Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

"Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου"

Δελτίο τύπου

Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου | Μια δημόσια συζήτηση για τη δημοκρατία και τον ακτιβισμό, την ελευθερία του λόγου και τη δημοσιογραφία των πολιτών, τα κοινωνικά κινήματα και τις συλλογικότητες, το ίντερνετ και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
 Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, 12 το μεσημέρι | πολυχώρος «Λουκούμι» - πλ. Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι

Τι είναι τελικά οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου; Επαναστάτες του καναπέ ή ενεργοί πολίτες; Αρκεί μια ομάδα σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να βγάλει έξω στους δρόμους και τις πλατείες χιλιάδες ανθρώπους; Από την πλατεία Ταχρίρ έως το Σίντι Μπουζίντ, από τη Δαμασκό μέχρι την Τεχεράνη και το Λονδίνο και από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την Πουέρτα Ντελ Σολ και την Γουόλ Στρητ οι πολίτες του παγκόσμιου χωριού διεκδικούν ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.
Με αφορμή την έκδοση και κυκλοφορία στην Ελλάδα του βιβλίου «Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη, οι εκδόσεις BROKEN HILL – Πασχαλίδη σάς προσκαλούν στην εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ακτιβισμό.
Συμμετέχουν:
Πέτρος Τατσόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, συγγραφέας
Νίκος Σούλης, σκηνοθέτης
Άννα Χατζησοφιά, σεναριογράφος, ηθοποιός
Αντώνης Αλαφογιώργος, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας
Σάντι αλ Αγιούμπι, δημοσιογράφος Al Jazeera net
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει η Μάνια Παπαδημητρίου.

«Οι Ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου» θα φιλοξενηθούν στις 6 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης (αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου) και στις 10 Δεκεμβρίου στο Κερατσίνι (Δημοτική Βιβλιοθήκη | Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη»).
 Και λίγα λόγια για το βιβλίο…
«Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου» γράφτηκαν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και της Αραβικής άνοιξης. Μαζί με τα μοναρχικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου κατέρρεαν και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Τότε, που μια νέα δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία των πολιτών, έκανε την εμφάνισή της. Ένα smartphone, μια σύνδεση στο διαδίκτυο, ένα tweet ή ένα μήνυμα στον ηλεκτρονικό τοίχο, είναι αρκετά για να διαδώσουν την πληροφορία. Κάπως έτσι εντοπίστηκαν και οι αστυνομικοί που δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Ίαν Τόμλισον, αυτόν τον άτυχο εφημεριδοπώλη από το ανατολικό Λονδίνο.
Το βιβλίο αφηγείται με μυθιστορηματικό τρόπο τις ζωές ανθρώπων που αντιστάθηκαν και έγιναν σύμβολα σε ηλεκτρονικούς τοίχους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τραγική ειρωνεία: οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από την ανεξέλεγκτη στρατιωτική και αστυνομική βία.
Ο αναγνώστης θα “συναντήσει” τη Νεντά στην Τεχεράνη εκείνο το ζεστό πρωινό του Ιουνίου, ένα πρωινό που έμελλε να είναι και το τελευταίο της, θα περιπλανηθεί στα στέκια του Ταρέκ Μπουαζίζι, του ανθρώπου που άναψε το σπίρτο των αραβικών επαναστάσεων, θα μπει στο σπίτι του Χαμζά, ενός αγοριού που θανατώθηκε με φριχτά βασανιστήρια στη Δαμασκό, θα συνομιλήσει με τον Τζόντι, έναν τετραπληγικό αλλά μαχητικό ακτιβιστή του Λονδίνου, θα γνωρίσει την Αΐσα, την Εμάν, τον Καλέντ και τη Μανάλ… Αλλά δεν είναι οι μόνοι…
“Η πλατεία ήταν γεμάτη” τραγουδούσαν οι φοιτητές τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Τότε που τα flash-mobs, αυτές οι απολίτικες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης ενάντια στον κομφορμισμό των μαζών ήταν εντελώς άγνωστες. Τότε που εκτός από τις συλλογικότητες υπήρχαν και παρέες, τότε που το πιο γνωστό κίνημα ήταν αυτό στο Γουδή και όχι το “κίνημα της πατάτας”.
“Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου”:

 Μια δημοσιογραφική έρευνα για τον κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και στον απόηχο της «Αραβικής άνοιξης».
 Ιστορίες ακτιβιστών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη στρατιωτική και αστυνομική βία.
 Κοινωνικά κινήματα, social media και δημοσιογραφία των πολιτών.


...ο Θωμάς Σίδερης είναι μέλος της ΕΣΠΗΤ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: