 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μετά από καταγγελία της Ε.Τ.Ε.Ρ, προέβη σε ελέγχους στον εν λόγω ραδιοσταθμό, καταγράφοντας σωρεία παραβιάσεων της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Από την ώρα του ελέγχου και ύστερα ο εκπρόσωπος της Ένωσής μας είχε γίνει αποδέκτης τεράστιων πιέσεων και ψυχολογικού πολέμου από την διοίκηση του ραδιοσταθμού με αποκορύφωμα την απόλυσή του χθες το απόγευμα.

Καλούμε το Σώμα Επιθεώρησης να αναλάβει δράση.

Καλούμε την Πολιτεία επιτέλους να προστατέψει τους εργαζόμενους που, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, χάνουν την εργασία τους.

Καλούμε κάθε μέλος της Ένωσης καθώς και κάθε εργαζόμενο να προστατέψει τη συνδικαλιστική δράση στον κλάδο μας.

Απαιτούμε την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΤΕΡ στον ραδιοσταθμό Rock FM από τον οποίο και απελύθη χθες, μετά από τους ελέγχους στην εν λόγω επιχείρηση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και αφού βεβαιώθηκε σωρεία παραβιάσεων. Και όλα αυτά, εν μέσω Συλλογικής Διαπραγμάτευσης.

Η απάντηση των εργαζομένων Τεχνικών της ραδιοφωνίας θα είναι άμεση, καίρια και καθολική.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΣΕ, ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος, Δημήτρης Καραπανάγος

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Στην παράταση οι κινητοποιήσεις και στα πέναλτι τα εργασιακά μας δικαιώματα


Στην παράταση πήγαν οι κινητοποιήσεις και στα πέναλτι τα εργασιακά μας δικαιώματα, από το διασωματειακό των ΜΜΕ, που συζήτησε το θέμα της απεργιακής κινητοποίησης που όλοι είχαν πει ότι έπρεπε να γίνει πριν καν ο πρωθυπουργός στείλει τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ.
Ας θυμηθούμε ότι πριν μια βδομάδα το διασωματειακό αποφάσισε 24ωρη για την Πέμπτη 22 Απρίλη και 48ωρη για τη βδομάδα που διανύουμε.
Την επόμενη μέρα πήγε φούντο η 24ωρη, δεν έγινε συνεδρίαση τη βδομάδα που πέρασε και έγινε σήμερα, όπου πήγε φούντο και η 48ωρη και ορίστηκε νέα συνεδρίαση την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ ακόμα και η ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου πάει για απεργία στις 5 Μάη, ο Κουτρουμάνης ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Πετραλιά για να μας κλέψει το 10% από τα ταμεία, ο Παπανδρέου προσέφυγε στο μηχανισμό «στήριξης» και οι κόρακες των αγορών θέλουν να μας πάνε σε συνθήκες εργασίας σκλάβων της Αιγύπτου που έχτιζαν πυραμίδες.
Τραγικά λίγο το διασωματειακό και αφήστε το παραμύθι να κρύβεστε πίσω από το Σόμπολο, είδαμε και τους «προοδευτικούς» εκεί μέσα.
Απαιτούμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και καλή οργάνωσή τους.


Θυμίζουμε την ανάρτηση της 22 Απριλίου
http://financialcrimesnews.blogspot.com/2010/04/48.html


καθώς και την ανάρτηση της 24 Απριλίου
http://financialcrimesnews.blogspot.com/2010/04/blog-post_8583.html

Έρχεται το νέο τεύχος των F.C.


Φωτο αρχείου από παλαιότερο πρωτοσέλιδο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του νέου τεύχους των Financial Crimes, με έμφαση (όπως και το προηγούμενο τεύχος) σε επιχειρήματα για τις μάχες της περιόδου (πρόγραμμα «σταθερότητας», ΔΝΤ, κλπ), αλλά και αρθρογραφία για τρέχοντα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. Εκτός απροόπτου το νέο τεύχος θα είναι διαθέσιμο την Πρωτομαγιά.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Συνεχής αγώνας (ανακοίνωση της ΕΤΕΡ)




Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου 24/4/2010

Συνεχής αγώνας ενάντια σε όσους επιβουλεύονται ΣΣΕ, Ασφαλιστικό, αυξήσεις και τις θέσεις εργασίας μας. Αυτό είναι το Πατριωτικό μας καθήκον.


Χθες ήταν μια μέρα που σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου κατοχής της Ελλάδας και δουλείας του λαού της και ως τέτοια θα καταγραφεί στη συλλογική μνήμη και στην ιστορία του τόπου, ανεξάρτητα από τη διάρκεια που θα έχει αυτή η περίοδος. Η ιστορία θα καταγράψει και τους υπαίτιους αυτής της τραγωδίας, ή μάλλον της προδοσίας, ίσως όχι με τα ονόματά τους, γιατί μάλλον δεν θα τους θεωρήσει τέτοιας εμβέλειας προσωπικότητες που να χρειάζεται να τύχουν ειδικής μνείας, αλλά υπό το γενικό προσδιορισμό του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Πέρα από το ίδιο το γεγονός, πέρα από αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε επί 35 χρόνια στις πλάτες εκατομμυρίων Ελλήνων οι οποίοι, από τη στιγμή που κατάλαβαν τον εαυτό τους μέχρι τα βαθιά τους γεράματα άλλο δεν άκουγαν παρά πως, για λίγα χρόνια και για το καλό της πατρίδας, θα πρέπει να κάνουν θυσίες, αλλά μετά τους περιμένουν του Αβραάμ και του Ισαάκ τα αγαθά, υπάρχει και ένα εξοργιστικά κακοπαιγμένο θέατρο. Οι εκπρόσωποι αυτού ακριβώς του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, οι υπεύθυνοι αυτής της λαίλαπας που έπεσε στα κεφάλια του ελληνικού λαού, εμφανίζονται σήμερα κατηφείς, σοβαροφανείς και δηλώνουν περίλυποι αλλά ανακουφισμένοι γιατί «δεν υπήρχε άλλη λύση» και «αποσοβήθηκαν τα χειρότερα». Συνιστούν ψυχραιμία, εθνική ομοψυχία, κοινωνική συνοχή, με άλλα λόγια εθελοδουλία. Η Ελλάδα του νεοπλουτισμού, της λαμογιάς, της ασυδοσίας, της αμορφωσιάς, της αναλγησίας, της αναισθησίας και της απληστίας, η «ισχυρή Ελλάδα», καλεί την Ελλάδα της καθημερινής βιοπάλης, των χαμηλών τόνων, της μετρημένης ζωής, των ανθρώπινων διαστάσεων, της επαφής με τη ζώσα παράδοση αυτού του τόπου, την «αδύναμη Ελλάδα» σε δήθεν κοινή πορεία. Την καλεί δηλαδή να υποταχθεί στο κισμέτ, να δεχτεί αδιαμαρτύρητα ή έστω με «λελογισμένες» διαμαρτυρίες, ίσα-ίσα για την τιμή των όπλων, τη μετατροπή των εργαζόμενων, των ελεύθερων πολιτών σε δουλοπάροικους και δούλους προσαρτημένους στα σύγχρονα latifundia.

Στο πλαίσιο αυτής ζαχαρωμένης «ομοψυχίας» που θυμίζει το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», οι εργαζόμενοι που δείχνουν να μην έχουν αρχίσει πρόβες για το ρόλο του δούλου, αλλά να εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν κανονικοί εργαζόμενοι, να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις, να ζητούν τις αυτονόητες αυξήσεις, στιγματίζονται από αυτούς τους στυλοβάτες (των οποίων το όνομα δεν θυμόμαστε) της «κοινωνικής συνοχής» σαν παράλογοι, εκτός πραγματικότητας και υπονομευτές ούτε λίγο ούτε πολύ της «εθνικής ενότητας». Είναι προφανές ότι για τέτοιους «ψύχραιμους» και «νηφάλιους» οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες, για τους αυτουργούς δηλαδή της άνευ όρων παράδοσης της Ελλάδας σε ξένη κηδεμονία, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων νοούνται μόνο στη βάση του «τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας, δικά μας». Μετά τη χθεσινή μέρα τούς ανοίγεται (ή τέλος πάντων έτσι πιστεύουν) η δυνατότητα να μεταχειρίζονται τους εργαζόμενούς τους σαν δούλους που θα τους απολύουν όποτε θέλουν, θα τους βάζουν να δουλεύουν όσο θέλουν και θα τους πληρώνουν όσο θέλουν. Με τέτοιον αέρα οι εργοδότες προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις κομίζοντας ως μόνη …πρόταση τη συρρίκνωση όλων των κεκτημένων, την οποία θεωρούσαν αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι όφειλαν να αποδεχτούν. Το θεωρητικό πλαίσιο τους το παρέχουν και οι εκάστοτε πρόθυμοι κονδυλοφόροι που ήδη προτρέπουν τον κόσμο να μην αντιδράσει, γιατί αφενός αυτό θα είναι μάταιο και αφετέρου θα παρεμποδίσει τον απαραίτητο για την περίσταση … αναστοχασμό!!!

Επειδή προφανώς κάποιοι επιχειρούν μιαν ανάγνωση της πραγματικότητας με λάθος αλφάβητο, τους ενημερώνουμε:

Και αυξήσεις στις συμβάσεις μας θα ζητάμε και μάχη θα δώσουμε ώστε να μην πειραχθεί το ασφαλιστικό μας και ο θεσμός των βαρέων και θα υπερασπιζόμαστε την Πατρίδα μας. Γιατί η δική μας πατρίδα δεν έχει καμιά σχέση με την πατρίδα των υπερκοστολογημένων έργων, των λωποδυτών που ξεκοκάλισαν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών ταμείων, των εμπόρων που έσπρωξαν την χώρα στον παραλογισμό της διοργάνωσης ολυμπιακών αγώνων, των τζογαδόρων στο χρηματιστήριο των σκανδάλων, της Siemens, του C4I, και των επίορκων πολιτικών που σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι και μας συστήνουν, παρέα με το οικονομικό κατεστημένο, «αυτοσυγκράτηση», υπαινισσόμενοι ότι μας κάνουν τη μεγάλη παραχώρηση να μας αφήνουν ελεύθερους (να αναπνέουμε) αλλά με …περιοριστικούς όρους! Όχι λοιπόν κύριοι, καμιά ανοχή στη λαμογιά.

Ø Θέλουμε το ασφαλιστικό μας αλώβητο και αναβαθμισμένο, γιατί πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, για να μας πετάτε στη Γγ΄ θέση του άθλιου ΙΚΑ που χτίσατε για τους εργαζόμενους.

Ø Θέλουμε τις αυξήσεις στις ΣΣΕ μας κανονικότατα και την πραγματική αναπλήρωση του εισοδήματός μας που χάνεται μέσα στον ορυμαγδό των καθημερινών αυξήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα (οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών διαβίωσης και της βενζίνης αντιστοιχούν σε μισθούς τέσσερεις και πέντε φορές μεγαλύτερους από αυτούς των Ελλήνων εργαζομένων), πολλώ μάλλον όταν δεν εγγυάσθε ούτε καν τις θέσεις εργασίας τις οποίες κατέχουμε σήμερα. Δεν έλειψαν μάλιστα και περιπτώσεις που απειλήθηκαν με απόλυση συνδικαλιστές, μετά από τους ελέγχους στις παρανομούσες επιχειρήσεις σας από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ø Θέλουμε την πατρίδα μας ολόκληρη. Πατρίδα μας δεν είναι μόνο «οι κάμποι …κι ο ήλιος της που χρυσολάμπει», όπως έλεγε το χαζό ποιηματάκι που μας μάθαιναν κάποτε στο σχολείο. Πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι. Η ζωή τους, η προσωπικότητά τους, η ελευθερία τους. Πατρίδα είναι τα γελαστά πρόσωπα των εργαζομένων, οι ΣΣΕ τους, οι ασφαλιστικές δικλείδες που τους προστατεύουν από την ακόρεστη πλεονεξία των εκάστοτε λαμογίων, παρέχοντάς τους τη στοιχειώδη δυνατότητα να συντηρούν με την εργασία τους τις οικογένειές τους και να ζουν σαν άνθρωποι. Δεν υπάρχει ελεύθερη πατρίδα με σκλαβωμένο λαό.

Η μόνη πρόταση που μας κάνετε εσείς είναι να γίνουμε δούλοι. Κι αυτό εμείς δεν το θεωρούμε πρόταση, ούτε «λύση ανάγκης», αλλά πρόκληση και ύβρη. Πώς είναι δυνατόν να σας αφήσουμε να πατήσετε πάνω στα πτώματά μας και στα πτώματα των παιδιών μας; Και μόνο στο όνομα αυτών των παιδιών, δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε.

Ο αγώνας μόλις άρχισε. Θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά πραγματικά μας δίνει κουράγιο το πρωτοφανές πλήθος Τεχνικών που συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση της 20ης Απριλίου και αποφάσισε ΣΥΝΕΧΗ ΣΚΛΗΡΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ. Για τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Το μέλλον τους δεν πρόκειται εμείς να το ναρκοθετήσουμε. Σε συστράτευση και αλληλεγγύη με όσους έχουν τις ίδιες με μας επιδιώξεις και όνειρα θα πορευτούμε δίπλα-δίπλα. ΞΕΚΙΝΑΜΕ. Κάνουμε ό,τι αποφασίσαμε στη Γενική Συνέλευση. ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτρης Καμαρινόπουλος, Δημήτρης Καραπανάγος

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΔΟΛ: ψήφισμα συνέλευσης




ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΟΛ



ΨΗΦΙΣΜΑ



1) Οι απολύσεις στο περιοδικό VITA από τη νέα διευθύντρια, Μόλλυ Αδριανού, επιβεβαιώνουν τα εργοδοτικά σχέδια για περικοπές προσωπικού στον ΔΟΛ. Το χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού, μάλιστα, θέτει όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου σε ανησυχία και εγρήγορση, αν όχι σε θέση μάχης. Όλοι οι εργαζόμενοι (διοικητικό προσωπικό, τεχνικοί, δημοσιογράφοι) δηλώνουμε αλληλέγγυοι, θυμίζοντας και παλαιότερη δέσμευσή μας ότι δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση. Η άμεση κινητοποίηση της Εργασιακής Επιτροπής και η σύγκληση της Συνέλευσης των εργαζομένων του ΔΟΛ, με τη συμμετοχή των Σωματείων, αποτέλεσε μια πρώτη απάντηση.

2) Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας να μετατραπούν αμέσως όλες οι συμβάσεις έργου (μπλοκάκια) σε αορίστου χρόνου, στην κατεύθυνση που ήδη ξεκίνησε η διεύθυνση του «Βήματος» για ένα τμήμα των εργαζομένων με μπλοκάκι.

3) Εντέλλουμε την Εργασιακή Επιτροπή να είναι σε εγρήγορση και σε στενή επαφή με όλους τους χώρους καθώς και με τα σωματεία μας και της αναθέτουμε την ευθύνη για άμεση κινητοποίηση σε ανάλογες περιπτώσεις.

4) Δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια και την υλική μας υπόσταση, σε μισθολογικό, εργασιακό, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό επίπεδο, που απειλούνται από τη γενικότερη κυβερνητική επίθεση ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, κατʼεντολή των κεφαλαίων και των «αγορών» και με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι το όπλο μας.



Αθήνα 23/4/2010

"Ανώτερα μαθηματικά"


Το σκέφτηκαν συνδικαλιστές από την επαρχία (όταν το πουν και δημόσια θα επανέλθουμε, γιατί μέχρι τώρα μόνο σε διαδρόμους τολμάνε να διατυπώσουν τη μπαρούφα)για να αποφύγουν τις κινητοποιήσεις και σίγουρα η πατέντα θα αρέσει και στους Αθηναίους ομόλογούς τους, αν δεν έχει ήδη προηγηθεί επικοινωνία μαζί τους. Δεν πρέπει λέει να κινητοποιηθούμε για το 10% που θα μας πάρουν (κλέψουν λέμε εμείς) από τα ταμεία, ενεργοποιώντας οι "σοσιαλιστές" το νόμο της Πετραλιά, διότι θα κερδίσουμε και από πάνω!!
Προσέξετε συλλογισμό: αν με το 10% μας πάρουν πέντε δραχμές (σχήμα λόγου ο αριθμός και το νόμισμα) από τα ταμεία, αν περάσουν την είσπραξη αγγελιοσήμου από τα ιντερνετικά ΜΜΕ, θα προστεθούν στα έσοδα του ταμείου επτά δραχμές. Πέντε που χάσαμε, επτά που πήραμε, άρα κερδίσαμε δύο!!!
Συμπέρασμα: δε χρειάζεται να οργανώσουμε κινητοποιήσεις!!

Ο αγώνας συνεχίζεται...



Από τη συγκέντρωση της Πέμπτης 22 Απρίλη, στα δικαστήρια της Μυτιλήνης στη δίκη σε βάρος του εργοδότη των Αιολικών Νέων.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Απάντηση των F.C.


Στην ανακοίνωση – ενημέρωση που έστειλε η Α.Σ.Κ. (ΕΠΗΕΑ) στους συναδέλφους έχουμε να παρατηρήσουμε κατ’ αρχήν ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική ενημέρωση για τα ζητήματα που δημιούργησαν τις αντιδράσεις από τη μεριά του Δικτύου Αλληλεγγύης και Παρέμβασης (στο οποίο συμμετέχουν και οι Financial Crimes μαζί με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην ΕΠΗΕΑ και ανένταχτους αγωνιστές). Προφανώς γιατί η Α.Σ.Κ δεν αντέχει σε αντιπαράθεση με συγκεκριμένα επιχειρήματα κα προτιμάει με ανυπόστατες καταγγελίες να ψαρέψει σε θολά νερά.
Βεβαίως να ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνει να ασχοληθεί μαζί μας η συνδικαλιστική υπερδύναμη, αν και είμαστε μειοψηφία, (άρα κάποιο λόγο θα έχει).
Θα θυμίσουμε ότι πολλές φορές ΔΗΜΟΣΙΑ έχουμε επικροτήσει και στηρίξει ενέργειες που θεωρούμε ότι είναι θετικές, οπότε οι κατηγορίες για «απαξίωση» του ΕΔΟΕΑΠ και του ΔΣ, αλλού και όχι σε εμάς. Η πιο πρόσφατη δημόσια θέση μας για τέτοια ζητήματα είναι αναρτημένη στο http://financialcrimesnews.blogspot.com/2010/04/blog-post_2043.html

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΩΡΑ
Το πρώτο ζήτημα είναι η απόφαση του Δ.Σ. να αποφασίσει περικοπές των παροχών στον ΕΔΟΕΑΠ στο όνομα της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς τις σκληρές αλλά αναγκαίες.
Δεν ήταν αναγκαίο όταν μπήκε ζήτημα περικοπής των παροχών και μάλιστα για πρώτη φορά στον ΕΔΟΕΑΠ, να περάσει η απόφαση από τον κόσμο με σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης καλεσμένη από την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ; Τι σημαίνει ότι το Δ.Σ. εκλέγεται δημοκρατικά; Το αμφισβήτησε κανείς αυτό; Αυτό ισοδυναμεί με λευκή επιταγή;
Όταν έγιναν οι προηγούμενες εκλογές υπήρχε στην ατζέντα ότι το Δ.Σ που θα εκλεγεί θα αποφασίσει περικοπές στις παροχές όταν θεωρήσει, κατά την κρίση του, ότι οι συνθήκες το επιβάλλουν; Προφανώς δεν υπήρχε τέτοια εξουσιοδότηση από τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ γιατί δεν υπήρχε καν ζήτημα περικοπών.

Σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα, αποφάσεις που θα επιβαρύνουν τα μέλη, αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί το ταμείο και μάλιστα όταν ανοίγουν για πρώτη φορά, οφείλουν να περάσουν από έκτακτη Γενική Συνέλευση. Θυμίζουμε και την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε όταν η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επιχείρησε να περικόψει το επίδομα του παιδικού σταθμού.
Το Δ.Σ έχει σε κάθε περίπτωση τη θέση του, όμως το τελικό αποφασιστικό όργανο για να εγκρίνει, να απορρίψει και τελικά να προσδιορίσει την τελική μας στάση, θα έπρεπε σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που μπαίνει για πρώτη φορά, ζημιώνει τα μέλη του οργανισμού και σηματοδοτεί ένα καινούργιο πλαίσιο διαχείρισης, σαφώς δυσμενέστερο από το παρελθόν, να αποτελεί απόφαση Γενικής Συνέλευσης.
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και δύο μήνες διατυπώσαμε το ερώτημα προς το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, ποιοι χρωστάνε, πόσα και από πότε στον ΕΔΟΕΑΠ και περιμένουμε ακόμα απάντηση. Εκτός αν όλη η μανούρα γίνεται για να ανοίξει άλλου τύπου αντιπαράθεση και να μην υπάρξει απάντηση.
Ας τοποθετηθούν λοιπόν σε θέματα ουσίας, όσοι επιχειρούν να τα «προσπεράσουν».

Το δεύτερο ζήτημα, που βάλαμε ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε στη βάση ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι και ταυτόχρονα να προχωράει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ σε απόλυση!!! συναδέλφου, μέλους της ΕΠΗΕΑ που εργάζεται στο κυτταρολογικό.
Το θεωρούμε απαράδεκτο και θέσουμε στην επικείμενη Γ.Σ το ζήτημα να ανασταλεί η απόλυση της συναδέλφου και επανεξετασθεί από το σώμα και το ζήτημα των περικοπών.
Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία μας αποδίδουν ανυπόστατους χαρακτηρισμούς για διαλυτική στάση, εκλογικές σκοπιμότητες και άλλα ανάξια απάντησης.
Για την επίθεση που δεχόμαστε για διασπαστική! στάση μέσα από την πρωτοβουλία να φτιάξουμε εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ μπροστά στο μέτωπο της μείωσης κατά 20% του προσωπικού μέσω «εθελούσιων – εξόδων», έχουμε να απαντήσουμε ότι είναι αηδιαστική και συκοφαντική.
«Δεν διασπάμε το συνδικαλιστικό κίνημα με εργασιακές επιτροπές, αποκόπτοντας τους εργαζόμενους από τα σωματεία τους, διευκολύνοντας την εργοδοσία στις αντεργατικές επιλογές και στις απολύσεις» γράφει η ΑΣΚ και της υπενθυμίζουμε ότι στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ το 2005, είχε ψηφιστεί ομόφωνα πρότασή μας για δημιουργία άτυπων μικτών (διακλαδικών) εργασιακών επιτροπών μέσα στους χώρους δουλειάς, στα πλαίσια της καλύτερης συνεργασίας των εργαζομένων και στην προοπτική του συνδικάτου Τύπου. Η ΑΣΚ ΕΠΗΕΑ διαφωνεί με αυτή την κατεύθυνση, ή οι όποιοι συνεργαζόμενοι με αυτήν, από την ΠΟΕΣΥ μας κορόιδευαν όταν το ψήφιζαν?
Από πότε απαγορεύεται, ή πρέπει να είναι ελεγχόμενη από συνδικαλιστικά ιερατεία η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων ανεξάρτητα από κλάδο?
Η εργασιακή επιτροπή στο ΔΟΛ ήταν πρωτοβουλία για να ενώσει τους συναδέλφους, να τους κινητοποιήσει στη βάση της εργατικής αλληλεγγύης απέναντι στις εθελούσιες απολύσεις που ετοίμαζε η εργοδοσία και θα μας τσάκιζαν κυριολεκτικά αν προχωρούσαν, αλλά και να βάλει την πίεση στις συνδικαλιστικές μας ενώσεις να κινηθούν αποτελεσματικά για να δώσουμε τον κοινό αγώνα. Χωρίς αδιέξοδες καταγγελίες που μπλοκάρουν την κίνηση των συναδέλφων.
Αυτή η πρωτοβουλία στήριξε όλα τα απαραίτητα βήματα για να κερδίσουμε το δικαίωμα στην δουλειά για μια ακόμη φορά. Η Γ.Σ στο ΔΟΛ και η επιμονή να βγεί επιτροπή που θα προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις, οι συνεχείς ζυμώσεις, το μάζεμα υπογραφών από εκατοντάδες συναδέλφους στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ διοικητικών και δημοσιογράφων, η παρέμβαση στη Γ. Σ των δημοσιογράφων του οργανισμού και η μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή να βγεί η απεργία στην ΕΠΗΕΑ και να κηρυχτεί, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε αποφάσεις όλων των ενώσεων του κλάδου για το ΔΟΛ, ήταν δύσκολες μάχες που δυνάμωσαν τις ενώσεις μας και βασίστηκαν στη μάχη που έδωσε η εργασιακή επιτροπή όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οσοι μιλούν για το αντίθετο, απλά δεν είχαν καμία συμμετοχή.

Υ.Γ. εκείνη η 48ωρη που είχε αποφασίσει η ΕΠΗΕΑ για τις 21 και 22 Απρίλη και την έφαγε το σκοτάδι, εντασσεται σε αυτό που λέει η ΑΣΚ στην ανακοίνωσή της ότι "δεν υποστέλλουμε ποτέ τη σημαία της διεκδίκησης"?

Κριτική της ΑΣΚ ΕΠΗΕΑ σε "συγκεκριμένες μειοψηφίες"


Συνάδελφοι αναρτούμε ανακοίνωση της παράταξης ΑΣΚ της ΕΠΗΕΑ που αναφέρεται στον ΕΔΟΕΑΠ και εκτός των όποιων θέσεων αναφέρει, ασκεί κριτική στην παρέμβαση του Δικτύου Αλληλεγγύης και Παρέμβασης που λειτουργεί στην ΕΠΗΕΑ (στο οποίο συμμετέχουν και οι Financial Crimes μαζί με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην ΕΠΗΕΑ και ανένταχτους αγωνιστές). Η ανάρτηση γίνεται για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε και την απάντησή μας, διότι αφορά σημαντικά ζητήματα γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ.



ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ –Α.Σ.Κ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνάδελφοι,
Θεωρούμε σκόπιμο, να σας ενημερώσουμε, σχετικά με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο των ΜΜΕ και αφορούν το ασφαλιστικό μας ταμείο τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
Στις μέρες μας, περνάμε μια δύσκολη περίοδο αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Κεκτημένα δικαιώματα, που οι εργαζόμενοι πέτυχαν με αγώνες και αίμα, σήμερα θυσιάζονται στο βωμό της οικονομικής κρίσης που πλήττει διεθνώς το οικονομικό σύστημα και ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Δεν θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την κρίση. Για μας είναι αυτονόητο ότι, την κρίση τη δημιούργησαν οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στη σύγχρονη κοινωνία που βέβαια δεν τις διαχειρίστηκαν οι εργαζόμενοι αλλά οι έχοντες, εργοδότες, τραπεζίτες και λοιποί πλουτοκράτες. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, μοναδικό τους πόρο είχαν και έχουν το μισθό τους και τη σύνταξή τους, αυτά ανέκαθεν υπερασπίζονται και διεκδικούν.
Στην πορεία των διεκδικήσεων και πριν από σαράντα περίπου χρόνια, όταν η πολιτεία αδυνατούσε να εξασφαλίσει την υγεία και τη σύνταξη των εργαζομένων, πολλές κοινωνικές ομάδες αναγκάσθηκαν να καταφύγουν στη δημιουργία κλαδικών ασφαλιστικών φορέων. Ένας από αυτούς είναι και ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δημιούργημα των τεσσάρων δημοσιογραφικών ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ και ΕΠΗΕΘ, οι συντάκτες δηλαδή και οι διοικητικοί υπάλληλοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο μας στην αρχή ήταν περίπου 2.000. Στη συνέχεια και ύστερα από πολλά χρόνια, με την αύξηση των ΜΜΕ και ιδιαίτερα της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αλλά και με την αύξηση τόσο του αριθμού όσο και του περιεχομένου των εφημερίδων, οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι -μέτοχοι στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. μαζί με τα έμμεσα μέλη, σήμερα κοντεύουν τις 20.000.
Το μοντέλο διοίκησης τους Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. είναι η ανά δυο χρόνια, απευθείας εκλογή 9μελούς Δ.Σ. από τα μέλη των ενώσεων, με αναλογία: πέντε μέλη η ΕΣΗΕΑ, δύο η ΕΠΗΕΑ και από ένα οι ενώσεις της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του ταμείου μας, την διαφύλαξη των εσόδων και τη σωστή διαχείριση τους έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η περίθαλψή μας, η επικούρηση και το εφάπαξ μας. Στα πλαίσια αυτά, είναι υποχρεωμένη να δημιουργεί τμήματα εξυπηρέτησης των συναδέλφων ασφαλισμένων, να συμβάλλεται με νοσοκομεία, γιατρούς, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, αλλά πρωτίστως να περιφρουρεί την αυτονομία του Ταμείου μας και τα αποθεματικά του.
Το κυρίαρχο σώμα το οποίο ορίζει τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στις αποφάσεις του οποίου υποχρεούται να πειθαρχήσει ακόμη και η Διοίκησή του, είναι η Γενική Συνέλευση των αμέσων μελών του.
Σήμερα που η λαίλαπα της εργασιακής και ασφαλιστικής αποδόμησης είναι απέναντί μας, η συσπείρωση του κλάδου μας γύρω από τη Διοίκηση του ασφαλιστικού μας φορέα και η περιφρούρηση του αυτοδιοίκητου και του αυτοδιαχειριζόμενου χαρακτήρα του Ταμείου μας, είναι επιβεβλημένη.
Η απαξίωση της Διοίκησης του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που σήμερα επιχειρείται από συγκεκριμένες μειοψηφίες, που αφού κατατροπώθηκαν σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δημιούργησαν πρόσφατα για τις εκλογές της ΕΠΗΕΑ και ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, με σκοπό να μετατρέψουν τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σε πεδίο παραταξιακών προεκλογικών αντιπαραθέσεων και μικροσυμφερόντων, αλλά και χωρίς καμιά δημοκρατική ευαισθησία και ίχνος σεβασμού στην επιλογή των συναδέλφων, ζητάνε σήμερα την παραίτηση των εκλεγμένων συναδέλφων μας Δημήτρη Μυλωνά και Αγαθής Κυρίτση, για να πάρει τη θέση τους ο δικός τους υποψήφιος που καταψηφίσθηκε από το εκλογικό σώμα.
Η συντριπτική όμως πλειοψηφία των συναδέλφων μας, εκλέγει τους συνδικαλιστές της Α.Σ.Κ. σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, είτε αυτές είναι για το Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ είτε για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είτε για τη εκπροσώπησή μας στο Δ.Σ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.. Εκτιμούν τις προσπάθειές μας και την μαχητική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας, εκτιμούν το ότι είμαστε πάντοτε με τους εργαζόμενους και όχι με την εργοδοσία, τέλος εκτιμούν το ότι δεν παίρνουμε εντολές και κυρίως δεν αναφερόμαστε σε κόμματα και πολιτικά σχήματα. Το σύνθημά μας είναι οι εργαζόμενοι έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα, τα ίδια αιτήματα και τα διεκδικούν από την εκάστοτε κυβέρνηση όποια και αν είναι, δεν υποτασσόμαστε σε πολιτικές επιλογές και δεν υποστέλλουμε ποτέ τη σημαία της διεκδίκησης.
Διεκδικούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και δεν διασπάμε το συνδικαλιστικό κίνημα με εργασιακές επιτροπές, αποκόπτοντας τους εργαζόμενους από τα σωματεία τους, διευκολύνοντας την εργοδοσία στις αντεργατικές επιλογές και στις απολύσεις.
Η παράταξη μας είναι περήφανη, για την στήριξη των συναδέλφων μας Αγαθής Κυρίτση και Δημήτρη Μυλωνά, που πέρα από την επαγγελματική τους καταξίωση με την επιστημονική τους κατάρτιση, την εντιμότητα, την εργατικότητα, την φιλοτιμία τους, τα διοικητικά τους προσόντα και την κοινωνική τους ευαισθησία, εκπροσωπούν άξια τους διοικητικούς υπαλλήλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Αυτή την επιλογή της παράταξή μας εμπιστεύτηκαν απόλυτα τα μέλη της ΕΠΗΕΑ, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι της παράταξής μας να ψηφισθούν με διπλάσιους ψήφους από τον πρώτο επιλαχόντα συνάδελφο που ήταν επιλογή των άλλων παρατάξεων.
Η παράταξή μας ήταν αυτή που υπέβαλε μήνυση για το ομόλογο του άλλου ασφαλιστικού μας ταμείου του ΤΣΠΕΑΘ.
Ήμασταν οι μόνοι που διοργανώνοντας για πρώτη φορά στο ΤΣΠΕΑΘ συλλαλητήριο με σύνθημα "φέρτε πίσω τα λεφτά μας" και πήραμε πίσω τα αποθεματικά του ταμείου μας από τους επενδυτές και διαχειριστές του τζόγου.
Ήμασταν οι μόνοι πανελλαδικά!!! Κανένα άλλο Ταμείο δεν μπόρεσε να σώσει τα αποθεματικά του.
Εμείς όχι μόνο τα σώσαμε αλλά με τη στάση μας, θέσαμε τέρμα στο τζογάρισμα των αποθεματικών από τις διοικήσεις των Ταμείων μας, που στην περίπτωση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. τα τζογαρίσματα των Διοικήσεων του παρελθόντος, μας στοίχισαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Με την ίδια υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε και σήμερα αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και να δημιουργήσουν προβλήματα στο ασφαλιστικό μας Ταμείο.
Η θέση μας είναι μία και ισχύει για όλους, είτε είναι υπηρέτες κυβερνητικών σχεδίων, είτε είναι Δούρειοι ίπποι, είτε μειοψηφίες καλυπτόμενες με μανδύες επαναστατών που ψαρεύουν ψήφους εν όψει εκλογών,
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π..
Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. είναι το σπίτι μας, αυτοί που τον διοικούν είναι συνάδελφοι που εμείς εκλέξαμε και οι πράξεις τους κρίνονται στις Γενικές συνελεύσεις, όπως προβλέπουν τα καταστατικά που εμείς οι εργαζόμενοι συντάξαμε.
Ως εκ τούτου, στάσεις εργασίας, απεργίες και άλλες κλιμακώσεις που ως συνδικαλιστές υιοθετούμε, σαν μοναδικά όπλα για να πιέσουμε τους εργοδότες και να περιφρουρήσουμε τους εργαζόμενους, καμία θέση δεν έχουν στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π..
Τους εργοδότες ούτε τους εκλέγουμε, ούτε λογοδοτούν ενώπιόν μας, σε Γενικές Συνελεύσεις.
Θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι περνάμε επικίνδυνες μέρες και τα παιχνιδάκια με τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αν δεν υποκρύπτουν ιδιοτέλεια, προσωπικές, κομματικές ή μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες, τότε σίγουρα είναι συνειδητή επιλογή αποδόμησης του ασφαλιστικού μας φορέα, με εγκληματικές συνέπειες για την ασφάλιση τη δική μας και των οικογενειών μας.
Εμείς συνεργοί σε τέτοια σχέδια, δεν θα γίνουμε.

Συνάδελφοι,
Απομονώστε τους ελάχιστους συναδέλφους που με ευτελή κίνητρα προσπαθούν να δημιουργήσουν κρίση στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και να τον παραδώσουν αποδυναμωμένο και απαξιωμένο στο συνδικαλιστικό κατεστημένο και σε όσους τον επιβουλεύονται.
Το κυτταρολογικό τμήμα και κάθε τμήμα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σαφώς είναι υπόθεση όλων μας. Πρωτίστως όμως είναι θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου μας, το οποίο εμείς με την ψήφο μας εκλέξαμε και έχει την ευθύνη της διοίκησης του Οργανισμού και σε καμιά περίπτωση μιας ισχνής συνδικαλιστικής ομάδας, άσχετων «εμπειρογνωμόνων», που παριστάνουν τους εκδότες, τους αρχισυντάκτες και τη συντακτική επιτροπή φυλλάδων, προσπαθώντας με ψευτοαναλύσεις να επιχειρούν να επηρεάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους συναδέλφους μας.

Τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Ταμείου μας θα τις κρίνουμε στη Γενική Συνέλευση και τους εκπροσώπους μας στις εκλογές του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.


Αθήνα 13 Απριλίου 2010

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Επί ποδός πολέμου


Έπρεπε να πάει τόσο μακριά, στο Καστελόριζο για να νοιώσει ασφαλής και να μας ανακοινώσει ότι μπαίνουμε στο μηχανισμό της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τόσο πολύ ζόρι από την αρχή, τί θα γίνει στη συνέχεια?
Γιατί θα υπάρξει συνέχεια (ίσως και πριν την Πρωτομαγιά). Εδώ κρινόμαστε όλοι, συντονισμένοι αγώνες ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, εδώ και τώρα.

"Πιο δυναμική πολιτική από τα συνδικάτα"





"Εργασία και συνδικάτα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης", είναι ο τίτλος έρευνας της ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα και έγινε με τη μέθοδο συνεντεύξεων σε μισθωτούς και ανέργους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η έρευνα που έγινε από την εταιρία VPRC, πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2010, πριν την έλευση του ΔΝΤ και πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην τσέπη των εργαζομένων οι συνέπειες των νέων μέτρων.
Σε λάθος κατεύθυνση οδεύουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα σύμφωνα με το 67% των ερωτηθέντων, ενώ σε σωστή κατεύθυνση απαντά το 20%.
Σαν μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται η ανεργία και η μείωση της απασχόλησης το 30%, οι χαμηλοί μισθοί και η φτώχεια το 26%, το δημόσιο χρέος το 13%, η ακρίβεια το 12% και η διαφθορά το 9%.
Κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα απαντάει το 67% , ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 19% των θετικών απαντήσεων, με τη ΝΔ το 3%, το ΚΚΕ το 2% ΣΥΝ και ΛΑΟΣ από 1%.
Στο άμεσο μέλλον οι ερωτηθέντες προβλέπουν δυσμενέστερες οικονομικές εξελίξεις, με το 41% να δηλώνει ότι τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση και το 39% σε λάθος, ενώ ένα 15% δεν έχει άποψη και 5% δεν απάντησε. Πάντως κοινωνικά άδικα χαρακτηρίζει τα μέτρα το 76% και δίκαια το 21%, στην ερώτηση αν τα μέτρα πλήττουν περισσότερο τις χαμηλότερες κοινωνικές ομάδες.
Πιο δυναμική πολιτική από τα συνδικάτα θέλει το 63%, ενώ πιο ήπια το 28%, με ένα 9% να μην απαντά στο ερώτημα.
Διατεθειμένοι όμως να πάρουν μέρος σε απεργίες και κινητοποιήσεις, είναι το 50% των ερωτηθέντων, ενώ μη διατεθειμένοι είναι το 48% και χωρίς απάντηση το 2%.
Επίσης η έρευνα καταγράφει και αλλαγές στα εργασιακά δεδομένα ανά κλάδο και τομέα εργασίας, σε θέματα ωραρίων, δεύτερης εργασίας, μετακινήσεων από και προς την εργασία, κλπ.
Επισυνάπτουμε μερικούς από τους πίνακες της έρευνας.

Προσημείωση ακινήτου του εργοδότη




Δελτίο Τύπου

Εκδικάστηκε την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010 στα Δικαστήρια Μυτιλήνης η αίτηση προσωρινής διαταγής για την εξασφάλιση των αποζημιώσεων τους που κατέθεσαν οι απολυμένοι της εφημερίδας ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ κατά της εργοδότριας εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γ. ΚΟΝΔΥΛΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ.

Από την διαδικασία συμφωνήθηκε η προσημείωση ακινήτου του εργοδότη. Μάρτυρας υπεράσπισης των εργαζομένων κατέθεσε η πρόεδρος του ΣΕΜΜΕΛ Θάλεια Βουγδή.
Ενώ στην διαδικασία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Στρατής Αντώνας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Μ.Μ.Ε. Λέσβου ευχαριστεί τους εκατοντάδες εργαζομένους από τις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που πορεύτηκαν από κοινού προκειμένου να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους που βρισκόταν έξω από τα Δικαστήρια της Μυτιλήνης.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος, Ο γενικός γραμματέας

Θάλεια Βουγδή, Νίκος Κασκαράς

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Σε ρυθμούς ΔΝΤ


Με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση απολύθηκαν τρεις εργαζόμενοι. Αύριο θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των εργασιακών εκπροσώπων και της εργασιακής επιτροπής, συνέλευση.

Πού είναι η 48ωρη?


Κάτι πήρε το αυτί μας ότι τη 48ωρη για την ερχόμενη βδομάδα, που έλεγαν τη Δευτέρα διάφοροι (όχι μόνο στην ΕΣΗΕΑ και όχι μόνο οι "συντηρητικοί") στο διασωματειακό των ΜΜΕ την "ξανασκέφτονται" και επιπλέον δεν έχει οριστεί σύσκεψη του διασωματειακού, που αρχικά ήταν για σήμερα.
Βεβαίως τέτοια έχουν ξανασυμβεί (και αν κανείς έχει ασθενή μνήμη θα τα θυμίσουμε αναλυτικά), αλλά τώρα να υπενθυμίσουμε ότι είναι εδώ το ΔΝΤ.
ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Δράσεις αλληλεγγύης στο Μ. Ζέρβα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα



Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21 Απρίλη 2010 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συνεχιζόμενη άδικη και παράνομη προφυλάκιση του απεργού Μάριου Ζέρβα. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε από μαζική αντιπροσωπεία του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΙΕΛΕ, της ΟΛΜΕ και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Μάριο Ζέρβα.

Σημειώνουμε ότι αρκετοί από τους εκπροσώπους των σωματείων ήταν αυτόπτες μάρτυρες της άδικης σύλληψης του συναδέλφου Μάριου Ζέρβα την ημέρα της γενικής απεργίας στις 11 Μαρτίου.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κατσιφάρα, το Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων μετέφεραν το αίτημα των σωματείων αλλά και ευρύτερα των εργαζομένων και της κοινωνίας για την άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα και κατήγγειλαν το εντεινόμενο κλίμα αυταρχισμού κα την προσπάθεια ποινικοποίησης της μαζικής πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Κατήγγειλαν επίσης την προκλητική στάση των ΜΑΤ που δεν δίστασαν, τη μέρα που συμπληρώνονται 43 χρόνια από την Απριλιανή Δικτατορία, να παρεμποδίσουν για αρκετή ώρα την προσέγγιση των εκπροσώπων των μαζικών φορέων στο Υπουργείο.

Ως προς το ζήτημα της παράνομης προφυλάκισης του Μάριου Ζέρβα, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων κατήγγειλαν ότι εδώ και 40 μέρες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο δεν συνεδριάζει για να κρίνει την προσφυγή του Μάριου κατά της απόφασης προφυλάκισής του και ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Επίσης ζήτησαν να δοθεί επιτέλους άδεια στην αρραβωνιαστικιά του Μάριου για να μπορέσει τον επισκεφτεί και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους γιατί με διάφορα διαδικαστικά προσχήματα ακυρώνονται ακόμη και τέτοια αυτονόητα και στοιχειώδη δικαιώματα όλων των κρατουμένων.

Τέλος, κατατέθηκαν τα δεκάδες ψηφίσματα σωματείων και Ομοσπονδιών, οι υπογραφές διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών, ενώ έγινε και ενημέρωση για τις μαζικότατες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την αποφυλάκιση του Μάριου.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του Υπουργείου επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν ως προς τα αιτήματα, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα συνεκτιμήσουν την παρέμβαση των μαζικών φορέων και των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Η μόνη δέσμευσή τους αφορούσε την άδεια επίσκεψης για την αρραβωνιαστικιά του Μάριου Ζέρβα.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα συνεχίζεται. Η ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία και τη διαδήλωση δεν θα περάσει!

Συγκέντρωση της ΠΟΣΠΕΡΤ


Συγκέντρωση (φωτο)με θέμα συζήτησης τη συλλογική σύμβαση εργασίας, την άρση των αδικιών του Π.Δ. 164 Παυλόπουλου (προϋπηρεσίες, αναδρομικά), τα νέα μέτρα και τις περικοπές, οργάνωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ στο αμφιθέατρο της Αγίας Παρασκευής (χτες είχε γίνει στην Κατεχάκη). Πριν την έναρξη της συζήτησης μοιράστηκε το κοινό κείμενο εργαζομένων αορίστου χρόνου (μελών της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ) που ζητούσε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπροστά στα μέτρα της κυβέρνησης και την είσοδο του ΔΝΤ στις ζωές μας, καθώς και πιο ενεργή στήριξη των εργαζομένων αορίστου χρόνου, προς τους συμβασιούχους, που αποτελούν πτυχή του ίδιου προβλήματος, δηλαδή της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις. Το κείμενο έχει αναρτηθεί από την Κυριακή 18/4 στο http://financialcrimesnews.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html
Στην παρέμβασή της η Ειρήνη Φωτέλλη (ΠΣΥΠ ΕΡΤ και Financial Crimes) τόνισε την αναγκαιότητα για άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, συντονισμένα, στο πλευρό του συνολικότερου εργατικού κινήματος.

Χρήσιμες συγκρίσεις


Μαδρίτη, Ισπανία 21/04/2010 12:29 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ. Πρακτ. )

Ισπανία: Σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ενδεχόμενο μισθολογικών περικοπών ύψους 4,5%.
Οι εργαζόμενοι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισπανίας EFE εξήγγειλαν 48ωρη απεργία από αύριο, λόγω επαπειλούμενων μισθολογικών περικοπών, ανακοίνωσε σήμερα το πρακτορείο.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέρριψαν πρόταση της διεύθυνσης για περικοπές μισθών ύψους κατά μέσο 4,5% στο διάστημα των επόμενων τριών ετών, με ταυτόχρονη δέσμευση ότι δεν θα πραγματοποιηθούν περικοπές θέσεων εργασίας.

Εξαιτίας της απεργίας ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στην ειδησεογραφική ροή του πρακτορείου την Πέμπτη και την Παρασκευή.


H είδηση είναι από το ΑΠΕ και κάθε σύγκριση με τις εδώ καταστάσεις δεκτή.

Συνονισμοί και σε τοπικό επίπεδο






Κάντε κλικ στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Έξω το ΔΝΤ από τις ζωές μας



Για την άλλη βδομάδα μετατέθηκε ο απεργιακός συντονισμός των κλαδικών σωματείων των ΜΜΕ με 48ωρη απεργία (χωρίς προσδιορισμό ημερών και με πολλές αντίστοιχες εμπειρίες που οι δεσμεύσεις "χάθηκαν" στην αοριστία).
Με το ΔΝΤ να είναι ΕΔΩ ορισμένοι (πχ ΕΣΗΕΑ και όχι μόνο ο Σόμπολος) έκαναν πίσω, είτε οχυρώθηκαν σε "ιδεολογικές καθαρότητες" και έδωσαν το άλλοθι και σε άλλους να μείνουν εκτός των κινητοποιήσεων των ημερών, κυρίως στις 22 Απρίλη.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση (εκτός όλων των άλλων) αποφάσισε να βάλλει χέρι και στο 10% των ταμείων, εφαρμόζοντας την ρύθμιση της Πετραλιά (είναι που ο Γιωργάκης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή, ότι έγινε περισσότερο σοσιαλιστής, για να εφαρμόζει τους νόμους της ΝΔ).
Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή, δράση τώρα.

2)Ανταπόκριση: Έκτακτη γενική συνέλευση έκαναν την Τρίτη οι εργαζόμενοι της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" με αφορμή την λογοκριτική παρέμβαση της ιδιοκτησίας, η οποία απαγόρευσε να δημοσιευτεί ρεπορτάζ γύρω από όσα συνέβησαν με τη φερόμενη ως "γιάφκα" του Επαναστατικού Αγώνα στην Κυψέλη το βράδυ της Δευτέρας.
Οι συντάκτες της εφημερίδας ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο επικρίνουν τη στάση της εργοδοσίας και τα κρούσματα λογοκρισίας. Ζήτησαν να γίνει σύντομα νέα συνέλευση στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την δεοντολογία στην εφημερίδα και τις σχέσεις συντακτών, διεύθυνσης και εργοδοσίας.
Ορισμένοι συντάκτες διαφώνησαν εν μέρει ζητώντας στο κείμενο να υπάρξει και καταδίκη του τρόπου που άλλα ΜΜΕ παρουσιάζουν τα γεγονότα όσον αφορά την "τρομοκρατία".


3)Σε γενική συνέλευση προχωρά το Σωματείο συμβασιούχων της ΕΡΤ (όλες οι ειδικότητες εκτός των δημοσιογράφων) την Τετάρτη 28 Απρίλη στις 2.30μμ.

Ασφαλιστικά μέτρα



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

Από τις αρχές Απριλίου ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- Γ. ΚΟΝΔΥΛΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. επέδωσε με εξώδικά απολύσεις στους εργαζόμενους της επιχείρησης του αρνούμενος την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων, επικαλούμενος ευφάνταστους και ανυπόστατους λόγους.

Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010 θα εκδικαστούν στα Δικαστήρια Μυτιλήνης τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι απολυμένοι των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ εναντίον του νομίμου εκπροσώπου ζητώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων τους.

Η μη καταβολή των αποζημιώσεων οδηγεί τους απολυμένους σε υπέρογκους δανεισμούς για να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές τους ανάγκες. Οι απολυμένοι δεν εκλιπαρούν για τις αποζημιώσεις τους διεκδικούν με αξιοπρέπεια τα νόμιμα δικαιώματα τους .Η υποχρέωση αποζημίωσης αποτελεί το ελάχιστό μέτρο κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Η μη τήρηση του καταργεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και θυμίζει άλλες εποχές όπου τα εργατικά δικαιώματα ανεξέλεγκτα καταπατούνταν. Οι πρακτικές αυτές θίγουν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Λέσβου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010 και ώρα 12:30 έξω από τα Δικαστήρια Μυτιλήνης

Το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου θα σταθεί στο πλευρό των απολυμένων με κάθε μέσο μέχρι και την τελική δικαίωσή τους. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.


Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος, Ο γενικός γραμματέας
Θάλεια Βουγδή, Νίκος Κασκαράς

21 Απριλίου: τότε η χούντα, σήμερα το ΔΝΤ



φωτο 1 χολή εναντίον της αντιδικτατορικής ελληνικής εκπομπής της Deutsch Welle και φωτο 2, συνεργάτες της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle στη διάρκεια της χούντας: Γκ. Χάιερ, Α. Μαρόπουλος, Γ. Κλαδάκης, Δ. Κούλμας, Κ. Νικολάου

"Σύμπτωση" που όμως λέει αλήθειες, είναι η ταύτιση της αποφράδας επετείου από το πραξικόπημα του 1967, με την επίσκεψη του ΔΝΤ την 21η Απριλίου, 43 χρόνια μετά. Από τη χούντα των συνταγματαρχών, στη χούντα των αγορών. Ελπίζουμε οι αποφάσεις των ΔΣ των κλαδικών σωματείων των ΜΜΕ που συνεδριάζουν σήμερα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην φανούν ριψάσπιδες, μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.


Πέρασαν 43 χρόνια από το πραξικόπημα στη χώρα μας (21 Απρίλη 1967)και την επταετή δικτατορία που ακολούθησε. Στα χρόνια του "γύψου", αρκετοί δημοσιογράφοι έδωσαν και αυτοί μαζί με άλλα στρώματα της κοινωνίας, το δικό τους αγώνα, που πρέπει να θυμούνται οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να μας εμπνέει στο σήμερα.
Όσοι δεν βρέθηκαν στις εξορίες, προσπαθούσαν με πολύ κόπο κάτω από συνθήκες σκληρής λογοκρισίας και παρακολούθησης να περάσουν έστω και με έμμεσο τρόπο κάποια μηνύματα.
Είναι γνωστή η κίνηση διαμαρτυρίας όταν η λογοκρισία έκοβε κομμάτια, στη θέση τους να μην δημοσιεύεται τίποτα και να παραμένει "λευκό". Επίσης τα παιχνιδια με τη σελιδοποίηση, ώστε δίπλα σε ειδησεογραφία λογοκριμένη, να υπάρχει άλλο θέμα με τίτλο που δημιουργούσε συνειρμούς. Συχνά οι συνάδελφοί μας εκείνης της εποχής τροφοδοτούσαν με κίνδυνο, ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ που κι αυτοί κάτω από δύσκολες συνθήκες έδιναν την ενημέρωση σε διεθνή ΜΜΕ, κυρίως για την αντιστασιακή δράση, αλλά και για τις εγκληματικές επιλογές της χούντας.
Επίσης αποτέλεσαν διαμάντια της δημοσιογραφίας,ελληνικές εφημερίδες που εκδίδονταν στο εξωτερικό, με πλήρη αντιδικτατορική ειδησεογραφία (φυσικά παράνομες στην Ελλάδα, κυκλοφορούσαν στους αντιστασιακούς κύκλους), καθώς και έντυπα που εκδίδονταν στη χώρα μας σε συνθήκες παρανομίας.
Τιμώντας τους συναδέλφους εκείνης της εποχής, συνεχίζουμε τη δράση μας στο σήμερα, εμπνεόμενοι από την αποφασιστικότητά τους.


Σήμερα 43 χρόνια μετά μπορεί να μην υπάρχουν Παπαδόπουλοι και Παττακοί, (κάποιοι συνεργάτες τους λαθροβιούν όμως ακόμα μέσα στα ΜΜΕ)υπάρχει όμως μια ιδιότυπη "δικτατορία" εκβιασμού, με απολύσεις,"εθελούσιες" εξόδους, ελαστικοποιήσεις εργασιακών σχέσεων,ανασφάλιστης εργασίας, παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ακρίβειας και ανεργίας, διαπλεκόμενων εκδοτών και καναλαρχών, διαφημιστών που επιχειρούν να προσαρμόσουν την ενημέρωση και την ψυχαγωγία στις δικές τους στρατηγικές. Προφανώς η ελευθερία του Τύπου, αποτελεί ακόμα μακρινό στόχο, για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε, στο πλευρό της κοινωνίας και με συμμάχους άλλα στρώματα εργαζομένων.
Πρόκειται για επιλογές και κατευθύνσεις που το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ποτέ δεν είχε, βυθισμένo σε συντεχνιακές, φιλοεργοδοτικές και φιλοκυβερνητικές επιλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και χρόνια προτιμά να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, από το να οργανώσει στα σοβαρά, έστω μια εκδήλωση για την ανάδειξη των αντιδικτατορικών δραστηριοτήτων των συναδέλφων μας. Ίσως γιατί το μήνυμα της αντίστασης είναι διαχρονικό και η εφαρμογή του στο σήμερα να ενοχλεί.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του "επικοινωνία 94FM"



Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι εργαζόμενοι του "επικοινωνία 94FM" για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παρουσία από κλαδικά σωματεία είχε μόνο η ΕΤΕΡ, ενώ γι άλλη μια φορά δεν έδωσε το παρόν ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από τους 11 ανύπαρκτους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ!!
Στις φωτο οι: Δ.Δημακόπουλος (εκπρόσωπος στο μικτό της ΕΣΗΕΑ), Σ.Φλέσιας(εκπρόσωπος στο μικτό της ΕΣΠΗΤ), Τ.Τατάρογλου(εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της επιχείρησης), Κ.Τατούλης (πρόεδρος τοπικού σωματείου), Δ.Καμαρινόπουλος (πρόεδρος ΕΤΕΡ), Κ.Κυριακάκης (αντιπρόεδρος τοπικού σωματείου).

Παρουσιάζουμε το εισηγητικό άνοιγμα του Κωνσταντίνου Τατούλη, προέδρου του σωματείου εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση "επικοινωνία 94 FM":



Το θέατρο του παραλόγου διαδραματίζεται για ακόμη μια φορά στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής με επίκεντρο τους εργαζόμενους στον Επικοινωνία fm 94.0, το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης μας.
Ήδη από τις 03/03/2010 ως σωματείο εργαζομένων είχαμε εκφράσει με σχετικό δελτίο Τύπου το οποίο έχετε στη διάθεση σας, την έντονη ανησυχία μας για την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου 2010 αλλά και για την καταβολή του Δώρου του Πάσχα δεδομένου ότι αυτό θα έπρεπε να μας έχει καταβληθεί ως τις 31/03/2010 όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
Για την ιστορία λάβαμε τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2010 στο τέλος Φεβρουαρίου και ήδη από τις αρχές Μαρτίου μετά από συνάντηση που είχε το προεδρείο του σωματείου μας με τον πρόεδρο της επιχείρησης Μιχάλη Μάντακα, ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι αδυνατεί να καταβάλει εγκαίρως τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου 2010 λόγω έλλειψης ρευστότητας στο ταμείο του Δήμου και μας είχε ζητήσει να κάνουμε για ακόμη μια φορά υπομονή προκειμένου όπως ο ίδιος τόνισε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου. Ωστόσο ο κ. Μιχάλης Μάντακας αδυνατούσε να μας δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών μας. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μάντακας με δική του πρωτοβουλία συγκάλεσε συνάντηση με το σύνολο των εργαζομένων στη ραδιοφωνία και μας ενημέρωσε για την όλη κατάσταση ζητώντας μας για μια ακόμη φορά να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή υπομονή προκειμένου να καταβληθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα δεδουλευμένα του μηνός Φεβρουαρίου του 2010.
Ως εργαζόμενοι στον Επικοινωνία fm 94.0 στα είκοσι και πλέον χρόνια που είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ στα ερτζιανά ο ραδιοφωνικός σταθμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με πολύ αγώνα και θυσίες έχουμε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεργαζόμαστε με τους εκπροσώπους της εκάστοτε δημοτικής αρχής παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε πληρωθεί σχεδόν ποτέ εγκαίρως.
Είναι όμως κάποιες καταστάσεις σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα που τα όρια της υπομονής μας εξαντλούνται εξαιτίας της ανικανότητας όλων όσων εμπλέκονται με τη διοίκηση της ραδιοφωνίας να συνεννοηθούν μεταξύ τους προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού.
Τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή δημοτική αρχή μας αφήνουν παγερά αδιάφορους γιατί δεν έχουμε καμία ανάμειξη και καμία ευθύνη εμείς για ότι συμβαίνει στη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής από την 1-1-2007 μέχρι σήμερα.
Όταν συνειδητοποιήσαμε και εμπράκτως ότι ο πρόεδρος της ραδιοφωνίας αδυνατούσε να συνεννοηθεί με το Δήμαρχο της πόλης για να δώσει λύση στο πρόβλημα μας, κάναμε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας της Νέας Ιωνίας στην οποία υπαγόμαστε, στις 15-03-2010 για τη μη καταβολή της Μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου του 2010. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά από τότε που έχει αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου η σημερινή δημοτική αρχή που η επιθεώρηση εργασίας της Νέας Ιωνίας επιδεικνύει απροθυμία προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντά της.
Συγκεκριμένα ενώ κάναμε καταγγελία στις 15-03-2010 η επιθεώρηση εργασίας μας έδωσε ημερομηνία για να επιλύσουμε την εργατική διαφορά της μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου για τις 27/04/2010 επικαλούμενη μεγάλο όγκο υποθέσεων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαμε αλεπάλληλες επαφές με τον πρόεδρο της επιχείρησης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα μας και παράλληλα από τις 18-03-2010 έως και τις 11-04-2010 είχαμε προχωρήσει με κοινοποίηση εξωδίκου σε επαναλαμβανόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας αλλά η δίοικηση του Δήμου εξακολουθούσε να κρατά την ίδια αξιολύπητη στάση.
Στις 31-03-2010 (Μ. Τετάρτη) ο Δήμαρχος της πόλης κάλεσε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος στις 08:30 το πρωί τον πρόεδρο της ΕΤΕΡ Δημήτρη Καμαρινόπουλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων Φεβρουαρίου και Μαρτίου αλλά και για την καταβολή του δώρου του Πάσχα. Στη συγκεκριμένη συνάντηση ήμουν παρών και εγώ ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Επικοινωνία fm 94.0. Τότε ο Δήμαρχος είπε ότι θα περνάμε το Δώρο του Πάσχα εντός της ημέρας 31-03-2010 και δεσμεύτηκε ότι σε δύο εβδομάδες από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα παίρναμε τουλάχιστον ένα μισθό. Ο Δήμαρχος όπως αναμενόταν δεν ήταν συνεπής στην υπόσχεση του και έτσι την 01-04 Αντιπροσωπεία εργαζομένων στον Επικοινωνία fm 94.0 στις 11 το πρωί με την παρουσία του Αντιπροέδρου της ΕΤΕΡ Δημήτρη Σιώτου και του Αντιπροέδρου της ΕΣΠΗΤ Γιάννη Μπαζαίου επισκέφτηκε τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Μιχάλη Χάλαρη και καταγγείλαμε την όλη κατάσταση. Ως δια μαγείας και πριν μπούμε στο γραφείο του κ. Χάλαρη ενημερωθήκαμε ότι κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας της Νέας Ιωνίας ήταν στην έδρα του σταθμού και έκανε επιτέλους τη δουλεία του. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και με την απειλή της διαδικασίας του αυτόφωρου για τον πρόεδρο της επιχείρησης Μιχάλη Μαντακα ο Δήμαρχος αποφάσισε να μας δώσει το μισό δώρο και παράλληλα δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά προφωρικά ότι την Τρίτη του Πάσχα 06/04 θα ελμβάναμε και το υπόλοιπο του Δώρου. Στη γενική συνέλευση που έγινε στις 06/04 και ενώ ο Δήμαρχος για ακόμη μια φορά δεν είχε να μας πει κάτι για τα δεδουλευμένα μας , παρόν με εντολή του Δημάρχου ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και προσωπικού Δημήτρης Παπουτσής ο οποίος παρουσία του προέδρου της ΕΤΕΡ Δημήτρη Καμαρινόπουλου και του προέδρου της ΕΣΠΗΤ Γιάννη Πλαχούρη και του συνόλου των εργαζομένων στον επικοινωνία είπε ότι τα λεφτά που του ήρθαν από τους ΚΑΠ του Μαρτίου τα είχε για τους εργαζόμενους του Δήμου.
Και όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΤΕΡ «Αυτοί εδώ δεν είναι εργαζόμενοι»; Απάντησε αποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή: «Ξέρω και εγώ τι είναι εδώ; Ραδιόφωνο». Επαναλαμβάνω ότι τα εσωτερικά προβλήματα της δημοτικής αρχής μας αφήνουν παγερά αδιάφορους , αλλά δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι που προήλθαν από το -7 του ψηφοδελτίου της σημερινής δημοτικής αρχής να ισχυρίζονται ότι είναι υπερβολικό το κόστος της Ραδιοφωνίας και να στηρίζουν χωρίς προτάσεις και λύσεις απόψεις για εξυγίανση του μέσου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Και για να μην θεωρήσουν κάποιοι ότι θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε τον αγώνα μας, σας επαναλαμβάνω ότι και στο πρόσφατο αλλά και στο απώτερο παρελθόν είχαμε αντιμετωπίσει παρόμοια και χειρότερα προβλήματα. Και πάλι με πολύ αγώνα και με πολλές θυσίες κρατήσαμε ζωντανό τον επικοινωνία fm στην μπάντα των fm…

Σε απεργιακή τροχιά

Συζήτηση με απεργιακό ενδιαφέρον είχαμε σήμερα στη συνεδρίαση του διασωματειακού. Η κουβέντα έκλεισε με "πέρασμα" στα ΔΣ των κλαδικών σωματείων, με πρόταση να πάρουν αποφάσεις για απεργία στις 22 Απρίλη και κλιμάκωση την επόμενη βδομάδα με προοπτική 48ωρη. Το ΔΝΤ είναι εδώ. Ας το "υποδεχτούμε"....

Kινητοποιήσεις και συντονισμός




1)Να ανακληθεί η απόλυση στα ΑΛΕΞ ΠΑΚ
Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 Απριλίου, πικετοφορίες διαμαρτυρίας απο την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων, στα ΑΛΕΞ ΠΑΚ Παλλήνης, Περιστεριού (φωτό) και Ρέντη ενάντια στην απόλυση της Δέσποινας Σόγκα απο την εταιρία για συνδικαλιστικούς λόγους


2)ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ στα ΒΟΡΕΙΑ
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Αγ. Παρασκευής σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών από τις γύρω περιοχές για την συγκρότηση τοπικού συντονισμού.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν συνδικαλιστές από το σωματείο Καθαριότητας του Δήμου Αγ. Παρασκευής, το σωματείο εργαζόμενων στο Δήμο των Γλυκών Νερών, το σωματείο εργαζόμενων τον Δήμο Καλυβίων, από τον σύλλογο Δασκάλων Αγ. Παρασκευής, από τον σύλλογο Δασκάλων Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου», από τους ωρομίσθιους δασκάλους, από το σωματείο εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα, από το σωματείο εργαζόμενων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, από το σωματείο εργαζόμενων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, από την Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, καθώς επίσης και συνδικαλιστές από την ΑΛΕΞ ΠΑΚ, την Αγροτική Τράπεζα, τον ΟΤΕ και από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων.
Στη σύσκεψη αφού έγινε πλούσια κουβέντα για τις επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συνολικά τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα καταλήχτηκαν τα εξής:
1. Συγκροτείται ο συντονισμός σωματείων και συνδικαλιστών στις βόρειες και ανατολικές περιοχές, ανοιχτός σε κάθε σωματείο, συνδικαλιστή αλλά και απλό εργαζόμενο που θέλει να βοηθήσει στην οργάνωση της αντίστασης των εργαζόμενων στα μέτρα που μας ετοιμάζουν.
2. Την έκδοση κοινής προκήρυξης ενόψει της απεργίας στις 22 Απριλίου που να καλεί όλους τους εργαζόμενους στην απεργία και στο απεργιακό συλλαλητήριο.
3. Εκδηλώθηκε η διάθεση για κοινή συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 22 Απριλίου στην Πλ. Κλαυθμώνος και θα διερευνηθεί η δυνατότητα για κοινό κατέβασμα των εργαζόμενων με πούλμαν σε αυτό
4. Την πραγματοποίηση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας για την απόλυση από την ΑΛΕΞΠΑΚ της συνδικαλίστριας Δέσποινας Σόγκα για συνδικαλιστικούς λόγους, το Σάββατο 24 Απριλίου στα ΑΛΕΞ ΠΑΚ της Παλλήνης.
5. Τη πραγματοποίηση νέας συνάντησης του συντονισμού την Παρασκευή 23 Απριλίου στις 6.30μμ στο Δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής.

Νέα "σύννεφα" στα ΜΜΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενημέρωση για κομβικά ζητήματα του Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου

Αθήνα, 18 Απριλίου 2010

1. Για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010
Με προκλητικό τρόπο αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ) το αίτημα της ΕΣΠΗΤ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεχείς αναβολές (με ευθύνη του ΣΕΠΤ) η πρώτη συνάντηση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, στην οποία οι εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ (Πρόεδρος Γιάννης Πλαχούρης, Αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαζαίος, Γενικός Γραμματέας Σπύρος Κρίκος και το μέλος ΔΣ Θέμης Μπερεδήμας) άκουσαν με έκπληξη τον πρόεδρο του ΣΕΠΤ Θεοχάρη Φιλιππόπουλο και το νέο γενικό γραμματέα Κώστα Κιμπουρόπουλο να προτείνουν το πάγωμα των αυξήσεων στα κλιμάκια έως 1.500 ευρώ και περικοπή κατά 8% στα υψηλότερα κλιμάκια, με «αντάλλαγμα» αόριστες υποσχέσεις για εργασιακή ειρήνη και «προσπάθεια» να μην γίνουν απολύσεις.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΤ απέρριψαν τις προτάσεις τις ΕΣΠΗΤ για κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, για περαιτέρω ρυθμίσεις στο ζήτημα των Δ.Π.Υ. και σε γενικά θεσμικά αιτήματα του κλάδου, για την κατοχύρωση του ρόλου και χαρακτήρα του περιοδικού Τύπου.

Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. απέρριψαν αμέσως τις προτάσεις του ΣΕΠΤ. Tο ζήτημα τίθεται τη Δευτέρα 19 Απριλίου, στις 14:30 για συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ (Διασωματειακό), ενώ ενημερώθηκαν ήδη σχετικά η ΠΟΕΣΥ και άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις, επειδή αρχίζουν ή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για υπογραφή των υπόλοιπων ΣΣΕ του κλάδου.

Καλούμε τα μέλη της ΕΣΠΗΤ να ενημερώνουν άμεσα την Ένωση για τυχόν προσπάθειες εφαρμογής στην πράξη τέτοιων απαράδεκτων ρυθμίσεων.


2. Επιχείρηση περικοπών προϋπολογισμού παροχών περίθαλψης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Απριλίου, στις 13:00, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση εκπροσώπων των Συνδικαλιστικών Ενώσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που υπάγονται στον κανονισμό περίθαλψης του ταμείου, με σκοπό το συντονισμό των δράσεων απέναντι στις επιχειρούμενες περικοπές που έχει ζητήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων (από την ΕΣΠΗΤ μετείχε ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαζαίος και το μέλος του ΔΣ Θέμης Μπερεδήμας) είχαν συναντηθεί και την περασμένη Πέμπτη 15 Απριλίου στα γραφεία της ΕΤΗΠΤΑ, όπου ενημερώθηκαν από τον Γιώργο Μυλωνά (ο οποίος μετέχει και στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ότι από τις 12 Μαρτίου το Υπουργείο Εργασίας απέρριψε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό 2010 του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Επίσης, έχει ζητήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία να μειώσουν τόσο τα λειτουργικά έξοδα όσο και τον προϋπολογισμό παροχών περίθαλψης.
Στην πρώτη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ενώσεων συμφώνησαν να απαντήσουν με στοιχεία στις αιτιάσεις του υπουργείου, να αντιδράσουν ενιαία, να ενημερώσουν για τις εξελίξεις τo Διασωματειακό και να επιδιώξουν νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.


3. Αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Σε ότι αφορά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, την περασμένη Τετάρτη 14 Απριλίου εκπρόσωποι από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις (ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος, ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης, ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης) συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.

Στη συνάντηση ενημερώθηκαν από τον κ. Κουτρουμάνη για το γενικό σχέδιο του ασφαλιστικού και τα τρία στάδια εφαρμογής των προτεινόμενων ρυθμίσεων (τα ΜΜΕ έχουν ήδη καταγράψει στις σελίδες τους αναλυτικά τις κυοφορούμενες αλλαγές).

Πέρα από τις γενικές ρυθμίσεις, το υπουργείο προτίθεται:
• Να απαιτήσει το 10% των αποθεματικών
• Να διατηρηθεί το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως έχει, με πρόθεση σε πρώτη φάση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές (που σημαίνει διοικητική ενοποίηση των υπηρεσιών, αλλαγή του ΔΣ, οργανωτικές βελτιώσεις κτλ) με προτάσεις των Ενώσεων.
• Να μην αλλάξει το καθεστώς του ΕΔΟΕΑΠ και των τομέων υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (για τους κλάδους που προέρχονται από το πρώην ΤΑΙΣΥΤ, πρώην ΤΑΤΤΑ και πρώην ΤΣΕΥΠ).
• Να απαλλάξει από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσους ασκούν δημοσιογραφικό έργο, εφόσον είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
• Να αφήσει στην πλήρη ευχέρεια των Ενώσεων τη συμμετοχή ή όχι του κλάδου περίθαλψης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στη συνεργασία ΙΚΑ-ΟΓΑ-ΟΑΕΕ κλπ. για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, διατηρώντας τις παροχές του. Ο Γιάννης Πλαχούρης επιφυλάχθηκε να απαντήσει η ΕΣΠΗΤ στην πρόταση, μετά και την ενημέρωση των άλλων Ενώσεων, κατέστησε όμως σαφές ότι διεκδίκηση της ΕΣΠΗΤ είναι η ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η εξάλειψη των ανισοτήτων.

Επίσης:
• Έγινε δεκτό αίτημα να υλοποιηθούν προγράμματα επιδότησης και απασχόλησης ανέργων δημοσιογράφων, με ρυθμίσεις όπου χρειαστεί.
• Δεν επηρεάζεται τυχόν δεύτερη επικουρική σύνταξη (π.χ. ΤΕΑΠΕΡTΤ)

Συμφωνήθηκε να καταθέσει η ΠΟΕΣΥ στο αμέσως επόμενο διάστημα προτάσεις:
• Για τον τρόπο απόδοσης αγγελιοσήμου από τα διαδικτυακά ΜΜΕ, ενόψει ρύθμισης της σχετικής υποχρέωσης.
• Για την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ των εργαζομένων σε διαδικτυακά ΜΜΕ.
• Για τα Δ.Π.Υ. που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

• Για ένα λειτουργικό οργανωτικό σχήμα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
• Για την άμεση έναρξη ασφάλισης εργαζομένων στα ΜΜΕ, με την ίδρυση κάθε εταιρείας.
• Για τη διαχείριση των αποθεματικών.

Ο Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Πλαχούρης, Σπύρος Κρίκος