Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΕΣΗΕΠΗΝ: για τις εφημερίδες ΤΟΛΜΗ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προβληματισμό, περίσκεψη και αγωνία για την τύχη δύο ιστορικών εφημερίδων της Κρήτης, προκαλούν τα όσα συμβαίνουν στις εφημερίδες ΤΟΛΜΗ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
Σε ότι αφορά την εφημερίδα ΤΟΛΜΗ, οι εργαζόμενοι της βιώνουν για πολλοστή φορά το θέατρο του παραλόγου, με διευθυντικά στελέχη που πηγαινοέρχονται χωρίς να καταλάβει κανείς το γιατί, επιχειρησιακά σχέδια που πότε αφορούν την ανάπτυξη και πότε κάνουν λόγο για συρρίκνωση της εφημερίδας και φιλοδοξίες για την έκδοση νέου φύλλου που κρατάνε όσο και τα εφήμερα σχέδια των ιδιοκτητών της.
Τούτη τη φορά οι συνάδελφοι κι ενώ ανέμεναν να τους παρουσιαστεί το σχέδιο για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, με μειώσεις μισθών που υποτίθεται θα εξασφάλιζε τις θέσεις εργασίας στην εφημερίδα, ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά απολύσεις( Λευτέρης Συμβουλάκης και Τάσος Βαρδάκης) με την υπόνοια πως θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Η ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί για μία ακόμα φορά τους ιδιοκτήτες της ΤΟΛΜΗΣ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αφουγκραζόμενοι τη δύσκολη συγκυρία να κατανοήσουν πως δεν μπορούν να παίζουν με τις τύχες και τις αντοχές των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αν πράγματι θέλουν να κρατήσουν την εφημερίδα, θα πρέπει να το κάνουν ενισχύοντας την και όχι πετσοκόβοντας προσωπικό και αμοιβές.
Την ίδια ώρα στην εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στην οποία είχαν επενδύσει οι εργαζόμενοι της για τη σωτηρία της, αποδεικνύεται «κενό γράμμα».
Εδώ και τέσσερις μήνες οι εργαζόμενοι έχουν ξεχάσει το «χρώμα» του χρήματος και στις συνεχείς οχλήσεις του προσωπικού ο ιδιοκτήτης κάνει λόγο για γραφειοκρατικά τερτίπια που δεν του επιτρέπουν να κάνει εκταμίευση του δανείου για τη αποπληρωμή των μισθών, ενώ στην ουσία έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Οι αντοχές και η υπομονή των συναδέλφων αλλά και των άλλων εργαζομένων έχει εξαντληθεί. Η Ένωση Συντακτών ζητεί από τον κ. Ζαγοριανίτη να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να αποπληρώσει άμεσα όλα τα δεδουλευμένα, ώστε η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με λογικές «χαρτζιλικιού» και προκαταβολών. Η ΕΣΗΕΠΗΝ θα είναι στο πλευρό των συναδέλφων σε ότι απόφαση κι αν πάρουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: