Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σενάρια τρόμου και εκ περιτροπής πειράματα στον «Αγγελιοφόρο»


«Σας δίνω διορία 48 ωρών ! Θα περιμένω έως την Παρασκευή να καταθέσετε εναλλακτική πρόταση, για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης κατά 15%. Διαφορετικά, από τη Δευτέρα θα εφαρμόσω την εκ περιτροπή εργασία!».

Αυτήν την απάντηση έδωσε χτες (Τετάρτη) ο γενικός διευθυντής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος Α. Κυριακίδης στους εκπροσώπους των εργαζομένων, όταν ζήτησαν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να επανεξετάσει η επιχείρηση τη στάση της, να μελετήσουν οι ίδιοι τα οικονομικά στοιχεία που τους δόθηκαν και να επανέλθουν στη διαβούλευση.

Ωστόσο, ο μάνατζερ του εκδοτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», ήταν κατηγορηματικός: «Δεν το συζητάω άλλο. Αρκετά μου φάγατε το χρόνο με τις διαβουλεύσεις».

Στη χτεσινή συζήτηση, η οποία κράτησε πάνω από τρεις ώρες, πήραν μέρος εκπρόσωποι των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών. Εκεί, ο μάνατζερ ανακοίνωσε ότι η εκ περιτροπής εργασία θα ισχύσει για το προσωπικό χωρίς άλλη αναβολή από τις 7 Φεβρουαρίου, εκτός αν οι εργαζόμενοι βρουν άλλο τρόπο, για να «μαζευτούν» 1,4 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο!

Αυτό είναι το ποσό που η θυγατρική του ΔΟΛ-Πήγασου θέλει να βάλει στα ταμεία της για το 2011, ώστε να καλύψει ένα μέρος από τις ζημίες (?) που φαίνεται να παρουσιάζει στον ισολογισμό της. Και το ποσό αυτό θέλει με κάθε θυσία να το εισπράξει εδώ και τώρα από τους ίδιους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι αυτοί αποτελούν την εύκολη λεία.
Ούτε συζήτηση όμως για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αναδιάταξη δυνάμεων και διόρθωση των αδυναμιών των δύο εφημερίδων. Αλλοι μιλούν για παθογένειες και άλλοι για παιδικές ασθένειες στον «Αγγελιοφόρο».

Πολλοί αναρωτιούνται το πώς η επιχείρηση θα καλύψει το υπόλοιπο μέρος της μαύρης τρύπας, που ισχυρίζεται ότι φτάνει στα 1,6 εκατ. ευρώ και το κυριότερο, το πώς θα ξεπεράσει την κρίση.
Οι περισσότεροι ωστόσο θέτουν ως υπόθεση εργασίας το ερώτημα αν οι όποιες θυσίες τους θα μπορούσαν να πιάσουν τόπο ή αν οι εργαζόμενοι είναι απλώς τα εύκολα θύματα ενός πειράματος.
Η διοίκηση λέει - επισήμως - πως θεωρεί την... κατάληξη αναπόφευκτη και στους εκπροσώπους των εργαζομένων δήλωσε χτες πως έχει ήδη επιλέξει «τον αργό από τον ξαφνικό θάνατο». Για ποιο λόγο λοιπόν ζητάει αιματηρές θυσίες, εάν ο ασθενής θα αποθάνει?

Κι όμως το Σεπτέμβριο του 2010 ήταν η ίδια η διοίκηση που έκανε γνωστό ότι οι δημοσιογράφοι του «Αγγελιοφόρου» πλήρωσαν τον φόρο αίματος που τους αναλογούσε (με την αποχώρηση κάποιων για διάφορους λόγους, π.χ. συνταξιοδότηση, εθελουσία έξοδος) και αναγνώριζε πως οι εργαζόμενοι είναι «η ψυχή της εφημερίδας».

Τώρα όμως ήρθε η ώρα του (νέου) πειράματος και του τεμαχισμού της «ψυχής» των εργαζομένων. Και η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη. Η Ενωση Συντακτών έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι λίστες ονομάτων όσων θα δουλεύουν με... δόσεις, δηλαδή από την προσεχή Δευτέρα, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν οι άλλες δύο ενώσεις, η Ενωση Προσωπικού και η Ενωση Τεχνικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: