Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση των Financial Crimes


Οι εξελίξεις τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η οικονομική κρίση χειροτερεύει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. Η περιλάλητη «σωτηρία» από τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας που έγινε στις 21 Ιούλη (μόλις ενάμιση μήνα πριν) έχει καταρρεύσει. Οι δόσεις μπαίνουν σε αμφισβήτηση, οι διεθνείς οίκοι μιλάνε για χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011 και όλα είναι στον αέρα. Ο εμίρης του Κατάρ και η συγχώνευση Alpha-Eurobank έδωσαν ολιγόωρη ανάσα στο χρηματιστήριο που ξαναγύρισε στα μαύρα του τα χάλια.
Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση και η εργοδοσία συνεχίζουν το γαϊτανάκι των επιθέσεων ενάντια στους εργαζόμενους. Όχι με τον «μπρουτάλ» τρόπο αλλά με τον πιο διαλογικό, που εισήγαγε ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνοντας την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Προσπάθεια ξηλώματος κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Έχουμε μπροστά μας το χτύπημα στην ΕΡΤ. Πίσω από τα παχιά λόγια ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το να πάψει η ΕΡΤ να είναι κρατική και να γίνει δημόσια υπάρχει η δηλωμένη επιθυμία για μείωση του προσωπικού κατά 45%. Αυτή σημαίνει σχεδόν 1500 απολύσεις όπως και αν τις βαφτίσει η κυβέρνηση (πχ εργασιακή εφεδρεία, μετατάξεις κλπ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο πογκρόμ απολύσεων που έχει γίνει στο χώρο των ΜΜΕ που στοχεύει να διώξει όσους έχουν απολύσει σχεδόν όλοι οι βαρόνοι των ΜΜΕ μέχρι τώρα. Και βέβαια με απολυμένους εργαζόμενους και χτυπημένους μισθούς και δικαιώματα όποιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει δημόσια τηλεόραση, είτε είναι αφελής είτε λέει συνειδητά ψέματα. Και ο Μόσιαλος δεν είναι σίγουρα αφελής. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν η κυβέρνηση περάσει τα μέτρα της στην ΕΡΤ θα δώσει το έναυσμα στα αφεντικά των εφημερίδων και των καναλιών να ξεσαλώσουν ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό το τι συμβαίνει στην ΕΡΤ μας αφορά όλους.
Και βέβαια μας αφορά όλους το τι συμβαίνει στην Ελευθεροτυπία, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες που κινδυνεύει, αφού οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και δεν φαίνεται από πουθενά φως στο τούνελ. Για εμάς σε τέτοιες στιγμές πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν στα χέρια τους την εφημερίδα. Αφού οι ιδιοκτήτες φάνηκαν ανίκανοι να δουλέψουν την εφημερίδα και με τις επιλογές τους την χαντάκωσαν πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αναλάβουν την έκδοση της. Τα πειράματα που έγιναν στον Ελεύθερο Τύπο και στην Απογευματινή μπορούν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο για αν μην θυσιάσουμε ούτε μια θέση εργασίας για τα κέρδη των τραπεζιτών.
Σε αυτές τις συνθήκες πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ενιαία αντίδραση του κλάδου. Γιατί οι απολύσεις συνεχίζονται (ΣΚΑΙ, Καθημερινή, ΠΗΓΑΣΟΣ….) και πρέπει να υπάρξει ενιαία απεργιακή αντίδραση.

Προτείνουμε στις 15 Σεπτέμβρη 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ για να βάλουμε ξανά τον κλάδο στο δρόμο του αγώνα απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις που μας φέρνουν κυβέρνηση και εργοδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: