Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Αγγελιοφόρος»: στασιαστές και... «εξαπτέρυγα»

Το ξανασκέφτονται για την εκ περιτροπής εργασία !

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», που εκδίδονται στη Θεσσαλονίκη από την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, θυγατρικής εταιρίας του ΔΟΛ-Πήγασου με τη συμμετοχή του Α. Μπακατσέλου.

Σήμερα (Τετάρτη) οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στην εκτυπωτική μονάδα «Φίλιππος» στο Σταυροχώρι Κιλκίς προχωρούν σε τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας, μία σε κάθε βάρδια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν. Πρόκειται για τα μέλη του Συνδέσμου Γραφικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία με μειώσεις μισθών 15-20%, ενώ μετρούν ήδη αρκετές απολύσεις συναδέλφων τους.

Ωστόσο, η συνταγή του πειράματος για την εκ περιτροπής εργασία δεν φαίνεται να «πετυχαίνει» στη Θεσσαλονίκη, όπως θα το ήθελε η εργοδοσία των ΔΟΛ-Πήγασου. Η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος είχε εκδώσει εδώ και μέρες τελεσίγραφο, το οποίο καθόριζε ότι από τις 7 Φεβρουαρίου το προσωπικό θα εργάζεται για 4 ημέρες την εβδομάδα και θα πληρώνεται λιγότερο κατά 15-20%, με σκοπό να «μαζευτούν» από τις περικοπές γύρω στα 1,4 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο. Αν και η προθεσμία έληξε, η επιχείρηση δεν έχει ακόμη εφαρμόσει μονομερώς, όπως απειλούσε, τα πρωτότυπα σχέδιά της και τώραδείχνει να το ξανασκέφτεται.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την εξέλιξη αυτή:

α)Η θέση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ), το οποίο από την Αθήνα
έκανε γνωστό ότι δεν δέχεται την ασφάλιση για εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό του. Ετσι, στην περίπτωση που η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος εφαρμόσει το πείραμά της, θα πρέπει να ασφαλίσει το προσωπικό της σε άλλο ταμείο, δηλαδή στο ΙΚΑ, πληρώνοντας όμως υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές.

β)Η άρνηση των δημοσιογράφων και των περισσότερων εργαζομένων να συναινέσουν στην εργασία με... δόσεις και η απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις και νομικές διεκδικήσεις. Η διοίκηση της επιχείρησης ανησυχεί ότι η αυτή η σύγκρουση μπορεί να παραλύσει τις δύο εφημερίδες και μπορεί να την υποχρεώσει σε υψηλές αποζημιώσεις για τα όσα η ίδια παρανόμως δεν καταβάλει.

Εκπληξη προκαλεί πάντως η αλλαγή στάσης της Ενωσης Προσωπικού Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ), η οποία ανέλαβε το ρόλο του... εξαπτέρυγου της εργοδοσίας. Πώς? Στις διαβουλεύσεις έφτασε στο σημείο να προτείνει η ίδια (!) μεσοσταθμικές μειώσεις 11,5% για τους εργαζόμενους-μέλη της και πρόγραμμα δωδεκάμηνης διαθεσιμότητας για όποιον ενδιαφέρεται με περικοπή του μισθού του κατά 40%, αλλά πλήρη καταβολή των εργοδοτικών εισφορών του στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ). Το αντάλλαγμα? Η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά με την κρίσιμη υποσημείωση ότι, αν γίνουν απολύσεις, η επιχείρηση θα πληρώσει το τριπλάσιο της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η στάση της διοίκησης της επιχείρησης, η οποία στην αρχή αμφιταλαντεύτηκε, αλλά στο τέλος είπε «όχι» (!!) στη δελεαστική προσφορά της Ενωσης Προσωπικού Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ).
Προφανώς τα θέλει όλα, αλλιώς προτιμά το τίποτα... Ετσι λοιπόν συμβαίνει στην εποχή του μνημονίου: η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι
σαρωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: