Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΕΣΗΕΑ Ποιος φοβάται την πλατεία;

Στον ΠΗΓΑΣΟ(ΕΘΝΟΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ) απολύονται όσοι υψώνουν φωνή αντίστασης, ενώ παράλληλα οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, απεμπολώντας δικαιώματα που με κόπο και αγώνες κατακτήθηκαν.
Στον ΔΟΛ(ΝΕΑ, ΒΗΜΑ) η διοίκηση επισείει την απειλή απολύσεων, ατομικών συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας. Στην Ελευθεροτυπία επικρατεί αβεβαιότητα για το αν η εξόφληση στο τέλος του μήνα γίνει κανονικά και αν το περιβόητο «μπίζνες πλαν» που έχει παραδώσει η εταιρία «Γκραν Θόρτον» στη διοίκηση της εφημερίδας προβλέπει μαζικές απολύσεις…
Στο ΤΣΠΕΑΘ, το ταμείο για τις συντάξεις των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, συζητούν, άκουσον άκουσον, την ιδέα να επιχορηγηθούν οι εκδότες με 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ταμείου, υπό τον όρο να μην γίνουν απολύσεις(!).
Κι’ όμως η ΕΣΗΕΑ όχι απλώς κοιμάται αλλά φροντίζει με το πρόσχημα της μη εκλογής προεδρείου, να σιγοντάρει την επίθεση των εργοδοτών, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αρκούμενη σε χλιαρές ανακοινώσεις, κατανόηση… και επιδιώξεις για ραντεβού…
Αυτοί μάλιστα που έχουν οδηγήσει το σωματείο των δημοσιογράφων στο τελευταίο σκαλοπάτι ανυποληψίας, βγάζουν και γλώσσα από πάνω. Όπως έκανε ο επικεφαλής της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων(ΚΕΔ) Δ. Τσαλαπάτης, μιας παράταξης στους κόλπους της οποίας στεγάζεται ο πολύς «κ. Χατζάρας», γνωστός από τα διαγγέλματα του στους «πατριώτες» της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα.
Σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τους συναδέλφους που μαζεύτηκαν προ ημερών στην ΕΣΗΕΑ για να πιέσουν το διοικητικό συμβούλιο να βγάλει επιτέλους προεδρείο και να ηγηθεί του αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ κατά της επίθεσης των εργοδοτών που απολύουν, μειώνουν μισθούς και ξεκληρίζουν όσους αντιστέκονται, ότι «Μετέτρεψαν σε ... πλατεία και την Ένωση»… Μακάρι να είχε περάσει τους τείχους της Ακαδημίας 20, το πνεύμα της πλατείας και οι συνάδελφοι να είχαν μιμηθεί τους χιλιάδες αγανακτισμένους συμπολίτες, που ούτε ΜΑΤ φοβήθηκαν, ούτε να το βάζουν κάτω δείχνουν.
Η ΚΕΔ δεν φείδεται μάλιστα επιθέσεων κατά των παρατάξεων του αριστερού χώρου(Τρίμης, Financial Crimes, Διακλαδική ΜΜΕ, όπως με απαξίωση γράφει), βάζοντας στην ιστοσελίδα και φωτό από διαδήλωση εργαζομένων στα ΜΜΕ. Λες και δεν είναι προς τιμήν των συναδέλφων που αντιδρούν και διαδηλώνουν αντί να περνούν την ώρα σε ίντριγκες και λάσπες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Όμως αν οι παρατάξεις της «κεντροδεξιάς», ΚΕΔ(Τσαλαπάτης), Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία(Κυρίτσης) συν την υποτιθέμενη «αριστερή» «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση»(Κανέλλης) είναι γνωστό ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ηγηθούν του αγώνα και παθαίνουν αλλεργία όταν ακούν κινητοποιήσεις, καταλήψεις και απεργίες…, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παρατάξεις της αριστεράς. Και κυρίως η ελεγχόμενη από το ΠΑΜΕ Δημοσιογραφική Συνεργασία και οι «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» της άλλοτε «ριζοσπάστριας» Νανάς Νταουντάκη, που αν και υπάρχει πλειοψηφία των «Έξι», αρνούνται να μετάσχουν ακόμη και σε αναλογικό προεδρείο με τους εκπροσώπους της «Συσπείρωσης» και της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή», οδηγώντας τον κλάδο στην οριστική ήττα…
Θα τους αφήσουμε; Η απάντηση ανήκει απλά στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, αν δεν θέλουν να γίνουν ένα ακόμη στατιστικό δεδομένο στις αυξανόμενες ουρές των ανέργων ή αυτών που αμείβονται για μια μπουκιά ψωμί…

ΜΩΥΣΗΣ ΛΙΤΣΗΣ-Financial Crimes-Αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: