Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

9,84 το ψήφισμα των εργαζομένων


ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι εργαζόμενοι του “Αθήνα 9,84”, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011, παρουσία και δύο μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εξέτασαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στον σταθμό, μετά και την απόφαση της διοίκησης για απομάκρυνση δεκάδων συναδέλφων.

Η συνέλευση ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ για τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης το προηγούμενο βράδυ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν - σε μια συγκυρία κατά την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της “εξυγίανσης” - τα στοιχεία για υπέρογκες μη λειτουργικές δαπάνες κατά τα παρελθόντα έτη.

Οι εργαζόμενοι προσκάλεσαν τον Γενικό Διευθυντή του σταθμού να εκθέσει στη συνέλευση το σκεπτικό των επιλογών της διοίκησης. Από την τοποθέτησή του συγκράτησαν, μεταξύ άλλων, την υπόσχεση για “εργασιακή ειρήνη μέχρι τον Ιούνιο”, καθώς και την διαπίστωση ότι, βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2011, οι δαπάνες του “Αθήνα 9,84” (καίτοι αντιστοιχούν περίπου στο 50% των περσινών) εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ το ποσό των 5 εκατ. που φέρεται διατεθειμένη να χορηγήσει η δημοτική αρχή – και άρα επείγει αντίστοιχη αύξηση των εσόδων.


Επιπλέον με ανησυχία πληροφορήθηκαν ότι και οι 92 συνάδελφοι των οποίων ανανεώθηκε χθες η σύμβαση για 3 μήνες, περιέρχονται (με την επίκληση νομικού κωλύματος) στην κατηγορία της σύμβασης έργου, με αποτέλεσμα περίπου 25 εξ αυτών να χάνουν την ασφάλισή τους. Απαίτηση της συνέλευσης είναι να υλοποιηθεί το ταχύτερο η εξαγγελία της διοίκησης για συμφωνία με την ΕΣΗΕΑ και το ΤΣΠΕΑΘ που θα επιτρέψει (κατά το προηγούμενο της ΕΡΤ) να ασφαλίζεται από την επιχείριση κατά το τρίμηνο αυτό το σύνολο των συμβασιούχων.


Οι εργαζόμενοι του “Αθήνα 9,84”:

- Αντιλαμβανόμαστε ότι καλούμαστε να δώσουμε μάχη υπεράσπισης της εργασιακής μας υπόστασης απέναντι στην αφόρητη πίεση που δημιουργεί γενικότερα το πλαίσιο του μνημονίου αλλά και ειδικότερα οι “αμαρτίες” που επί πολλά έτη και με διακομματική ευθύνη συσσωρεύθηκαν στον σταθμό.

- Αντιστεκόμαστε στη σαλαμοποίηση. Αδυνατούμε, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις συναδέλφων μας, να μπούμε στην λογική να επιλέξουμε ποιο μέλος του σώματός μας προτιμούμε να ακρωτηριασθεί. Αποκρούουμε τη φιλολογία που αντιμετωπίζει τους μεν απολυθέντες συλλήβδην ως “αργόμισθους” ή “αριστοκράτες” τους δε παραμένοντες ως “κολλητούς”. Αντιλαμβανόμαστε ότι η τύχη των μεν μπορεί άνετα να είναι αύριο και η τύχη των δε. Και αυτό δεν θα εξαρτηθεί από ψευδο-ηθικολογικές ταξινομήσεις, αλλά από το πολιτικό δεδομένο του πόσο βαθιά θα προχωρήσει η συρρίκνωση του προϋπολογισμού του σταθμού.




- Εκτιμούμε ότι στο άμεσο μέλλον ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερες απειλές που απαιτούν τη μέγιστη αγωνιστική εγρήγορση από μέρους μας: Η επιτυχία του εξαγγελλόμενου προγράμματος εξυγίανσης δεν έχει ακόμη κριθεί. Η “εργασιακή ειρήνη” που εξαγγέλλει η επιχείριση έχει ρητά ως ορίζοντα τον Ιούνιο. Το ενδεχόμενο της μετατροπής των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε. παραμένει ανοικτό. Οι φωνές που εισηγούνται ακόμη και το κλείσιμο του σταθμού είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν σωπάσει. Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στον “Αθήνα 9,84” (καθιστώντας θύματα, ει δυνατόν, τους πιο ευάλωτους συναδέλφους) δεν θα παραιτηθούν εύκολα από τις επιδιώξεις τους.

- Επιθυμούμε από την πλευρά μας να ξεπεράσουμε την κρίσιμη αυτή περίοδο με εξωστρέφεια, έχοντας κατά νού ότι δουλειά μας είναι να “λέμε τις ειδήσεις” και όχι να “είμαστε οι ειδήσεις”. Δουλειά μας είναι να χρησιμοποιούμε τα μικρόφωνα για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες και τα κινήματα των πολιτών.

- Υπενθυμίζουμε παράλληλα ότι η τύχη του Αθήνα 9,84 κάθε άλλο παρά πρόσφορο πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης αποτελεί.

- Καλούμε τη δημοτική αρχή να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για την επιβίωση του σταθμού, να εγγυηθεί την επαρκή χρηματοδότησή του, να δραστηριοποιηθεί για τη μη μετατροπή του σε Α.Ε., να υπερασπισθεί τον δημόσιο, ανεξάρτητο, πολυφωνικό, κοινωνικό, πολύπλευρα ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει.

- Καλούμε επίσης τα Σωματεία μας να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους στην καθοδήγηση και κάλυψη των συγκρούσεων που θα χρειασθεί να αποφασίσουμε.

- Υπερασπιζόμαστε τις Συλλογικές Συμβάσεις, που υπονομεύονται και απειλούνται.


ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ “ΑΘΗΝΑ 9,84”

Δεν υπάρχουν σχόλια: