Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης - Κυριακή 3 Νοέμβρη, 10πμ, στην Πανηπειρωτική (Ομόνοια, Κλεισθένους 15, πίσω από το Δημαρχείο)




Την Κυριακή 3 Νοέμβρη η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης καλεί κάθε αγωνιστή του εργατικού κινήματος να βρεθούμε όλοι μαζί για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τις μάχες που έχουμε να δώσουμε την επόμενη περίοδο για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της. Έχουμε να συζητήσουμε για το πιο θερμό φθινόπωρο των τελευταίων χρόνων. Mε ένα απεργιακό ξέσπασμα διαρκείας σε μια σειρά κλάδους και τεράστιες αντιφασιστικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ένα κινημα που τρομοκράτησε την συγκυβέρνηση.
Η αρχή έγινε το καλοκαίρι με το αγώνα που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενάντια στο «μαύρο», ένα αγώνα που κατάφερε να κόψει το ένα ποδάρι της συγκυβέρνησης. Τέσσερις μήνες μετά οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ συνεχίζουν να δίνουν την μάχη παίρνοντας στα χέρια τους την ενημέρωση και την ψυχαγωγία και δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα εργατικού ελέγχου. Η τεράστια διαδήλωση στην ΔΕΘ στις αρχές Σεπτέμβρη, έδωσε το έναυσμα και καθόρισε τον τόνο για την συνέχεια που ακολούθησε σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Στο κέντρο της μάχης βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί. Με μαζικές συνελεύσεις που αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Με τεράστια συμμετοχή που άγγιζε το 90% και με την ενεργοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών στις απεργιακές επιτροπές. Αυτή η απόφαση των καθηγητών, έβαλε φωτιά σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ ακόμη και σήμερα συνεχίζουν την απεργία διάρκειας ενάντια στις διαθεσιμότητες. Σε μια σειρά υπουργεία έγιναν πολυήμερες κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Στους Δάσκαλους, στους εργαζόμενους των δήμων και των νοσοκομείων δόθηκε μάχη από τα κάτω για να βγουν σε απεργία στο πλευρό των καθηγητών. Ήταν τόσο μεγάλη η οργή και η διάθεση για αγώνα της βάσης που η ΑΔΕΔΥ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δύο 48ωρες απεργίες μέσα σε μία βδομάδα.
Ξαναζωντάνεψαν οι απεργιακές επιτροπές σε δεκάδες ΕΛΜΕ, διδασκαλικούς συλλόγους και χώρους του δημοσίου. Οργανώθηκαν απεργιακές περιφρουρήσεις, ξεκίνησαν να οργανώνονται απεργιακά ταμεία στους καθηγητές, και στους διοικητικούς υπάλληλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας ολόκληρος κόσμος της βάσης από τα κάτω μπήκε σε κίνηση και πήρε πάνω του την οργάνωση της δικής του μάχης.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο κίνημα. Από την πρώτη στιγμή, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα. Πλημμύρισαν τους δρόμους σε ένα αντιφασιστικό ξέσπασμα διαρκείας, με αποκορύφωμα την αντιφασιστική απεργία των Συνδικάτων στις 25 Σεπτέμβρη και την τεράστια αντιφασιστική διαδήλωση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Κάτω από αυτήν την έκρηξη αναγκάστηκε η κυβέρνηση, για να μπορέσει να επιβιώσει, από εκεί που μέχρι τότε στήριζε την συμμορία της Χρυσής Αυγής να κινηθεί ενάντια της, και να προχωρήσει σε συλλήψεις και την δίωξη των δολοφόνων.
Η κυβέρνηση Σαμαρά βρέθηκε πιασμένη στη μέγγενη, από τη μία των απεργιακών κινητοποιήσεων που γενικεύονταν σε όλο το δημόσιο απειλώντας να τραβήξουν και τη ΓΣΕΕ στην απεργία, και από την άλλη της αντιφασιστικής οργής που δεν καταλάγιαζε. Όλα της τα πολιτικά εργαλεία όπως το success story και η «η θεωρία των δύο άκρων», ποδοπατήθηκαν από την οργή χιλιάδων απεργών και διαδηλωτών και τους έχουν φέρει σε ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία και εσωτερική κρίση.
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που συνεχίζουν τέσσερις μήνες μετά, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ που μπαίνουν στην πέμπτη βδομάδα απεργίας διαρκείας είναι οι πιο ζωντανές απόδείξεις. Έχουμε μπροστά μας τη μάχη για να ξαναβγάλουμε το απεργιακό κίνημα στους δρόμους για να τσακίσουμε την αδύναμη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και την πολιτική τους.
Βγάζοντας τα συμπεράσματα από τον απεργιακό Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον αγώνα για να κλιμακώσουμε με απεργίες διαρκείας. Θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με τις φωνές του δήθεν ρεαλισμού, που εκπορεύονται από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και δυστυχώς τις αναμασάει και ένα κομμάτι της αριστεράς. Με τις απόψεις που λένε ότι δεν χρειάζονται απεργίες διαρκείας αλλά αγώνας διαρκείας. Με τέτοιες λογικές κατάφεραν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε μια σειρά από κλάδους να κρατήσουν έξω από τον απεργιακό Σεπτέμβρη του νοσοκομειακούς, τους εργαζόμενους στους Δήμους, τους δάσκαλους. Επιμένουμε ότι με απεργίες διαρκείας μπορούμε να οργανώσουμε τους αγώνες μας αποτελεσματικά. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των καθηγητών είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η απεργία διαρκείας συσπειρώνει και εμπνέει. Μόνο με «καταστατικά» τερτίπια κατάφεραν οι ηγεσίες να αναστείλουν την απεργία διαρκείας των καθηγητών, θεωρώντας ότι το 65,7% υπέρ της συνέχισης των πενθήμερων, δεν ήταν αρκετό.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο το να δυναμώσει και να οργανωθεί το από τα κάτω σε όλους τους χώρους δουλειάς. Οι απεργιακές επιτροπές, και οι επιτροπές αγώνα που στήθηκαν για παράδειγμα σε μια σειρά ΕΛΜΕ, έδωσαν μάχες για την οργάνωση της απεργίας. Για την περιφρούρηση, το άπλωμα του αγώνα, την στήριξη του απεργιακού ταμείου, την συνέχιση. Είναι κρίσιμο όλο αυτό το δυναμικό των αγωνιστών στα σχολεία αλλά και σε όλους τους χώρους να διατηρήσει τη συλλογικότητα του και να πάρει πάνω του την οργάνωση του χώρου δουλειάς. Για να επιβάλλει ότι οι κλάδοι και τα σωματεία θα ξαναβγούν στην απεργία, και στις μάχες αυτές δεν θα επιτρέψουμε να μας σταματήσουν οι χειρισμοί και οι κομπίνες των γραφειοκρατικών ηγεσιών.
Να στηρίξουμε τους συντονισμούς που έχουν ξεπηδήσει, όπως το συντονιστικό των Νοσοκομείων, για να ξεπεραστεί η αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Να δώσουμε μόνιμα χαρακτηριστικά στους δεκάδες τοπικούς συντονισμούς που στήθηκαν σε γειτονιές και πόλεις και που έφεραν κοντά μια σειρά από σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Να προχωρήσουμε μπροστά την μεγάλη νίκη που πέτυχε το αντιφασιστικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα, σπάζοντας την προκλητική ασυλία των νεοναζί. Να μετατρέψουμε τη σύλληψη των στελεχών της Χρυσής Αυγής σε ξήλωμα όλων των δολοφονικών τους μηχανισμών από όλους τους χώρους δουλειάς. Ήδη το σωματείο στο Δήμο Κερατσινίου αποφάσισε να διαγράψει από μέλη του δηλωμένους χρυσαυγίτες. Να απλώσουμε αυτό το παράδειγμα σε κάθε σχολείο, σε κάθε αμαξοστάσιο, δήμο και νοσοκομείο. Να πρωτοστατήσουμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ στην συγκρότηση των αντιφασιστών και των αντιρατσιστών σε κάθε χώρο δουλειάς που θα επιβάλλει ότι θα γίνουν όλα αυτά τα βήματα.
Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης καλεί κάθε αγωνιστή στην Πανελλαδική της συνέλευση την Κυριακή 3 Νοέμβρη στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο στην Κλεισθένους 15, πίσω απο το δημαρχείο στην Αθηνάς, για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε αυτές τις μάχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: