Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Εκκενώνουν τον «Αγγελιοφόρο»...






Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί και πάλι στον «Αγγελιοφόρο», τη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η εργοδοσία με μεθοδευμένες κινήσεις καταργεί θέσεις εργασίας, συρρικνώνει το δημοσιογραφικό δυναμικό και αναστέλλει εκδοτικές δραστηριότητες.

Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, θυγατρικό σχήμα των Μπακατσέλου, Μπόμπολα και Ψυχάρη, όπου ανήκει ο «Αγγελιοφόρος», ανακοίνωσε χτες (Πέμπτη) ότι οδηγεί σε εθελουσία έξοδο 6 δημοσιογράφους - επιτελικά στελέχη, απολύει 2 συντάκτες και διακόπτει τη λειτουργία του free press εντύπου «Διαδρομές», το οποίο μοιραζόταν δωρεάν σε διάφορα κεντρικά σημεία, αλλά και σε λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η επιχείρηση περιορίζει τον αριθμό του προσωπικού τουλάχιστον κατά 4-5 άτομα στο περιοδικό «Close Up», στις διοικητικές υπηρεσίες και στην εκτυπωτική μονάδα «Φίλιππος» στο Κιλκίς.

Η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ έκανε γνωστό στα μέσα Απριλίου ότι θέλει το αμέσως επόμενο διάστημα να απομακρύνει συνολικά γύρω στους 40-50 εργαζόμενους από τα γραφεία της εφημερίδας και τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου. Τι επικαλείται γι΄ αυτή τη σφαγή? Τις ζημίες του πρώτου τριμήνου του 2011, οι οποίες παρουσιάζονται κατά πολύ αυξημένες, σε σχέση με πέρσι (κοντά στο 1 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και περίπου 3,5 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση).

Μετά τις χτεσινές δραματικές εξελίξεις η δημοσιογραφική «πιάτσα» της Θεσσαλονίκης βοά από φήμες και φοβάται ότι όσα συμβαίνουν είναι η αρχή των μαζικών «εκκαθαρίσεων» που έχουν εξαγγελθεί.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας
- Θράκης έκλεισε συμφωνία με την εργοδοσία και ζήτησε από τους δημοσιογράφους-μέλη της να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών 12,5%, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για ένα χρόνο. Το ίδιο έκαναν και τα άλλα δύο σωματεία, η Ενωση Προσωπικού Θεσσαλονίκης και η Ενωση Τεχνικών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, αυτές οι ατομικές συμβάσεις προβλέπουν ότι, αν ο εκδοτικός όμιλος παρουσιάσει ζημίες μεγαλύτερες απ΄ αυτές που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του ή αν κλείσει ένα τμήμα του ομίλου, τότε ο εργοδότης επιτρέπεται να κάνει ομαδικές
απολύσεις χωρίς δεύτερη συζήτηση (βλέπε στο
http://financialcrimesnews.blogspot.com/2011/03/blog-post_5761.html και στο
http://asyntaxtostypos.wordpress.com/2011/03/04/).

Τώρα η ΕΣΗΕΜ-Θ μιλάει για ανατροπή των συμφωνηθέντων και για κακοπιστία της εργοδοσίας, παρά την καλή θέληση και το πνεύμα συνεργασίας που, όπως λέει, έδειξε η ίδια. Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει «απογοήτευση και αγανάκτηση» για τις δύο απολύσεις δημοσιογράφων, κάνει λόγο για «παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας που πρόσφατα καταρτίστηκε» και καλεί τη διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ «να μεριμνήσει ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση». Τέλος, δηλώνει ότι «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων».



Ολη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ στο h
ttp://www.esiemth.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=gr&page=545&NewsItem=1078).


Περισσότερες πληροφορίες στο blog της συνδικαλιστικής παράταξης «Ασύνταχτος
Τύπος» (http://asyntaxtostypos.wordpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: