Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ο κ. Μουρούτης να αποκαταστήσει δημοσίως την αλήθεια


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προσυπογράφει την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου & Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), μέλους της Ομοσπονδίας, με την οποία καυτηριάζεται η απειλητική παρέμβαση του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γεωργίου Μουρούτη σε βάρος της συναδέλφου Νεκταρίας Ντούκα.

Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ αναφέρει ότι «με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορήθηκε την μεταμεσονύκτια παρέμβαση (δια του προσωπικού του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γεωργίου Μουρούτη ότι θα στραφεί -διωκτικά και εν συνεχεία δικαστικά- κατά της συναδέλφου Νεκταρίας Ντούκα, καθώς θεώρησε πλαστό ένα βίντεο από την Αποκριά του 1989, το οποίο -κατά την δική του εκτίμηση- θεώρησε ότι προσβάλει τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας: Η συνάδελφος ανάρτησε στον ιστότοπο που εργάζεται, το «επίμαχο» βίντεο όπου απεικονίζεται να διασκεδάζει μαζί με τη σύζυγό του ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Άλλοι ιστότοποι αναπαρήγαγαν το ίδιο οπτικοακουστικό υλικό με την αναληθή αναφορά ή επισήμανση ότι στον ίδιο χώρο βρισκόταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Η συνάδελφος ουδέποτε ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο, τουναντίον μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας και στα Μέσα Ενημέρωσης, που συνεργάζεται στην Πάτρα, αποκατέστησε την πραγματικότητα την οποία εξ’ αρχής είχε παρουσιάσει. Όσα ακολούθησαν, ακόμη και ως αστείο ή φάρσα είναι αποτυχημένα και κακόγουστα. Ως αντίληψη και πρακτική είναι επικίνδυνες. Και καθίστανται τρομακτικά όταν η «προειδοποίηση» απευθύνεται εν τω μέσω της νυκτός.

Η ώρα αλλά και το περιεχόμενο της «προειδοποίησης», τελικώς, θυμίζει άλλες λογικές, άλλες πρακτικές που απάδουν των καθηκόντων ενός πρωθυπουργικού συμβούλου. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μουρούτη να επιδείξει έργο. Δεν κατανοούμε το λόγο και την μέθοδο που ακολούθησε. Ίσως αυτή να είναι η δική του υποχρέωση.

Η δική μας, ως δημοσιογράφοι, είναι να προασπιζόμαστε την ελευθερία του λόγου και την αλήθεια, αρχές για τις οποίες κρινόμαστε. Έχουμε επίσης καθήκον ως πολίτες μιας Δημοκρατίας να στεκόμαστε απέναντι σε λογικές εκφοβισμού και υπερβάλλουσας άσκησης εξουσίας, απ’ όπου και εάν προέρχονται.

 Διερευνητέα δεν είναι συνεπώς η δραστηριότητα της συναδέλφου αλλά οι «πρωτοβουλίες» του Πρωθυπουργικού Συμβούλου οι οποίες, παραμένει άγνωστο εάν εν τέλει τυγχάνουν της ανοχής ή της επιδοκιμασίας του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Αντώνη Σαμαρά». Η ΠΟΕΣΥ, όπως και η ΕΣΗΕΠΗΝ, καλεί τον κ. Μουρούτη να αποκαταστήσει δημοσίως την αλήθεια και την συνάδελφο που έπληξε ηθικά και επαγγελματικά, με τις ανακριβείς αναφορές του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ Ο κ. Μουρούτης να αποκαταστήσει δημοσίως την αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: