Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Έρχονται οι «ανεξάρτητοι αξιολογητές» στην ΕΡΤ


...φωτο ανεξάρτητοι αξιολογητές εργαζομένων...

Πολύ σάλτσα και παχιά λόγια, διόλου όμως πρωτότυπα, όπως επεσήμαναν και οι συνάδελφοι του ραδιοτηλεοπτικού ρεπορτάζ, που κάλυπταν τη συνέντευξη, ήταν οι ανακοινώσεις του κ. Μόσιαλου για την ΕΡΤ. Και ήταν το σχέδιο της «πρώτης φάσης» όπως ο ίδιος είπε, άρα θα έχει και συνέχεια.

Για την ταμπακιέρα όμως και αναφερόμαστε στα εργασιακά, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε όσες ερωτήσεις του έγιναν. Παρέπεμπε συνεχώς στο κοντινό μέλλον, στα πορίσματα της «ανεξάρτητης» επιτροπής που θα «αξιολογήσει» τους εργαζόμενους. Εκεί ακριβώς είναι και το δόκανο, εκεί θα υπάρξει και το πεδίο αντιπαράθεσης. Μέχρι τότε, ότι δεν χρειάζεται νομοθετική αποτύπωση, «θα προχωρήσει άμεσα».

Απέφυγε επίσης επιμελώς να αναφερθεί σε ζητήματα κακοδιαχείρισης (παρέπεμψε στη δικαιοσύνη που ασχολείται με αυτά), ξεχνώντας όμως να μας πει για το όσα γίνονται ακόμα και τώρα, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Γιατί για κάποιους σαν να μην άλλαξε μια μέρα που λέει και το τραγούδι, αφού με υψηλή και σε ορισμένες περιπτώσεις και διακομματική πολιτική κάλυψη και ασυλία πίνουν σποραδικά τον καφέ τους (όποτε, όταν και άμα έρχονται για λίγο), απολαμβάνουν πέτσινες υπερωρίες και πάσης φύσεως μπόνους και διασκεδάζουν με τις κατά καιρούς εκθέσεις ιδεών των περαστικών από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Γιατί ξέρουν ως αυλικοί και παρακοιμώμενοι παπαγάλοι της εκάστοτε εξουσίας, από όποιο μετερίζι βρεθούν, ότι αυτή τους έχει ανάγκη για να προχωρήσει τις αντεργατικές επιλογές της εναντίον του κόσμου της δουλειάς.

Επί της ουσίας, εκτός της συρρίκνωσης της ΕΤ1, του κλεισίματος της Ραδιοτηλεόρασης και μιας νεφελώδους παραγωγής τοπικού προγράμματος στις περιφερειακές ΕΡΑ, όλες οι εξελίξεις στα εργασιακά ξορκίζονται στην κατεύθυνση των «ανεξάρτητων αξιολογητών».


Πριν μερικά χρόνια ένας «ανεξάρτητος αξιολογητής», με χρυσά μανικετόκουμπα, οδηγό στο πολυτελές του αυτοκίνητο και γραμματέα για να καταγράφει τις απαντήσεις των εργαζομένων, είχε περάσει από «αξιολόγηση» ομάδες εργαζομένων στην ΕΡΤ για να διαπιστώσει «χαμηλό ηθικό». Ήταν αναμενόμενο όταν οι περισσότεροι ήταν συμβασιούχοι έργου με αμοιβές κάτω από τις ΣΣΕ.

Επίσης ο κ. Μόσιαλος αρνήθηκε να απαντήσει αν αυτά είναι και κατευθύνσεις από την τρόικα, με «ποιητικές» απαντήσεις ότι τον ενδιαφέρει το μέλλον και το τι πρέπει να γίνει.
Κουβέντα επίσης για ζητήματα όπως τα προγράμματα εθελούσιας συνταξιοδότησης για όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Συγκινηθήκαμε και σχεδόν δακρύσαμε (για πρώτη φορά άνευ δακρυγόνων την τελευταία διετία) όταν τον ακούσαμε νε λέει ότι τα δημόσια ΜΜΕ δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, ή κάποιο κόμμα, ή τα συνδικάτα, αλλά στο λαό και θυμηθήκαμε ότι στην ΕΡΤ σχεδόν λιποθυμούσαν όταν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο συνάδελφος Γ. Αυγερόπουλος έλεγε ότι στις 28 και 29 Ιουνίου εδάρη ανηλεώς από τα ΜΑΤ όπως και χιλιάδες άλλοι ειρηνικοί διαδηλωτές και ακολούθως "έγινε θέμα" για τα όσα βγαίνουν στον αέρα.

Για να δούμε αν θα συνεχίσουν να εθελοτυφλούν τα συνδικάτα των ΜΜΕ, που μέχρι πρόσφατα έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν, ή αν θα χαράξουν ουσιαστικό αγωνιστικό πρόγραμμα και όχι κινήσεις για άλλοθι των συνδικαλιστών ότι δήθεν αντέδρασαν.


Καμία εμπιστοσύνη στην τρόικα και τους εγχώριους εκφραστές της. Καμία θέση εργασίας χαμένη. Να γυρίσουν πίσω τα κλεμένα από τις περικοπές των μισθών του 2008, από τους εργαζόμενους-μισθωτούς στην ΕΡΤ.

Υ.Γ. στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις του κ. Μόσιαλου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά και τον περιφερειακό Τύπο.









2)οι ανακοινώσεις Μόσιαλου - Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Λουκέτα και συγχωνεύσεις

Λουκέτο σε ΕΤ-1, ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ και «Ραδιοτηλεόραση», συγχώνευση των τριών ραδιοσταθμών της Θεσσαλονίκης σε έναν και των 19 περιφερειακών σε εννέα, αναβάθμιση της ΕΡΤ με επενδύσεις σε πολυμέσα και ψηφιακή και συγχώνευση οργανισμών προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που παρουσίασε χθες σε κυβερνητική σύσκεψη ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σχεδιάζει τις αντιδράσεις της, ενώ έχει απειλήσει ακόμα και με κατάληψη της ΕΤ-1, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της.

Πρόκειται σαφώς για συρρίκνωση της ΕΡΤ, καθώς κλείνουν σημαντικές της δραστηριότητες, αλλά παράλληλα επιχειρείται εξορθολογισμός λειτουργιών, καθώς καταργούνται οργανισμοί που κόστιζαν και οι υπηρεσίες τους ενσωματώνονται στην ΕΡΤ. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, είναι η αποκομματικοποίηση της ΕΡΤ, η μετάβασή της από κρατική σε δημόσια, με διαφανή λειτουργία, σύγχρονη, ποιοτική, ανταγωνιστική και βασισμένη σε Ελληνες δημιουργούς.

Το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

* Η ΕΤ-1 και το ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ κλείνουν αλλά οι συχνότητες παραμένουν περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ και δεν πωλούνται. Ορισμένα από τα προγράμματά τους θα ενταχθούν στα άλλα κανάλια της ΕΡΤ.

* Δημιουργείται γενική διεύθυνση πολυμέσων, με στόχο να γίνει προσεχώς ο τρίτος βασικός άξονας της ΕΡΤ.

* Σταματά η έκδοση της «Ραδιοτηλεόρασης», με το προσωπικό να εντάσσεται στα πολυμέσα, τα οποία θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.

* Καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς των μεσαίων. Διατηρούνται πέντε για εθνικούς λόγους.

* Οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί από 19 γίνονται εννέα, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου περιφερειακού προγράμματος και έμφαση στα τοπικά χαρακτηριστικά.

* Η ΕΤ-3 αναβαθμίζεται σε κανάλι όλης της περιφέρειας με έμφαση σε πολιτισμό, ψυχαγωγία και αθλητισμό, ενώ οι τρεις ραδιοσταθμοί στη Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται σε έναν.

* Καταργούνται το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Οι δραστηριότητές τους θα ενσωματωθούν στο Αρχείο-Μουσείο της ΕΡΤ, κάτι που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Ολοκληρώνεται η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ που θα γίνει μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Θεωρείται σίγουρη η παραχώρηση του οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης για αξιοποίηση.

* Θα παραχωρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων στην ΕΡΤ στην Κατεχάκη (σήμερα στεγάζεται η ΕΤ-1) σε φορείς του Δημοσίου με συμβολικό αντίτιμο, ώστε να υπάρξει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Επενδύσεις ύψους περίπου 48 εκατ. ευρώ έως και το 2014 κυρίως για την ψηφιακή μετάβαση. Εξοικονόμηση άνω των 8.000.000 ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης, αλλά και εξαιτίας των συγχωνεύσεων προγραμμάτων, της μείωσης προσωπικού (περίπου κατά 45%), λόγω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (υπάρχει πρόβλεψη για σημαντική μείωση συμβασιούχων εδώ και καιρό).

* Αναμένεται μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε από το 2012 να είναι κερδοφόρα και να αποδίδει περισσότερους φόρους στο κράτος.

Παράλληλα, προβλέπεται η ενδυνάμωση του ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της ΝΕΤ, της ERT World και του Πρίσμα+, για το οποίο σχεδιάζεται και συνεργασία με τα ιδιωτικά κανάλια. Επίσης, προτείνεται αναβάθμιση της «ΝΕΤ 105,8», του «Τρίτου Προγράμματος», του «Kosmos 96,3», και της ΕΡΑ Σπορ, η σύμπραξη του «Ράδιο Φιλία» με τον Δήμο Αθηναίων για τους ξενόγλωσσους ακροατές αλλά περιέργως δεν υπάρχουν πληροφορίες, σχετικά με το «Δεύτερο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για να προτείνει τον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ από εδώ και στο εξής, ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή της από κρατική σε δημόσια. Σχεδιασμοί υπάρχουν και για την καταβολή του 1,5% για παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, την αξιολόγηση των εργαζομένων, ενώ θα προβλέπονται πλέον πλαφόν για τις εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ.

ΣΩ.ΜΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: