Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Για την απεργία των τεχνικων στο "Κόκκινο"


Παρακατω δημοσιεύουμε άρθρο τουγραμματεα του Συνασπισμού στην κυριακάτικη Αυγη για την απεργία των τεχνικών της ΕΤΕΡ στον ραδιοσταθμο κόκκινο. Το μονο σχόλιο που θα κανουμε είναι ότι είναι τουλάχιστον "άκομψο" να την "πεφτει" πολιτικός χώρος σε σωματείο επειδή κάνει "σωστά την δουλειά του".

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/07/2011
Όλο το Κόμμα, με αναλυτικό τρόπο, γνωρίζει τη δύσκολη οικονομική κατάστασή μας. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στην "Αυγή" και το "Κόκκινο". Κατά κύριο λόγο η παρούσα κατάσταση οφείλεται στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 30% από το 2010 και μετά και στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος του Κόμματος από τραπεζικό δανεισμό. Έχουν παρθεί μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων ώστε το Κόμμα να μην εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για μια μεγάλη οργανωτική και πολιτική προσπάθεια που με ευθύνη έχουμε αναλάβει και η οποία ήδη αποδίδει καρπούς. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται και στην κατανόηση και βοήθεια των εργαζομένων στο Κόμμα, την "Αυγή", το "Κόκκινο" και των 15 επαγγελματικών στελεχών. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, παρά τις δυσκολίες, οικονομικές και οικογενειακές, δίνει απλόχερα αυτή τη βοήθεια. Στις αρχές Ιουλίου η Ένωση Τεχνικών (ΕΤΕΡ) αποφάσισε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα των 8 μελών της στο "Κόκκινο" με απεργία. Στη συνέλευση όλων των εργαζομένων στο "Κόκκινο" παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά το σύνολο της κατάστασης και ζητήθηκε επιπλέον ανοχή και αντοχή. Έγινε και συνάντηση με το Προεδρείο της ΕΤΕΡ, όπου συμφωνήθηκε εγγράφως ότι η αποπληρωμή θα γίνει έως τις 20 Ιουλίου όπου πιθανολογούσαμε ότι θα είχε αποδοθεί η κρατική χρηματοδότηση (η οποία δεν έχει αποδοθεί ακόμη). Συγχρόνως συνεχίζαμε την προσπάθεια ανεύρεσης πόρων. Στις 19 Ιουλίου καλέσαμε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο "Κόκκινο" και ζητήσαμε ολιγοήμερη παράταση αποπληρωμής τους έως το αργότερο την Τρίτη 26 Ιουλίου. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ συμφώνησαν. Επειδή δεν προσήλθε ο εκπρόσωπος της ΕΤΕΡ, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΤΕΡ, ο οποίος "ως απάντηση" προκήρυξε 48ωρη απεργία! Στη συνέχεια ως αποτέλεσμα μόνιμων προσπαθειών μας, εγκρίθηκε στις 20 Ιουλίου ένα ποσό προείσπραξης 300.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Η προείσπραξη των 300.000 ευρώ δόθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου και ανακοινώσαμε στους εργαζόμενους ότι η πληρωμή θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Με τα χρήματα αυτά πληρώσαμε εκκρεμότητες στους εργαζόμενους στο Κόμμα και το "Κόκκινο" και πάγιους λογαριασμούς. Επικοινωνήσαμε και πάλι με τον πρόεδρο της ΕΤΕΡ για να τον ενημερώσουμε για την εξέλιξη και πήραμε την απάντηση ότι η απεργία των τεχνικών δεν θα σταματήσει, τουλάχιστον ως την ώρα της πληρωμής. Είναι φανερό πως το Κόμμα αντιμετωπίζεται ως κλασικός εργοδότης και η οικονομική δυσκολία γίνεται στοιχείο πίεσης. Μπορεί αυτό να συνεχισθεί; Μπορεί η συνδρομή του μέλους του Κόμματος να βρίσκει τέτοια ανταπόδοση; Τι θα γίνει στην αμέσως επόμενη δύσκολη περίοδο;
Αυτή είναι η αλήθεια για την 48ωρη απεργία των τεχνικών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στην "Αυγή", το "Κόκκινο" και το Κόμμα για την αντοχή και την υποστήριξη που παρέχουν στο Κόμμα και την πολιτική και κοινωνική προσπάθεια που καταβάλλει. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε ώστε το Κόμμα να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό, ακόμη πιο χρήσιμο στην κοινωνία.
Δημήτρης Βίτσας
Γραμματέας της ΚΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: