Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Στο δρόμο του Μπλόκου της Καλογρέζας

Σ. Ζαμάνος


Πλούσια συζήτηση έγινε την Κυριακή το απόγευμα στο δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ με αφορμή την 69η επέτειο από το Μπλόκο της Καλογρέζας, όπου οι ναζί εκτέλεσαν 21 Έλληνες και έναν Ιταλό αντιφασίστα, σαν αντίποινα για τις απεργίες στα λιγνιτορυχεία της περιοχής, αλλά και την συνεχή αντιστασιακή δράση που υπήρχε στην περιοχή.

Οι εισηγητές Λέανδρος Μπόλαρης και Ιάσωνας Χανδρινός, έδωσαν χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες, αλλά κυρίως έκαναν τους παραλληλισμούς με το σήμερα και εισικά με την πολιτική ατζέντα που προωθεί η συγκυβέρνηση και την αξιοποιούν οι νεοναζί.

Ιδιαίτερες αναφορές στην αντιστασιακή ιστορία της Ν. Ιωνίας, έκανε ο Ι. Χανδρινός. Αντίστοιχη ήταν και η συζήτηση που έγινε, με παρουσία εκπαιδευτικών που ετοιμάζουν αντιρατσιστικές δράσεις, εργαζομένοι που δραστηριοποιούνται σε τέτοια ζητήματα, αλλά πάνω από όλα συγκινητική ήταν η παρουσία και ομιλία του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Σ. Ζαμάνου, που αναφέρθηκε στην εποχή που υπήρξε πρωταγωνιστής. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και κορυφώνονται με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: