Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

"Κάλυψη στον κόσμο της δουλειάς"

...το θέμα του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου που συνεδρίασε το Σάββατο 10 Δεκέμβρη. Πρακτικά δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση, αλλά μοιράστηκαν όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς και αποφασίστηκε η εξέτασή τους από επιτροπή που θα αποτελούν δύο μέλη του ΔΣ και ένας εκπρόσωπος από κάθε ένωση - μέλος. Παραθέτουμε πρόταση που είχαν καταθέσει στην προηγούμενη θητεία τους οι τότε εκπρόσωποι του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μπάμπης Μπίκας (ΕΣΗΕΜΘ) και Νάσος Μπράτσος (ΕΣΗΕΑ). Υπενθυμίζουμε ότι οι σύνεδροι από ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ που είχαν εκλεγεί με ψηφοδέλτια "Ασύνταχτος Τύπος, "Παρατύπως", "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜετωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι), σε επίπεδο συνεδρίου πραγματοποίησαν κοινή παρέμβαση...










Προς την επιτροπή καταστατικού της ΠΟΕΣΥ

Στα πλαίσια των συνεννοήσεων που κάναμε στην πρόσφατη συνεδρίασή της για αποστολή προτάσεων, μέχρι τις 16/2, ώστε αυτές να μοιραστούν και να συνυπολογιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της 23/2.


Η ΛΟΓΙΚΗ

Η ΠΟΕΣΥ πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως μια σειρά άλλων ομοσπονδιών σε άλλους εργασιακούς χώρους. Είναι προφανές ότι έτσι μεγαλώνουν οι αγωνιστικές και διεκδικητικές δυνατότητες του κλάδου, αφού αποκτά άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του. Η ΠΟΕΣΥ πρέπει να έχει τη δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ, ιδιαίτερα σε περιόδους που οι αντιθέσεις στους εργοδοτικούς κύκλους, δημιουργούν την πιθανότητα εμφάνισης καταστάσεων που υπονομεύουν τη δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ με τις κατά τόπους δημοσιογραφικές ενώσεις, εάν η εργοδοτική πλευρά σταματήσει να είναι ενιαία στην έκφρασή της. Στο καταστατικό θα πρέπει να αποτυπωθεί η δυνατότητα της ΠΟΕΣΥ να υπογράφει συμβάσεις για τις κατηγορίες που δεν καλύπτονται από σωματεία, λόγω απόκλισης από τους όρους των περιοριστικών τους καταστατικών.
Κάθε προσανατολισμός της ΠΟΕΣΥ προς τη συνεργασία με οργανωμένα τμήματα του συνδικαλιστικού χώρου πέραν των ΜΜΕ, πρέπει να ενισχυθεί στα πλαίσια της καταπολέμησης απομονωτικών και συντεχνιακών αντιλήψεων και ενίσχυσης αντιλήψεων ενωτικής δράσης και κοινωνικών συμμαχιών.

Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ
Πρακτικά οι παραπάνω παρατηρήσεις θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:
άρθρο 3, που αναφέρεται στα Μέσα για την επίτευξη των σκοπών:

· Με τη δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σε πανελλαδικό επίπεδο και σε συντονισμό με τα άλλα κλαδικά σωματεία, οι οποίες δεν θα μπορούν να περιέχουν δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους από εκείνες που έχουν, ενδεχομένως, υπογράψει οι κατά τόπους ενώσεις. Οι συμβάσεις θα καλύπτουν απολύτως και όσους εργαζόμενους, για οποιαδήποτε αιτία, δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα σωματεία και ενώσεις.
· Με τη δυνατότητα κήρυξης απεργιακών ή άλλης μορφής κινητοποιήσεων, καθώς και κάλυψης των εργαζομένων σε μεμονωμένα μέσα για την κήρυξη απεργιακών ή άλλης μορφής κινητοποιήσεων, σε συνεννόηση και συντονισμό με τα άμεσα ενδιαφερόμενα σωματεία και ενώσεις.


Η ΛΟΓΙΚΗ

Προφανώς στα πλαίσια της ίδιας λογικής, η ΠΟΕΣΥ πρέπει να προωθεί τη διασωματειακή συνεργασία στα ΜΜΕ και να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσής της κυρίως στην επαρχία που χωλαίνει, ιδιαίτερα σε περιοχές που τα εργασιακά δικαιώματα παραβιάζονται κατά συρροή. Στο παρελθόν η εμφάνιση τέτοιων συνεργασιών ερχόταν συνήθως πίσω από τα γεγονότα και αφού είχε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (πχ η κρίση στο Patra TV).
Η απόφαση του 4ου συνεδρίου για εκλογή διασωματειακών επιροπών μέσα στους χώρους δουλειάς δεν έχει υλοποιηθεί και θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Στα πλαίσια της ίδιας λογικής, καλούμε την ΠΟΕΣΥ να αποφασίσει και να αποτυπώσει στο καταστατικό της, την επιλογή υπεράσπισης συναδέλφων που είναι εκτός ενώσεων, σε περιπτώσεις παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων τους, με την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης, αλλά και λήψης των όποιων συνδικαλιστικών μέτρων, που θα κρίνει ανά περίσταση.
Η ΠΟΕΣΥ πρέπει επίσης να τους δώσει το λόγο. Μπορούμε να σκεφτούμε μια δομή που θα τους συμπεριλαμβάνει στην εσωτερική ζωή της Ομοσπονδίας, με κατ αρχήν άτυπες επιτροπές με τις οποίες θα συνδιαλέγεται η ΠΟΕΣΥ με τους συναδέλφους αυτούς. Θα μπορούσε να γίνει η αφετηρία πριν ακόμα από την ένταξη στην αγορά εργασίας, με επιτροπές στις εκπαιδευτικές βαθμίδες τμημάτων ΜΜΕ σε πανεπιστήμια, ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ.


Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

Πρακτικά οι παραπάνω λογικές μπορούν να αποτυπωθούν ως εξής:
Στο άρθρο 2, που αναφέρεται στους σκοπούς της ΠΟΕΣΥ, προτείνουμε να συμπεριληφθούν, με σαφείς διατυπώσεις , τα εξής:

· Να συνενώσει, με στενούς δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, όλους τους εργαζόμενους συντάκτες, ανεξαρτήτως των εργασιακών τους σχέσεων (μισθολόγιο και μπλοκάκια, συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου) και των μέσων στα οποία εργάζονται (καθημερινές και εβδομαδιαίες εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, περιοδικά, portals, διάφοροι οργανισμοί ενημέρωσης).
· Να υπερασπιστεί τα οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, φυσικά κ.ά. δικαιώματα των συναδέλφων και να διασφαλίσει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας για όλα τα μέλη της.
· Να δώσει αποφασιστικό λόγο στις άμεσα δημοκρατικές διαδικασίες και οι αποφάσεις να βρίσκονται διαρκώς υπό την κρίση της βάσης των εργαζομένων, των γενικών συνελεύσεων και του γενικού συμβουλίου.
· Να εντάξει όλους τους κατά κύρια απασχόληση εργαζόμενους σε ΜΜΕ στις συνδικαλιστικές ενώσεις, με δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, από την πρώτη μέρα δουλειάς, χωρίς προαπαιτούμενα και δοκιμαστικές περιόδους.
· Να παρέχει πλήρη νομική κάλυψη, ηθική και οικονομική ενίσχυση σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της.
· Να εργαστεί για τη συγκρότηση ενός ταξικού και δημοκρατικού συνδικάτου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Να προωθήσει, βάσει και των αποφάσεων του 4ου συνεδρίου, τη συγκρότηση μικτών επιχειρησιακών επιτροπών σε όλα τα μέσα, με προοπτική τη δημιουργία πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών δομών μέσα στους εργασιακούς χώρους, με τη μορφή που θα κριθεί πιο πρόσφορη, μετά από εξαντλητικό διάλογο.
· Να καλλιεργήσει ταξικό-διεθνιστικό πνεύμα στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, ώστε να αισθάνονται τμήμα του συνόλου της εργατικής τάξης και να κατανοούν ότι τα συμφέροντά τους είναι ευθέως ανταγωνιστικά με εκείνα της εργοδοσίας, του κράτους και των πάσης φύσης οργάνων τους.
· Να αγωνιστεί, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και τους δημοκρατικά εκλεγμένους φορείς του, ενάντια στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον σοβινισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, με ισότητα και ελευθερία.


Η ΛΟΓΙΚΗ


Το σύστημα εκλογής συνέδρων στα συνέδρια της ΠΟΕΣΥ κινείται σε σχετικά δημοκρατική και αντιπροσωπευτική κατεύθυνση, όχι όμως και η εκλογική διαδικασία μέσα στο σώμα του συνεδρίου, που κινείται ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες. Από τη μια το ενδεχόμενο άλωσης θέσεων στο ΔΣ από συνέδρους της ΕΣΗΕΑ λόγω του μεγέθους της, σε περίπτωση «απελευθέρωσης» της εκλογικής διαδικασίας και από την άλλη, στην ισχύουσα κατάσταση, στα εκφυλιστικά φαινόμενα εκλογικού παζαριού των συνέδρων που «περισσεύουν», που δημιουργεί η εξασφάλιση με την ποσόστωση εκλόγιμων θέσεων από επαρχιακές ενώσεις.
Οι εκλογικές αγωνίες και τα παρασκήνια στο σώμα του συνεδρίου, θα βρίσκονται έξω από τις προτεραιότητές μας, όσο μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας από όλη την Ελλάδα, παραμένει αποκλεισμένος από τις δημοσιογραφικές ενώσεις λόγω των περιοριστικών καταστατικών τους. Δημοκρατικό και πλουραλιστικό συνέδριο, είναι αυτό που δίνει την δυνατότητα να ακουστεί η φωνή της βάσης. Καλούμε κάθε ένωση να πρωτοστατήσει στην αύξηση του αριθμού των συνέδρων της, ανοίγοντας το καταστατικό της και δίνοντας τη δυνατότητα συνδικαλιστικής κάλυψης και εκλογικής έκφρασης στον κόσμο της δουλειάς. Μόνο όταν αυτό υλοποιηθεί οι εκλογικές αγωνίες του συνεδρίου θα μπορούν να ρυθμιστούν αποτελεσματικά και προφανώς με άλλες λογικές πιο δημοκρατικές από την ισχύουσα κατάσταση.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Σε μια ενδιάμεση κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, να παραμείνει η ποσόστωση από την επαρχία, χωρίς όμως αυτή να συνδέεται με συγκεκριμένο πόστο στο ΔΣ.
Πάντως το όλο θέμα θα παραμένει αδιέξοδο, όσο οι συνάδελφοι θα μένουν εκτός σωματείων και άρα οι διαθέσεις και η έκφρασή τους εκτός συνεδρίου.

Επίσης προτείνουμε το Συνέδριο να συγκαλείται κατ' έτος για να συζητάει θέματα και να αποφασίζει. Το Γενικό Συμβούλιο να συνέρχεται κάθε μήνα. Να έχει θεσμοθετημένες θεματικές επιτροπές (εργασιακά, θεσμικά, ή και άλλα) με αρμοδιότητα να εισηγούνται στο ετήσιο συνέδριο και να ελέγχεται η συστηματική τους λειτουργία. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: