Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟ


Ενημέρωση για τα δημοτικά ΜΜΕ


Συνάδελφοι,

Αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, ανέλαβε πρωτοβουλία και μετά από πρόσκληση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Αρβανιτίδη, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών : «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση-Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», (που στο άρθρο 11, αναφέρεται ουσιαστικά στην κατάργηση των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης) μετέβησαν χθες (02/04) το απόγευμα, στη Βουλή.

Ενημερώσαμε λοιπόν (λίγο πριν η 4η και τελευταία επί του συγκερκιμένου σχεδίου νόμου συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) τον κ. Αρβανιτίδη για το θέμα, ο οποίος απόρησε γιατί την περασμένη Πέμπτη (29/03), δεν έδωσαν το παρόν τα σωματεία μας (στην ακρόαση των φορέων) για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, επί του άρθρου 11, του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Μάλιστα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, μας εξήγησε ότι θα μπορούσαν τα σωματεία, μέσω των κομμάτων, να επιδιώξουν και να ζητήσουν ακρόαση, επί του θέματος που μας αφορά, από την επιτροπή.
Στη συνέχεια, ενημερώσαμε και τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και το περίφημο άρθρο 11 που μας αφορά, κ. Γρηγόριο Αποστολάκο, καθώς και βουλευτές της επιτροπής, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα και το οποίο έθεσαν ακολούθως με παρεμβάσεις τους, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής (2η ανάγνωση) επί του σχεδίου νόμου, του Υπουργείου Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, θα εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή (06/04) για συζήτηση και ψήφιση σε δύο συνεδριάσεις.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM λοιπόν, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση, με τον κ. Κουκουλόπουλο, μετά το πέρας της 4η και τελευταίας (επί του σχεδίου νόμου ΥΠ.ΕΣ.), συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Περιμέναμε λοιπόν, καρτερικά (περίπου 2 ώρες), τον υφυπουργό Εσωτερικών, ο οποίος και μας εξήγησε, που οφείλεται το πρόβλημα.
Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος μας ενημέρωσε ότι το πρόβλημα, σχετικά με το θέμα μας, το δημιουργεί ο «περίφημος νόμος Ρουσόπουλου» (ν. 3592/2007), σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται σε ΝΠΔΔ (βλ. Δήμους), η δραστηριότητα λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού. Αυτός είναι και ο λόγος, κατά τον υφυπουργό Εσωτερικών, που δεν μπορεί να μεταφερθεί στους Δήμους, η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Μάλιστα ο κ. Κουκουλόπουλος, μας τόνισε πως το πρόβλημα θα επιλυθεί εφόσον, σε συνεργασία με το υπουργείο Επικρατείας, προωθηθεί σχετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει στους Δήμους (εξαιρώντας τους, δηλαδή από το νόμο 3592/2007), τη δραστηριότητα λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, με τη μορφή διεύθυνσης ή υπηρεσίας, στην περίπτωση που επιθυμούν τη μεταφορά της δραστηριότητας και εφόσον λύουν τις αντίστοιχες, υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις. Ο υφυπουργός Εσωτερικών επίσης, υποστήριξε ότι έχει ενημερώσει σχετικά για το θέμα, τον υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή και καλό θα ήταν όπως μας είπε, να πιέσει και η ΕΣΗΕΑ το υπουργείο Επικρατείας, προκειμένου να προωθηθεί σχετική διάταξη, που θα επιλύει το πρόβλημα, σχετικά με τη μεταφορά δραστηριότητας στους Δήμους, εφόσον επαναλαμβάνω, το επιθυμούν οι εκάστοτε δήμαρχοι και λύουν τις δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοτηλεόρασης. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά, καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, συζητείται την Παρασκευή (06/04) και το αργότερο μέχρι τη Μ. Δευτέρα (09/04), θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Αν κάτι μπορεί να αλλάξει λοιπόν, είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο τη Μ. Δευτέρα.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαι στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
(εκπρόσωπος, για λίγο ακόμη, των δημοσιογράφων του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM)

Δεν υπάρχουν σχόλια: