Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πρακτικές ασκήσεις και ελαστική εργασία


Αναρτούμε την ανακοίνωση του διασωματειακού με ημερομηνία 14/11, καθώς και μια πρωτοκολλημένη επιστολή της 9//11 προς τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ (σήμερα ζητήσαμε να σταλεί και στο διασωματειακό). Υπενθυμίζουμε ότι εκτός του θέματος που προέκυψε με τη δημοσιογραφική εργασία, αντίστοιχες ειδικότητες πρακτικής άσκησης υπάρχουν και για διοικητικό προσωπικό (γραμματείες, διαφημιστές) καθώς και για τεχνικό προσωπικό. Συνεπώς είναι ευρύτερο ζήτημα και ορθά πρέπει να αποτελέσει θέμα για το διασωματειακό, αρχικά προς το υπουργείο Παιδείας που είναι η εποπτεύουσα αρχή.





1)Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ Ρ/Σ "FLASH"

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε εκπομπή που μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό «Flash 96» το Σάββατο 5/11 στις 19.00 γίναμε (αυτήκοοι) μάρτυρες της προπαγανδίστικης δημοσιογραφίας, την οποία καλλιεργούν κάποιοι στις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα τρεις φοιτήτριες του Παντείου ανέπτυσσαν τις απόψεις τους για την εργασία στις σημερινές δύσκολες μέρες αναφέροντας ότι: Οι καθηγητές μας στο Πάντειο μας λένε ότι σήμερα είναι η ώρα να μπείτε και εσείς στο επάγγελμα. Ίσως χωρίς αμοιβή ή πολύ μικρή, όμως τώρα θα δημιουργηθούν ευκαιρίες. Σήμερα που απολύονται οι παλιοί δημοσιογράφοι, που είναι πολύ ακριβοί. Να πάρετε εσείς τη θέση τους. Την ίδια ώρα η οικοδέσποινα της εν λόγω εκπομπής, μέσα σε πνεύμα ευθυμίας, επικροτούσε τα λεγόμενα των φοιτητριών, όταν είναι νωπές ακόμα οι μνήμες των 52 συναδέλφων της δημοσιογράφων, που σφαγιάσθηκαν εργασιακά (απολύθηκαν) από τη διοίκηση του ραδιοσταθμού «Flash 96» και σήμερα, σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε στο εν λόγω απόσπασμα της εκπομπής, δήθεν μαθητευόμενοι του Παντείου τους αντικαθιστούν. · Καλούμε τη διοίκηση του Παντείου να πάρει θέση για όσα ακούσαμε. · Καλούμε τη δημοσιογράφο της εν λόγω εκπομπής να καταδικάσει τις ανθρωποφαγικές απόψεις, που ακούστηκαν στην εκπομπή της. · Τέλος καλούμε τη διοίκηση του ραδιοσταθμού «Flash 96» να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους φοιτητές, άμισθους ή επισφαλώς εργαζόμενους, από το Πάντειο ως αντικαταστάτες των απολυμένων συναδέλφων δημοσιογράφων. Σε κάθε περίπτωση η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ θα προχωρήσει σε κινήσεις και μέτρα που δεν θα επιτρέπουν την αντικατάσταση και κατάργηση των επαγγελματιών δημοσιογράφων από φοιτητές ή ασκούμενους.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.




2)Προς τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ 9/11/2011
Με την παράκληση να πρωτοκολληθεί

Αγαπητοί συνάδελφοι

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον Ρ/Σ/ Flash και τη στόχευσή του στην υποκατάσταση της μισθωτής εργασίας με εκπαιδευόμενους και έχοντας διερευνήσει το θέμα λίγο καιρό πριν, έχοντας και στο πρόσφατο παρελθόν, μια δεκαετή παρουσία στο χώρο σαν εκπαιδευτής ΙΕΚ και ΚΕΣ σε θεματικές ενότητες ΜΜΕ (πιστοποιημένος από το ΕΚΕΠΙΣ),σας κάνω γνωστά τα εξής:

«Δεξαμενή» άντλησης φθηνής εργασίας με το πρόσχημα της μαθητείας-πρακτικής άσκησης δεν είναι μόνο τα ΑΕΙ.

Υπάρχει ο τομέας των δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, όπου αντίστοιχα προωθούνται νομότυπες πρακτικές ασκήσεις. Ο χώρος αυτός ήταν στην εποπτεία του καταργημένου ΟΕΕΚ (οργανισμός επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης) και τώρα πέρασε στο ΙΔΕΚΕ (ινστιτούτο διαρκούς εκπαίδευσης ενηλίκων). Το ΙΔΕΚΕ είναι οργανισμός που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας.

Η τρίτη «δεξαμενή» είναι τα ΚΕΣ (κέντρα ελευθέρων σπουδών) που προσφάτως πέρασαν και αυτά στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, σαν μέρος της διαρκούς επαγγελματικής επιμόρφωσης, έχοντας ενταχτεί στο δίκτυο των φορέων της Δια Βίου Μάθησης.

Συνεπώς θα ήταν χρήσιμη μια επαφή με το υπουργείο Παιδείας και για τα τρία επίπεδα, χωρίς αυτό να αποκλείει την επικοινωνία και με τις πρυτανικές αρχές, αλλά και με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Η θεσμική παρέμβαση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στις περιπτώσεις νομότυπης πρακτικής άσκησης και στην καταχρηστική εφαρμογή της, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί και στη χρήση ανασφάλιστης εργασίας, υπό το πρόσχημα της «πρακτικής», που ακολουθούν ορισμένα ΜΜΕ, κυρίως ιντερνετικά.
Σας υπενθυμίζω ότι η νομότυπη πρακτική άσκηση προβλέπει ασφάλιση του εκπαιδευόμενου και γραπτή σύμβαση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Νάσος Μπράτσος μέλος της ΕΣΗΕΑ και του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: