Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στις ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 7μμ ΣΙΝΑ 16
Ομιλητές:Αντώνης Σταματόπουλος πρόεδρος σωματείου ΜΕΤΡΟ,
Τάσος Αναστασιάδης ΕΠΑΣΣ,
Αποστόλης Κασιμέρης ΔΣ Συνδικάτου ΕΘΕΛ,
Βασίλης Συλαϊδής ΔΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ,
Κώστας Καταραχιάς Γενικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ


Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ κάθε μέρα ρίχνουν τόνους λάσπης στους
εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών λέγοντας απροκάλυπτα ψέματα. Μιλάνε για υπέρογκους μισθούς, για χρέη των εταιριών για τα οποία υποτίθεται ότι φταίνε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα οποία πληρώνουμε εμείς. Λένε απλά ψέματα.
Λένε ότι οι συγκοινωνίες είναι ελλειμματικές. Σε όλο τον κόσμο οι συγκοινωνίες είναι ελλειμματικές γιατί επιτελούν κοινωνικό έργο και γι’ αυτό παντού επιδοτούνται. Στην Ελλάδα το κράτος δίνει μονάχα το 13% των χρημάτων που θα έπρεπε να δώσει. Αντίθετα στις ιδιωτικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΘ, Αεροπλάνα, καράβια,) αποδίδει το 100% της επιχορήγησης. Αναγκάζει έτσι τους οργανισμούς να δανείζονται από τις τράπεζες με
υπέρογκα επιτόκια. Πέρα από αυτό το ίδιο το κράτος και πολλά απο τα υπουργεία του χρωστάνε, πάνω από 500 εκατομ. ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες για μειωμένα τιμολόγια και ποτέ δεν έχει δώσει πίσω αυτά τα χρήματα. Ετσι δημιουργείται το έλλειμμα και όχι από τους μισθούς των εργαζόμενων και τα υποτιθέμενα προνόμια τους.
Λένε ότι ο μέσος όρος μισθών ανέρχεται σε 40.772 ευρώ ετησίως. Όμως, πρόκειται για ψέμα. Αν αφαιρεθεί η ασφαλιστική εισφορά των εργαζόμενων στα ταμεία τους και η φορολογία καταλήγουμε σε ένα μηνιάτικο 2.093 ευρώ. Αλλά πρόκειται για μέσο όρο βέβαια αφού συμπεριλαμβάνονται υπερωρίες, νυχτερινά, ρεπό, κλπ, αλλά και οι παχυλοί μισθοί των μεγαλοδιευθυντάδων, και των μάνατζερ.



Οι εργαζόμενοι σε όλες στις αστικές συγκοινωνίες έχουν ξεκινήσει απεργίες διαρκείας, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει τις δημόσιες συγκοινωνίες. Παλεύουν για να μην αφήσουν την κυβέρνηση να θυσιάσει τις δημόσιες συγκοινωνίες που έχουν ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι, για τα κέρδη των τραπεζιτών. Παλεύουν για να μην αυξηθούν τα εισητήρια, για να μην μειωθούν οι μισθοί, να μην διαλυθούν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην περάσουν οι απολύσεις, να μην ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες μεταφορές.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας για να κάνει πλάτες στους τραπεζίτες θυσιάζει τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η πολιτική της κυβέρνησης για τις συγκοινωνίες χτυπάει όλους τoυς εργαζόμενους, αφού οδηγεί στην αύξηση του εισιτηρίου κατά 40%. Γραμμές και δρομολόγια κλείνουν, και μένουν αραιά δρομολόγια και κόσμος που στοιβάζεται σε συρμούς, λεωφορεία και αποβάθρες.
Στρώνουν έτσι το έδαφος για να βγουν κυβέρνηση και επιχειρηματίες να μας πουν ότι η μόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στους ιδιώτες και να διαλύσει τον συνδικαλισμό σε ένα από τα ισχυρότερα κομμάτια της εργατικής τάξης για να μπορέσει στη συνέχεια να χτυπήσει με μεγαλύτερη ευκολία τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Δεν θα τους αφήσουμε. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα διαρκείας με απεργίες, στάσεις εργασίας, διαδηλώσεις για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Χρειάζονται την συμπαράσταση όλων μας για να νικήσουν. Γιατί μπορούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες να γίνουν η αιχμή του δόρατος για όλη την εργατική τάξη, για να σπάσουμε τα μούτρα της κυβέρνησης του Μνημόνιου και της τρόικας.
Στις 15 Δεκέμβρη έδειξαν όλοι οι εργαζόμενοι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να γυρίσουμε πίσω. Όλοι καταλαβαίνουν ότι απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης χρειάζεται να απαντήσουμε με απεργίες διαρκείας. Τώρα εναι η ώρα να ξαναβγούν σε απεργία διαρκείας οι Ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι στους δήμους που οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες ξεπούλησαν τον αγώνα τους πριν λίγες ημέρες. Το
ίδιο και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ που είναι στο μάτι του κυκλώνα. Οι εργαζόμενοι στα Σχολεία και στα Νοσοκομεία ενάντια στα κλεισίματα
Γιατί υπάρχει διέξοδος απέναντι στην κινδυνολογία της κυβέρνησης για χρεοκοπία. Να μην χρεοκοπήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά να πληρώσουν οι τραπεζίτες. Να διαγραφεί το χρέος του κρατους προς τις τράπεζες για να μπορέσουμε να σώσουμε τις δουλειές, τους μισθούς και τις δημόσιες υπηρεσίες μας. Να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες. Να απαγορευτούν οι απολύσεις με νόμο. Να πάρουμε αυξήσεις μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Αυτός είναι ο δρόμος για να φορτωθούν την κρίση οι τραπεζίτες και οι πλούσιοι φίλοι τους που την δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες μας.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες με καμπάνια συμπαράστασης, με αφίσα προκήρυξη, αυτοκόλλητο, εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Καλεί όλους τους εργαζόμενους, και όλα τα συνδικάτα να κάνουν το ίδιο και να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Με ψηφίσματα συμπαράστασης, με εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους χώρους δουλειάς όπου απεργοί από τις αστικές συγκοινωνίες θα ενημερώνουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τα ψέματα της κυβέρνησης. Με στάσεις εργασίας και απεργίες αλληλεγγύης. Πηγαίνοντας για την Πανεργατική Απεργία στις 23 Φλεβάρη όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε να στηρίξουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των δημόσιων συγκινωνιών. Για να γίνει έτσι η πανεργατική ένας σεισμός που θα ξεφορτωθεί την τρόικα, το μνημόνιο και την κυβέρνηση που τους στηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: