Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

H ΕΟΔ για τον Κ. Βαξεβάνη


Δελτίο Τύπου
30.10.2012

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημοσιογράφων  ζητά από το ελληνικό δικαστήριο να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη

Ο Κ. Βαξεβάνης δεν πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις επειδή έκανε τη δουλειά του, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων.
 

Σε συνέχεια αιτήματος του εισαγγελέα του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, η αστυνομία αναζήτησε τον έλληνα δημοσιογράφο, Κ. Βαξεβάνη για τη δημοσίευση στο περιοδικό HOT DOC της Λίστας Lagarde, η οποία περιέχει τα ονόματα 2059 Ελλήνων με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC. Ο κ. Βαξεβάνης τέθηκε υπό κράτηση για λίγο την επόμενη μέρα και τώρα είναι αντιμέτωπος με δίκη την 1η Νοεμβρίου 2012 για τη δημοσίευση της Λίστας Lagarde και την παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.   

« Εκτιμούμε ότι η δημοσίευση μίας λίστας η οποία ήδη είχε αναρτηθεί δημοσίως από την κα. Lagarde, όταν ήταν ακόμα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είναι απλά παροχή της πληροφορίας στο κοινό. Ο κ. Βαξεβάνης απλά έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος που εργάζεται για το κοινό καλό, όχι μόνο σε σχέση με τη ίδια τη λίστα, αλλά κυρίως για να εναντιωθεί στην μη αντίδραση των αρχών ώστε να διεξάγουν έρευνα για την πιθανότητα μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής.

Ο Δ. Τρίμης, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε για το θέμα: « Θεωρώ ότι είναι απόλυτα υποκριτική η σχολαστική έρευνα που διέταξε το δικαστήριο ενάντια στην ερευνητική δημοσιογραφία, ειδικά όταν αφορά αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν ένα μείζων θέμα για το οποίο πολιτικοί και δικαιοσύνη ερευνά ανεπιτυχώς για μήνες, κατηγορώντας η μία πλευρά την άλλη για αναποτελεσματικότητα.  Η ειλικρίνεια του Τύπου και η διαφάνεια είναι η ψυχή της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Η
EΟΔ προσθέτει, ότι ενώ ο κ. Βαξεβάνης οδηγείται στο δικαστήριο, μία από μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες, ΤΑ ΝΕΑ, επίσης δημοσίευσαν τη Λίστα Lagarde, ευτυχώς χωρίς ποινικές διώξεις μέχρι τώρα.

Σχεδόν 2 ½ χρόνια πριν, η κα. Χριστίνα Λαγκάρντ (Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τότε) έδωσε στον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ένα CD με τα ονόματα των 2059 Ελλήνων πολιτών που έχουν μεγάλους λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα HSBC. O ελληνικός Τύπος συνεχώς αναφερόταν στην ύπαρξη της Λίστας. Ο κ. Ε. Βενιζέλος, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα και διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών, παραδέχτηκε στη Βουλή ότι είχε ακούσει ότι έχει αντίγραφο της λίστας στο γραφείο του. Παρόλα αυτά, οι αρχές θεώρησαν ότι δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για λόγους παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: