Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”: Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 13 απολύσεις




...αναδημοσίευση από το www.asyntaxtostypos.org...




Στην πρώτη δυναμική ενέργεια συμπαράστασης και αλληλεγγύης προέβησαν σήμερα (15/5) το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στις εφημερίδες “Μακεδονία” και “Θεσσαλονίκη”, διαμαρτυρόμενοι για τις 6 νέες απολύσεις (προστιθέμενες στις 7 προ διμήνου) συναδέλφων στο συγκρότημα.

Το νέο κρούσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε πλήρη συμφωνία με τις μνημονιακές πολιτικές, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι απολύσεις έρχονται ως τιμωρία και δίωξη αυτών που αντιτάχθηκαν και δεν υπέκυψαν στο εκβιαστικό σχέδιο της εκδότριας Σουλοπούλου. Αυτών που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και να αποδεχθούν μειώσεις μισθών κατά 30%.

Οι 13 απολύσεις είναι αδικαιολόγητες, καταχρηστικές και εκδικητικές, αποτελώντας σαφές δείγμα εργοδοτικής τρομοκρατίας των εργαζομένων. Η εκδότρια των εφημερίδων συνεχίζει την ίδια παράνομη και καταχρηστική τακτική με στόχο την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τύπο.

Οι δημοσιογράφοι εργαζόμενοι σε “Μ”+“Θ” συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των εφημερίδων στην Μοναστηρίου 85, όπου συμμετείχαν και εργαζόμενοι από πληττόμενους εργασιακούς χώρους, το ΕΚΘ, εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών κινήσεων, κομμάτων. Συγκεκριμένα, πέρα από μέλη του προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ, μέλη του δσ της ΠΟΕΣΥ και πολλούς συναδέλφους άλλων εργασιακών χώρων (όπως από την ΕΡΤ3, τον Αγγελιοφόρο, το ALTER κ.α), παραβρέθηκαν και συμμετείχαν:

ο πρόεδρος του ΕΚΘ Τσαραμπουλίδης,
ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μανόλης Λαμτζίδης,
οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννης Αμανατίδης, ο γραμματέας του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης,
ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του κόμματος και γραμματέας τους ΕΚΘ και του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ΜΜΕ,
της ΔΗΜΑΡ με την συνδικαλίστρια Φανή Γουργούρη,
του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Θεσσαλονίκης Χρόνη Μακρίδη,
της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησής της και μέλος του δσ του ΔΣΘ Ζήση Κλεισιάρη,
μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης
εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Αγανακτισμένοι.

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι δεν σκοπεύουν να μείνουν απαθείς απέναντι στον αυταρχισμό και στις επιλογές των εργοδοτών που φορτώνουν τα βάρη αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζόμενων με μειώσεις μισθών, απολύσεις, εντατικοποίηση, κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και οδηγούν ένα ολόκληρο κλάδο στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απολυμένων δημοσιογράφων “Μ”+”Θ”, αυτών που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις, αλλά και αυτών που θέλουν να συνεχίσουν να αντιστέκονται στις μνημονιακές πολιτικές όπως εξειδικεύονται σε κάθε εργασιακό χώρο, προκειμένου να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας και να προστατευτούν τα δικαιώματα των συντακτών.

Εκ των παραπάνω φορέων και κινήσεων, οι εκπρόσωποί τους, μαζί με μέλη του δσ της ΕΣΗΕΜΘ, της ΠΟΕΣΥ και των απολυμένων, ανέβηκαν στο γραφείο του οικονομικού διευθυντή Τσουβαλά (απόντος του γενικού Μάτσικα και της εκδότριας Σουλοπούλου), όπου του γνωστοποίησαν την πρόθεση όλων να αγωνιστούν για την δικαίωση των απολυμένων, ζητώντας:

- Να ανακληθούν οι 13 απολύσεις,

- Να ακυρωθούν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία της εργοδοσίας,

- Να σταματήσουν οι διώξεις όσων δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις.

Τα αφεντικά (και στον χώρο των ΜΜΕ) δεν πήραν το μήνυμα των εργαζομένων, ας τους το δώσουμε εμείς με αγώνες διαρκείας μέχρι τη δικαίωση.

24 ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΊΟΥ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: