Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Απολύσεων συνέχεια στο tvxs



αντιγραφουμε απο το blog, katalipsiesiea.blogspot.com

"Το αριστερό μου αφεντικό πατίνι μ' έχει κάνεικαι ύστερα μου λέει πως φταίνε οι Αμερικάνοι"...

Στις 17 Αυγούστου ο Στέλιος Κούλογλου ενημέρωσε με ένα λιτό και απέριττο e-mail εργαζόμενη στο tvxs που βρισκόταν σε άδεια ότι δε θα χρειαστεί τη βοήθειά της το επόμενο διάστημα. Δεν παρέλειψε δε «ευγενικά» να την ευχαριστήσει για τη συνεργασία. Προφανώς οι ευχαριστίες και οι γελοιότητες περί συνεργασίας και βοήθειας δεν ακυρώνουν το γεγονός αυτό καθαυτό, την απόλυση δηλαδή. Ο «Στέλιος» (όπως θέλει να τον αποκαλούν στο μαγαζί του) δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τη συνάδελφο για την απόλυσή της προσωπικά, ούτε φυσικά να αιτιολογήσει την απόφασή του, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι θεωρεί τους εργαζόμενους απλώς αναλώσιμους.

Η συγκεκριμένη συνάδελφος εργαζόταν στο tvxs part-time και με μπλοκάκι. «Εξαίρεση» χαρακτήρισε αυτή την εργασιακή συνθήκη πρόσφατα ο «Στέλιος», υποστηρίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολεί είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, πλην ενός. Μόνο που οι εξαιρέσεις είναι περισσότερες, γεγονός που τις καθιστά κανόνα. Ο κανόνας λοιπόν είναι η μαύρη, απλήρωτη ή με μπλοκάκι εργασία. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρεμβήκαμε παλιότερα στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Οι ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι του tvxs είναι τρεις, εκ των οποίων ο ένας με μισά ένσημα – τι κι αν δουλεύει τουλάχιστον 8ωρο πενθήμερο; Οι απλήρωτες υπερωρίες, κανόνας και αυτές, με το φόρτο εργασίας να αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι θέσεις όσων αποχωρούν ή απολύονται δεν καλύπτονται. Όσοι εργάζονται σαββατοκύριακα, ακόμη και οι ασφαλισμένοι, εννοείται ότι δεν αμείβονται με την προβλεπόμενη από το νόμο προσαύξηση – για τους υπόλοιπους ούτε λόγος: πρέπει να λένε και «ευχαριστώ» για το δημοσιογραφικό μεροκάματο που κάνουν σε αυτό το «αριστερό», «εναλλακτικό» μαγαζί. Επίσης, όσοι εργάζονται σε αργίες απλώς παίρνουν ρεπό.

Κανόνα αποτελούν και οι «πρακτικές». Δύο άτομα τουλάχιστον απασχολούνται καθημερινά, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του tvxs, όπως συγγραφή θεμάτων, μεταφράσεις, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και κάλυψη επικαιρότητας όποτε χρειαστεί, χωρίς να παίρνουν δεκάρα τσακιστή. Γιατί να παίρνουν άλλωστε; Φτάνει η «εμπειρία» που αποκομίζουν… Κανόνας είναι και η απασχόληση «πρακτικάριων» από το τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόνο που εδώ είναι κάπως πιο «νόμιμα» τα πράγματα, με τη διαμεσολάβηση του πανεπιστημίου και τα ψίχουλα που λαμβάνουν οι φοιτητές ως αμοιβή.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν τελειώνει εδώ. Ο «Στέλιος» άλλωστε το έχει πει απερίφραστα: «Η δημοσιογραφία δεν είναι μεροκάματο σε μαγαζί. Είναι επάγγελμα αλλά και κοινωνικό λειτούργημα». Αν πρέπει να πεινάμε για να γίνουμε «φτασμένοι» δημοσιογράφοι σαν τον Κούλογλου και μετά «εναλλακτικά» αφεντικά, να μας λείπει το βύσσινο. Πριν από ένα μήνα περίπου προχώρησε στην απόλυση συναδέλφου με το πρόσχημα ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Είχε το θράσος επιπλέον να απαντήσει στα όσα κατήγγειλε η ίδια για τις εργασιακές συνθήκες στο tvxs, χαρακτηρίζοντάς τα ψέματα και ανακρίβειες. Το ποιος λέει ψέματα είναι ηλίου φαεινότερο. Ας σταματήσει λοιπόν ο «Στέλιος» τα σχόλια περί κακοήθειας κ.λπ., γιατί την πραγματικότητα τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι όσοι έχουν δουλέψει και δουλεύουν για λογαριασμό του, ενισχύοντας το «αριστερό» προφίλ του.

Κανένας εργαζόμενος μόνος - η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
katalipsiesiea.blogspot.com/2011/08/tvxs.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: