Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Καταδίκη εργοδότη σε τέσσερις μήνες φυλάκιση


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΜΕΛ

Αριστοτέλους Βαλαωρίτου 7Β & Κωνσταντίνου Δαβάκη
Μυτιλήνη Λέσβου 81100
6932036696 & 6938651754
semmel@hotmail.gr

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου χαιρετίζει πανηγυρικά την πρώτη νίκη των απολυμένων εργαζομένων της πρώην Ημερήσιας Εφημερίδας Λέσβου «Αιολικά Νέα» στο δίκαιο αγώνα τους για την υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους για αποζημίωση, αποδοχές και ασφάλιση σύμφωνες με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Την Τρίτη 29 Μαρτίου το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης αναγνώρισε ότι ο συνάδελφος δημοσιογράφος Νίκος Κασκαράς δεν πληρωνόταν από τον εργοδότη Γιώργο Κονδυλούδη με τις υποχρεωτικές βάσει νόμου αποδοχές της Συλλογικής του Σύμβασης και καταδίκασε τον τελευταίο σε τέσσερις μήνες φυλάκιση. Παρά, λοιπόν, τις συνεχείς επικλήσεις του κ. Κονδυλούδη για δήθεν «παράνομες» και «ανήθικες» πράξεις εναντίον του, την Τρίτη αποδείχτηκε περίτρανα ποιος ήταν εκείνος που απαξίωνε έμπρακτα το νόμο παραβιάζοντάς τον επιδεικτικά. Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, η εμμονή του εργοδότη να προσάπτει ποινικά αδικήματα στους πρώην απολυμένους και το Σωματείο μας δεν αναιρεί την εδώ και 13 μήνες προκλητική παράλειψη τήρησης της υποχρέωσής του, για αποζημίωση τόσων ανθρώπων που απέλυσε ξαφνικά, βάζοντας λουκέτο στην εφημερίδα του. Κάθε άλλη συζήτηση είναι φανερό πως αποτελεί πρόσχημα για τον αποπροσανατολισμό από το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά τα δίκαια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματά μας:

- Καμία δίωξη στους απολυμένους και το Σωματείο
- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους απολυμένους

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


Με τα επισυναπτόμενα δελτία Τύπου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους εργαζόμενους και στο Σωματείο, οι ΕΛΜΕ Λέσβου και Σάμου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Λέσβου αλλά και το Σωματείο Ελαστικά Εργαζομένων Εκπαιδευτικών Βορείου Αιγαίου. Ενδεικτικά αναρτούμε το ψήφισμα της ΕΛΜΕ Σάμου.



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΜΟΥ


Διαμαρτυρόμαστε κατηγορηματικά για τη δίωξη που ασκείται στους απολυμένους πρώην εργαζόμενους της Ημερήσιας Εφημερίδας Λέσβου «Αιολικά Νέα», που οδηγήθηκε σε παύση λειτουργίας τον Φεβρουάριο του 2010. Η δίωξη ασκείται κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο πρώην εκδότης της αφημερίδας Γιώργος Κονδυλούδης, εξαιτίας ενημερωτικού εντύπου που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στη Λέσβο σε υπεράσπιση του δίκαιου αιτήματός τους για επαναλειτουργία της εφημερίδας και επάνοδο στις θέσεις εργασίας τους.
Διαμαρτυρόμαστε επίσης για τη δίωξη που έχει ασκηθεί σε όλα τα μέλη του τέως Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) επειδή κατά τη θητεία τους άσκησαν την αυτονόητη υποχρέωσή τους να εκδώσουν ανακοίνωση συμπαράστασης στους απολυμένους συναδέλφους τους, όταν ο εργοδότης έπαυσε τη λειτουργία της εφημερίδας. Η αλληλεγγύη δεν διώκεται και δεν ποινικοποιείται.
Η πρόκληση διαμαχών για το περιεχόμενο του ενημερωτικού εντύπου και για εκείνο της ανακοίνωσης του ΣΕΜΜΕΛ είναι προσχηματική, και στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό από την υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώσει τους εργαζομένους που απέλυσε, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα – 13 μήνες μετά. Το δικαίωμα του απολυμένου εργαζόμενου στην αποζημίωση είναι αδιαπραγμάτευτο.
- Καμία δίωξη
- Οι αποζημιώσεις στους εργαζομένους



Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ
Ο πρόεδρος Ο γραμματέας
Γιάννης Κελεσίδης Νίκος Παπαβασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: