Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)




Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων


Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) ξεκίνησαν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στον Υμηττό από την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα μήνα πράγμα που συμβαίνει συστηματικά εδώ και ένα χρόνο. Μόνο με κινητοποιήσεις και επισχέσεις εργασίας καταφέρνουν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την επιχείρηση.
Ήδη στο νέο μνημόνιο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ΕΕ να ξεπουλήσει το 98% της εταιρίας σε διάφορους κερδοσκόπους, που λιγουρεύονται εδώ και χρόνια την τεχνογνωσία και τις υποδομές της εταιρίας, αλλά και τα φιλέτα γης που ανήκουν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Η τεράστια έκταση στο Υμηττό (μόλις λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το ΜΕΤΡΟ) ανασταίνει διάφορους «πεθαμένους» κερδοσκόπους γης, ντόπιους ή ξένους. Και προφανώς η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει εκατοντάδες απολύσεις είτε απ’ ευθείας είτε με τη μορφή της «εργασιακής εφεδρείας» δηλ για ένα χρόνο να παίρνει ο εργαζόμενος το 50% του βασικού μισθού και στη συνέχεια απολύεται, και όταν και εάν ανοίξουν θέσεις εργασίας, τότε θα δώσει εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ.
Γι’ αυτό, κυβέρνηση και υπουργείο για να εξυπηρετήσουν αυτήν την προοπτική, πετσοκόβουν δραστικά τις αποζημιώσεις απόλυσης και συνταξιοδότησης, και προσπαθούν να καταργήσουν ένα ξεχωριστό ασφαλιστικό συμβόλαιο που είχαν οι εργαζόμενοι και πλήρωναν χρόνια γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, για να μπορέσουν να διευκολύνουν το ξεπούλημα της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ προσπαθούν διοίκηση και υπουργείο εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα είναι παρά πολύ «φτηνοί» και θα μπορεί είτε το κράτος, είτε ο ιδιώτης που θα αγοράσει την επιχείρηση, να τους «ξεφορτωθεί» χωρίς ιδιαίτερο κόστος.
Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν δίκιο στον αγώνα που δίνουν και χρειάζονται τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας για να νικήσουν. Γιατί δίνουν μάχη συνολικά ενάντια στο νέο μνημόνιο που ψήφισε πριν λίγες βδομάδες η κυβέρνηση μέσα σε τόνους χημικών και πρωτοφανούς αστυνομικής βίας. Στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ χρειάζεται να σταθούν απεργιακά και με καταλήψεις όλα τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ που δίνουν την ίδια μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Τα ΕΛΤΑ το ΤΤ, οι αστικές συγκοινωνίες, η ΠΟΣΠΕΡΤ ο ΟΠΑΠ. Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα μεγάλο απεργιακό μπλοκ που να δώσει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι ούτε μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπορέσει να περάσει τίποτε από τα μέτρα της.
Και μπορούμε να την νικήσουμε γιατί η κυβέρνηση είναι απομονωμένη από τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Φάνηκε στις απεργίες στις 28 και 29 Ιουνίου. Η κυβέρνηση, χρειάστηκε να επιστρατεύσει τόνους δακρυγόνων και χημικών, χιλιάδες αστυνομικούς και ΜΑΤ για να μπορέσει τελικά να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και μόνο αυτά είναι τα στηρίγματα της στην κοινωνία. Η Μπακογιάννη, το ΛΑΟΣ και τα ΜΑΤ.
Γιατί απέναντι στα διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα της είναι μονόδρομος, υπάρχει λύση. Η κυβέρνηση του Παπανδρέου μπορεί να υπερηφανεύεται για την συμφωνία στην ΕΕ αλλά λέει ψέματα. Αυτό που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι να διασώσουν τις τράπεζες και να μας φορτώσουν αβάστακτα βάρη για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Θα μας βάλουν να πληρώσουμε μόνο για τόκους, 450 δις (πολύ περισσότερο από το σύνολο του χρέους) τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Κόντρα στην κινδυνολογία ότι το μπλοκάρισμα του Μνημόνιου θα φέρει τη χρεοκοπία και θα μας αφήσει όλους άνεργους και απλήρωτους, πρέπει να αναδείξουμε την εργατική εναλλακτική λύση: στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους εδώ και τώρα, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Κάθε βδομάδα οι τραπεζίτες εισπράττουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε τοκοχρεολύσια από το ελληνικό δημόσιο. Να πού υπάρχουν τα λεφτά ώστε να μην κοπεί κανένας μισθός, κανένα σχολείο ή νοσοκομείο και να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους όλοι οι απολυμένοι. Γι’ αυτό διεκδικούμε στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, και επιμένουμε ότι κάθε απεργιακή επιτροπή είναι ένα βήμα για να επιβάλουμε τον εργατικό έλεγχο και τη γνήσια λύση των εργατών.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) και καλεί όλα τα συνδικάτα να στηρίξουν αυτόν το αγώνα μέχρι τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: