Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΔΟΛ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


...αναδημοσίευση από τον Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ...

Χρηστικές επισημάνσεις για όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ.

* Η νομική τεκμηρίωση & η παράθεση της εργατικής νομοθεσίας έγινε από συναδέλφους διοικητικούς που εργάζονται στο ΔΟΛ και δραστηριοποιούνται συνδικαλιστικά με το «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ» και συμμετέχουν ενεργά στην ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΔΟΛ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Αιφνιδιαστικός έλεγχος από κλιμάκιο του ΣΕΠΕ πραγματοποιήθηκε χθες 2/1/2012 στο ΔΟΛ, ύστερα από καταγγελία της ΕΣΗΕΑ.


Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΔΟΛ σχολιάζοντας αρνητικά την προκλητική αφωνία της διοίκησης της ΕΠΗΕΑ ανέφεραν ότι:


«Η διοίκηση της ΕΠΗΕΑ απέναντι στα μεγάλα αφεντικά…..προτιμάει την ασφαλή «διαβούλευση» εξεύρεσης συναινετικής λύσης και εξασφάλισης της «εργασιακής ειρήνης» με τις τριμελείς συμβιβαστικές Επιτροπές του Υπουργείου Εργασίας …..».
Αναφορά - σχολιασμός του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ &ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ
Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ αποφάνθηκε ότι είναι:
ΠΑΡΑΝΟΜΗ & ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ
η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων αμοιβής των εργαζομένων (μείωση αποδοχών κατά 20%, στην εκκαθάριση μηνός Δεκεμβρίου 2011) χωρίς ούτε καν, την τυπική κατά νόμο, συγκατάθεση και συναίνεση των εργαζομένων (προϊόν εργοδοτικού εκβιασμού), αφού ως γνωστό οι συνάδελφοί μας (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί κ.α.) αρνήθηκαν να αποδεχθούν τις εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις, με απεμπόληση όλων των μέχρι σήμερα εργασιακών μας δικαιωμάτων, που εξειδικευμένα απορρέουν και από τους όρους των θεσμικών μας κατακτήσεων και περιγράφονται στις οικείες ΣΣΕ.


Το κλιμάκιο των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ σε έγγραφη αναφορά-έκθεση αποτύπωσε την αυθαίρετη και παράνομη παρακράτηση των δεδουλευμένων αποδοχών, την οποία και παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Ομίλου – Γεν.Οικ/κός Διευθυντής & εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Ν.Πεφάνης, επικαλούμενος προβλήματα ρευστότητας.


Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ν.Πεφάνης, μέσα από ένα συνονθύλευμα εναλλασσόμενων ψευδών ισχυρισμών, επιχείρησε να αποτρέψει τον έλεγχο και έπεσε σε πληθώρα αντιφάσεων.

Χαρακτηριστικά & ενδεικτικά αναφέρουμε:


Την αδυναμία της εταιρείας να χορηγήσει στους επιθεωρητές τις μισθολογικές καταστάσεις μηνός Δεκεμβρίου 2011 λόγω μη έκδοσης ….. των ενημερωτικών μισθολογικών σημειωμάτων, που διανέμονται στους εργαζόμενους.

Με ποια μισθολογική κατάσταση έγινε η κατάθεση της μισθοδοσίας στην Τράπεζα;
Ισχυρίσθηκε ότι η 30η Δεκεμβρίου (ημερομηνία εκκ/σης & πληρωμής δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου), δεν είναι η τελική εκκαθάριση του μήνα και ότι η εταιρεία θα επιχειρήσει εκ των υστέρων να «νομιμοποιήσει» την παρανομία της με την επιδίωξη υπογραφής ατομικών συμβάσεων και μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση της εταιρείας ότι οι εργαζόμενοι «οικειοθελώς» θα αποδεχθούν τις μειώσεις των αποδοχών τους.


Όσοι εργαζόμενοι δεν υπογράψουν ατομικές συμβάσεις – δεν θα τους ασκηθεί καμία πίεση ή απειλή – και οι διαφορές των δεδουλευμένων θα καταβληθούν άμεσα (πάντα κατά δήλωση του).
Δεν έδωσε καμία απάντηση στους επιθεωρητές, γιατί δεν υπάρχουν αναρτημένες σε εμφανές σημείο της εταιρείας οι προβλεπόμενες από το Νόμο καταστάσεις των εργαζομένων του Ομίλου (ημερομηνία πρόσληψης, ωράριο εργασίας και ειδικότητα),που ετήσια θεωρούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Δεν απάντησε εάν έχει επιδοθεί από την εταιρεία στον κάθε εργαζόμενο όπου βεβαιωτικά απαιτείται και η υπογραφή του- το ειδικό έντυπο (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 156/94), «που η εταιρεία οφείλει εκ του νόμου να γνωστοποιεί στον κάθε εργαζόμενο (εντός δύο μηνών από την πρόσληψη & εντός 1 μηνός από οποιαδήποτε εργασιακή μεταβολή) τους βασικούς όρους των εργασιακών σχέσεων, με ειδική αναφορά & αναγωγή στις οικείες ΣΣΕ, που παραπέμπουν σε θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Ο Νόμος προβλέπει βαριά πρόστιμα, σε βάρος του εργοδότη, που δεν έχει χορηγήσει το συγκεκριμένο έγγραφο στους εργαζομένους.
Αρνήθηκε παράλληλα κατά τη διαδικασία του ελέγχου την παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων γεγονός που δεν επέτρεψε το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ.
Αναφέρθηκε με αρνητικούς σχολιασμούς στην άμεση διενέργεια ελέγχου, ύστερα από την παράνομη παρακράτηση των δεδουλευμένων αποδοχών μας!
Ψευδώς ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύουν πλέον οι όροι αμοιβής & εργασίας των ΣΣΕ καθώς σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία είναι όροι ατομικής σύμβασης του κάθε εργαζόμενου στον ΄Ομιλο εφόσον δεν έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις.
ΔΙΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΕΠΕ, για να αντικρούσει η εταιρεία τις βεβαιωμένες παράνομες ενέργειες & τυχόν άλλες παραλείψεις της και υποχρεούται να προσκομίσει τις μισθολογικές καταστάσεις των τελευταίων μηνών.

(Ενδεικτικά από όλες τις εταιρείες του Ομίλου και ανά ειδικότητα).
Επειδή κυριότερα ο μισθολογικός έλεγχος θα γίνει με ενδεικτικό αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα- η επιλογή των οποίων θα γίνει από τη διοίκηση της εταιρείας – θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία κατά τη διάρκεια του ελέγχουν της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ καθώς και η συνδρομή και παρουσία της νομικής υπηρεσίας των συνδικαλιστικών μας Ενώσεών.

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΔΟΛ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ τον εκπρόσωπο της διοίκησης, Γεν.Εταιρικό Οικ/κό Δ/ντή & εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Ν.Πεφάνη, για παρεμπόδιση άσκησης νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης καθώς με δική του εντολή απαγορεύτηκε η είσοδος στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου, κατά τη διάρκεια του ελέγχου από το ΣΕΠΕ, του Προέδρου της ΕΠΠΗΤ (συναδέλφου Χρ. Μαϊδη, που ως γνωστό επαναπροσλήφθηκε στο ΔΟΛ, με απόφαση του Πρωτοδικείου). Γεγονός που επιβεβαίωσε, ύστερα από σχετική κλήση, η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΘΗΝΩΝ, με καταγραφή του συμβάντος.


΄Όπως διαφαίνεται πλέον το ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Η.Ε.Α, (όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες της βιομηχανίας της ενημέρωσης) το τελευταίο διάστημα, αποφάσισαν να αποποιηθούν και τον μανδύα της αστικής «νομιμότητας», παρέχοντας σχετικές εντολές στις καλοπληρωμένες μαριονέτες τους, που με φασίζουσες συμπεριφορές (βλ.Πεφάνη) επιχειρούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα δεκάδων εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων του ΔΟΛ αλλά και με ανάλογες και αντίστοιχες πρακτικές σ’ όλα τα ΜΜΕ.


Όποιος αντιστέκεται πρέπει να εξοντωθεί – νόμος είναι το «δίκιο» του αφεντικού και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Συνάδελφοι/σες,

στο αμέσως επόμενο διάστημα ,θα πρέπει να συγκληθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΔΟΛ, παρουσία εκπροσώπων των Δ.Σ. των Ενώσεών μας, αλλά και των Νομικών συμβούλων τους , ώστε εντός των προβλεπομένων από το νόμο χρονικών ορίων να κατατεθούν άμεσα και μαζικά.

Η μη αποδοχή με συγκεντρωτική ονομαστική κατάσταση με την υπογραφή των εργαζομένων της βλαπτικής μεταβολής (μείωσης αποδοχών) και απαίτησης της τήρησης των όρων αμοιβής και εργασίας των τελευταίων ΣΣΕ/2009, που ισχύουν πλήρως ως ατομική σύμβαση εργασίας. Συγκεντρωτική δήλωση των εργαζομένων στον Όμιλο, που πρέπει να κοινοποιηθεί στον εργοδότη με ταυτόχρονη δήλωση ,ότι οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, όπως και προηγουμένως, καθιστώντας έτσι τον εργοδότη υπερήμερο σε περίπτωση άρνησής του.
Εάν ο εργοδότης εγγράφως κοινοποιήσει ότι δεν αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους της σύμβασης εργασίας, οι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουν να εργάζονται, πλην όμως θα πρέπει με ομαδική προσφυγή να απαιτήσουν δικαστικά ( και να κατοχυρώσουν εμπρόθεσμα το δικαίωμά τους), την καταβολή των αποδοχών τους σύμφωνα με τις διατάξεις περί υπερημερίας του Αστ.Κώδικα (άρθρα 349-350).
Ενέργειες που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν, ώστε ο εργοδότης να μην μπορεί να επικαλεστεί το νομικό επιχείρημα της «σιωπηρής αποδοχής».
Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τους όρους αμοιβής & εργασίας θα γίνει μόνο με τις συνδικαλιστικές Ενώσεις .Την όλη νομική παρέμβαση θα την επωμισθούν οι συνδικαλιστικές μας Ενώσεις.


ΠΑΡΑΝΟΜΗ & ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥ έχει κριθεί από τα δικαστήρια που έγινε, γιατί ο εργαζόμενος αρνήθηκε να παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά του, διαμαρτυρήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας για παραβάσεις του εργοδότη και υπέβαλλε αγωγή απαίτησης και γενικά για λόγους που έχουν σχέση με ενέργειες προς ικανοποίηση νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων, ή άλλους λόγους που είναι άσχετοι με την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας και από τους οποίους «δυσαρεστήθηκε» ο εργοδότης (Άρθρο 281 του Αστ. Κώδικα). Ενδεικτικά αναφέρουμε σχετικές αποφάσεις του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ: 539-652-1209/90.


Επομένως, η μη αποδοχή από τους εργαζομένους οποιασδήποτε βλαπτικής μονομερώς από τον εργοδότη, μεταβολής των όρων εργασίας, καθιστά ΑΚΥΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ και εφ΄ όσον ο εργαζόμενος (απολυμένος) προσφύγει δικαστικά εντός τρίμηνης προθεσμίας από την ημερομηνία της απόλυσης. (Ενδεικτικές αποφάσεις του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ: 1338/85,810/90).
Στη παρούσα χρονική συγκυρία και, με αυτές τις εξελίξεις, εκτιμάται ότι η οποιαδήποτε συναλλαγή-επαφή των συνδικαλιστικών μας Ενώσεων με τη διοίκηση του Ομίλου Επιχειρήσεων του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ αλλά και των υπολοίπων ΜΜΕ, πρέπει απαρέγκλιτα να τεθεί ως προϋπόθεση η επιστροφή κατ’ αρχήν στη νομιμότητα, με 5 βασικούς άξονες.
Την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων,
την απόσυρση των εξευτελιστικών ατομικών συμβάσεων,
το σταμάτημα της δίωξης της συνδικαλιστικής εκφραστικής δράσης,
το σταμάτημα των απολύσεων,
την υπογραφή των ΣΣΕ.

Συνάδελφοι/σες, η οποιαδήποτε εργοδοτική πρόκληση στο ΔΟΛ αλλά και σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, (βλ. εκβιασμό για ατομικές συμβάσεις κλπ.) θα πρέπει να απαντηθεί με το συλλογικό μαζικό αγώνα διαρκείας των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο κλάδο. Στην επερχόμενη ταξική σύγκρουση κανένας «καναπές» δεν μπορεί να είναι «ουδέτερη ζώνη» και ιστορικά οι δούλοι δεν είχαν ποτέ κανένα δικαίωμα – δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε (και οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών μας Ενώσεων) πως ήρθε η ώρα του μεγάλου αγώνα.


Συνάδελφοι/σες,
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις συνδικαλιστικές πρακτικές που είναι αφοπλισμένες και υποταγμένες στη φιλοσοφία της «φρόνιμης» συναίνεσης, των προσκυνημένων, που ιστορικά αναλάμβανε το ρόλο του μικρού αναστήματος κερκόπορτας ….. είναι οι γνωστοί διαδρομιστές των διαδρόμων και της εξαχρείωσης του εργοδοτικού συνδικαλισμού.


Όσο υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην επίθεση που δεχόμαστε και το ανάστημα που ορθώνουμε, τόσο θα αποθρασύνεται και θα εξαπλώνεται η νεοταξική βαρβαρότητα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.


Τι είναι η κοινωνική ταξική βία;



Είναι να μην έχεις ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση.
Είναι ο φόβος του «διπλανού» σου.
Είναι οι χιλιάδες εξευτελισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: