Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Στο πλευρό της συναδέλφου

Πέμπτη 19/5 μια υπόθεση συνδικαλιστικής δίωξης φθάνει στα δικαστήρια. Η συνάδελφος Ιωάννα Καζάκου, εκλεγμένη συνδικαλιστική εκπρόσωπος των συντακτών που εργάζονται στις Αττικές Εκδόσεις, μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΠΗΤ, προσφεύγει για να διεκδικήσει την ανάκληση της απόλυσής της.
Η Ι.Κ. μαζί με άλλους συναδέλφους της πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για να αποτραπεί η μείωση των αποδοχών που ο επικεφαλής του Ομίλου των Αττικών Εκδόσεων και πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού τύπου επέβαλε τελικά χρησιμοποιώντας μια άκρως εκβιαστική τακτική.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με συνελεύσεις, στάσεις εργασίας, απεργίες. Πολλοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν μέχρι τέλους να υπογράψουν. Τρεις από αυτούς, ανάμεσά τους και η εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ, απολύθηκαν.
Ο Όμιλος των Αττικών Εκδόσεων, από το περασμένο καλοκαίρι πρωτοστάτησε στις αντεργατικές επιδιώξεις. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκβιασμοί ήταν το οπλοστάσιο που χρησιμοποίησε η εργοδοσία του Ομίλου, υλοποιώντας στην πράξη αυτό που ο επικεφαλής του Ομίλου ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου επιδιώκει να περάσει και ως συλλογική «διεκδίκηση» των εργοδοτών: κατάλυση της συλλογικής σύμβασης, αφαίρεση κατακτήσεων, δραματική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον Τύπο. Δεν είναι τυχαίο που οι απολύσεις ανακοινώθηκαν την ημέρα που η ΕΣΠΗΤ ζήτησε τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ για την κατάρτιση της νέα συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η απόλυση των εργαζομένων στις Αττικές Εκδόσεις, μια άκρως επιθετική και εκδικητική ενέργεια, οριοθέτησε τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι εργοδότες και στον περιοδικό τύπο απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα. Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, μια προσπάθεια να τσακιστεί όποια αγωνιστική προσπάθεια οικοδομήθηκε από τα κάτω. Λίγες μέρες μετά τις απολύσεις στις Αττικές Εκδόσεις, ακολούθησαν απολύσεις και στην ΙΜΑΚΟ (ανάμεσά τους και εκλεγμένων συνδικαλιστών).
Η επόμενη μέρα, τόσο στις Αττικές Εκδόσεις, όσο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του Τύπου, είναι ακόμα χειρότερη. Οι μειώσεις μισθών συνεχίζονται. Η καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας και μοιρολατρικής αποδοχής των πάντων είναι η «χαρά του εργοδότη».
Γι αυτό και είναι ακατανόητη η σιωπηρή πορεία του σωματείου μας προς την δικαστική προσφυγή. Αντί να διεκδικήσει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την επαναπρόσληψη της Ιωάννας Καζάκου, αλλά και όλων των συναδέλφων που άδικα, καταχρηστικά και παράνομα απολύθηκαν, αντί να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους και τις άλλες ενώσεις του Τύπου, αντί να κηρύξει το ελάχιστο – μια στάση εργασίας, όπως πρότεινε το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ στην πρόσφατη συγκέντρωση της ΕΣΠΗΤ (που είχε εξαγγελθεί ως τακτική συνέλευση…) ώστε να διευκολύνει την παρουσία εργαζομένων και συναδέλφων της Ιωάννας στη δίκη, η πλειοψηφία της διοίκησης καλύπτεται πίσω από την δράση του νομικού συμβούλου.
Το Παρατύπως καλεί τους εργαζόμενους τόσο στις Αττικές Εκδόσεις, όσο και σε όλο τον περιοδικό τύπο να απαιτήσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ακύρωση της απόλυσης.
Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή την ΕΣΠΗΤ να δημοσιοποιήσει την υπόθεση και να ζητήσει τη μέγιστη συμπαράσταση ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη. Καλούμε επίσης κάθε εργαζόμενο που μπορεί να παραβρεθεί την Πέμπτη 19 Mαίου στις 11.30 πμ., στο κτίριο 4 της Ευελπίδων, ως έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στη διωκόμενη συνάδελφο.
Κάθε υποχώρηση στις επιθέσεις της εργοδοσίας, σημαίνει αποδοχή του εργασιακού μεσαίωνα που κυβέρνηση και εργοδότες απεργάζονται και εφαρμόζουν στα μαγαζιά χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση του Μνημονίου.

Κανείς εργαζόμενος μόνος του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: