Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Οι εξελίξεις στον "Αγγελιοφόρο"

Ολες οι τελευταίες εξελίξεις (απόγευμα Παρασκευής 15 Απριλίου 2011) καταγράφονται στο blog της συνδικαλιστικής παράταξης «Ασύνταχτος Τύπος».
Ερχονται μαζικές εκκαθαρίσεις δεκάδων εργαζομένων εντός των ημερών.
Σήμερα συνεδριάζει το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ και ασχοληθεί με το όλο ζήτημα.


Αγγελιοφόρος: Η εργοδοτική τρόικα των Μπόμπολα – Ψυχάρη – Μπακατσέλου ζητά την «περικοπή» 50 θέσεων εργασίας…

Σήμερα (Παρασκευή) το απόγευμα μετά από συνάντηση εκπρόσωπων των εργαζομένων με τον οικονομικό διευθυντή του συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου», ανακοινώθηκε στους συντάκτες, υπαλλήλους και τεχνικούς της εφημερίδας, ότι η εταιρία αποφάσισε να περικόψει 40-50 θέσεις εργασίας λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Η «πρόταση» προβλέπει την περικοπή των 40-50 θέσεων εργασίας αρχικά μέσω του συστήματος της οικειοθελούς αποχώρησης ή αλλέως της εθελούσιας εξόδου. Δόθηκε διορία μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη. Στη συνέχεια δόθηκε ακόμα μία εβδομάδα διορία. Η επιλογή, μάθαμε, αυτών που θα «αποχωρήσουν οικειοθελώς» θα είναι της εταιρίας. Το δέλεαρ είναι ότι εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, οι οικειοθελώς… απολυμένοι θα λάβουν ακόμα ένα μισθό.
Όμως όπως ανακοινώθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει τμηματικά. Δηλαδή σε δόσεις διότι προφανώς δεν υπάρχει ρευστό. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος με το σύστημα της εθελούσιας αποχώρησης, θα ακολουθήσουν απολύσεις. Η εταιρία επικαλείται τις ζημιές του πρώτου τριμήνου για να προχωρήσει στην μείωση των θέσεων εργασίας.
Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα οι εργαζόμενοι στον Αγγελιοφόρο δέχθηκαν, μετά από διαβούλευση της εργοδοσίας με την διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μείωση κατά 12,5% των μισθών που προβλέπει η ΣΣΕ του 2009 (υπάρχουν προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις και το σχετικό κείμενο της σύμβασης). Επτά από τους εργαζόμενους δεν υπέγραψαν και εργάζονται εκ περιτροπής 4 ημέρες την εβδομάδα (νόμος 3846 του Λοβέρδου του γνωστού… σοσιαληστή).
Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Είχαμε προειδοποιήσει ότι οι ατομικές συμβάσεις ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια. Έχουμε καιρό για κριτική και για… περίσκεψη διότι κάποιοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα που πρέπει.
Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε εργασιακή συνέλευση (την Κυριακή το πρωί;) και με ψυχραιμία αλλά και με αγωνιστική αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Επιμένουμε: κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Καμία απόλυση στο βωμό των ζημιών και των κερδών των αφεντικών.
Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.
Συνάδελφοι, να συμπαρασταθούμε όλοι στην προσπάθεια να αποκρουστούν οι απολύσεις, ο αυταρχισμός και οι περικοπές παντού. Κανένας αναλώσιμος, κανένας μόνος του…

Δεν υπάρχουν σχόλια: