Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ναι στις απεργίες μαζί με όλους, ναι στην ενημέρωση του κόσμου

Υπέρ της συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις με τη ΓΣΕΕ και τα άλλα συνδικάτα, τάχθηκε στην ομιλία του στο 6o συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, ο εκπρόσωπος των Financial Crimes και εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή Μωυσής Λίτσης.
«Δεν είμαστε εργαζόμενοι όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα;» αναρωτήθηκε ο συνάδελφος, υπενθυμίζοντας το μπαράζ αντεργατικών νόμων (μείωση αποζημιώσεων, διευκόλυνση απολύσεων) που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι έχουν άμεση σχέση και με το επάγγελμα του δημοσιογράφου.
Όσο για την ενημέρωση που επιστρατεύεται ως δικαιολογία για να μην απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μαζί με τους υπόλοιπους, ο Μωυσής Λίτσης υπενθύμισε την υποχρέωση των ίδιων των εργαζόμενων να ενημερώνουν τον κόσμο, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν τόσο η ΕΣΗΕΑ, όσο και η ΠΟΕΣΥ, με έκδοση απεργιακών φύλλων, μετάδοση ειδήσεων σχετικών με την απεργία από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες, ενημέρωση μέσω ιντερνέτ κλπ.
«Η απαξίωση των ΜΜΕ δεν οφείλεται στο γεγονός ότι απεργούμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά στο ότι με ευθύνη δική μας, των συνδικαλιστικών μας ενώσεων, οι εφημερίδες έχουν μετατραπεί σε σακούλες σουπερμάρκετ και τα κανάλια σε τηλεόραση σκουπίδια», τόνισε.
Ο Μ. Λίτσης επεσήμανε ακόμη, ότι η τριετία του απερχόμενου Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ δεν κατάφερε ούτε μια μικρή έστω νίκη υπέρ των εργαζομένων. «Πως φθάσαμε εδώ;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στην κοινή διαπίστωση πολλών από τους ομιλητές για την κακή κατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο.
Φθάσαμε εδώ γιατί, πριν ακόμη την κρίση που χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να ξεθεμελιωθούν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων ανεξαιρέτως, τα σωματεία μας δεν υπερασπίστηκαν, ως όφειλε τους συναδέλφους, όταν γινόντουσαν απολύσεις, πριν ακόμη την οικονομική κρίση.
Χρειάζεται αλλαγή πορείας του συνδικαλισμού στο χώρο των ΜΜΕ, κατέληξε, ειδάλλως κινδυνεύουμε να μην υπάρχει νόημα ύπαρξης στο επόμενο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Και η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει μόνο στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού συνδικάτου τύπου, με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, οι οποίοι ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την εργασιακή λαίλαπα που έχει ήδη έλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: